Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/15 Název DUM Směšovací armatury Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti regulace vytápění pomocí směšovacích armatur Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Účel směšovacích armatur, druhy směšovacích armatur, trojcestný a čtyřcestný ventil technické parametry, připojení na potrubí Datum

3 Směšovací armatury Náplň výuky: Účel směšovacích armatur
Druhy směšovacích armatur Technické parametry Připojení na potrubí

4 Účel směšovacích armatur
Účelem je namíchat správnou teplotu topné vody, která má téct do otopných těles. Znamená to namíchat (směšovat) vratnou vodu s ohřátou na právě potřebnou teplotu. Pod pojmem právě potřebná teplota se myslí taková teplota topné vody, která odpovídá venkovní teplotě. Jestliže je venku -12 °C, pak bude teplota topné vody 80 °C. Čím je venku tepleji, tím je teplota topné vody nižší. Ke směšování dochází pomocí klapky zabudované uvnitř směšovací armatury. Klapka se natáčí tak, aby se smíchalo určité množství ohřáté vody a vratné vody. Výsledkem je voda namíchaná na potřebnou teplotu. Klapka se natáčí ročně nebo pomocí servomotoru řízeného regulátorem.

5 Druhy směšovacích armatur
Směšovací armatury se vyrábí ve dvou provedeních: trojcestné a čtyřcestné. Oba druhy se používají ve všech otopných soustavách do teploty vody 110 °C. Mohou být použity pro vytápění s klasickými otopnými tělesy nebo pro podlahové vytápění. Zdrojem tepla pro ohřev vody může být kotel, krbová kamna s teplovodním výměníkem, solární kolektory, tepelné čerpadlo nebo výměník tepla. Obr. 1: Čtyřcestný a trojcestný ventil

6 Obr. 2: Zapojení čtyřcestného ventilu do otopné soustavy

7 Technické parametry Nejdůležitější technické parametry směšovacích armatur pro regulaci vytápění: Průměr: 20 – 65 mm Průtok: 20 – 79 m3/hod Nejvyšší tlak: 6 bar Nejvyšší teplota: 110 °C Všechny směšovací armatury (trojcestné i čtyřcestné ventily) se vyrábí v průměrech od 20 do 65 mm. Čím je větší průměr armatury, tím může být vyšší průtok. Všechny armatury se vyrábí na maximální tlak vody v otopné soustavě 6 bar, což je hodně, protože v RD bývá tlak okolo 1,5 bar.

8 Připojení na potrubí Směšovací armatury se připojují 3 možnými způsoby: - závitem; u armatur mosazných přírubou; u armatur litinových přivařením; u armatur ocelových Všechny tři způsoby připojení se používají, protože armatury se vyrábějí ze všech tří uvedených materiálů a instalují běžně do rozvodů otopných soustav malých i velkých výkonů. Při připojování ocelových směšovacích armatur se musí armatura před svařováním rozmontovat, přivařit k potrubí a po ochladnutí opět sestavit. Teplem ze svařování by se totiž mohly poškodit vnitřní části armatury.

9 Obr. 3: Mosazné směšovací armatury s připojením na závit
Obr. 4: Litinové směšovací armatury s připojením přírubou Obr. 5: Ocelové směšovací armatury s připojením přivařením

10 Kontrolní otázky: Co je účelem směšovacích armatur?
Jak se směšovací armatury rozdělují? Jaké jsou nejdůležitější technické parametry armatur? Jakými způsoby se připojují armatury na potrubí?

11 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid. 29. 3. 2013], dostupné z:
Obr. 2: vlastní Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z:

12 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S: Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér, Praha, Sobotáles 2003, ISBN: [2] anonym, firemní web [vid ], dostupné z:

13 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google