Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana proti zpětnému proudění vody

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana proti zpětnému proudění vody"— Transkript prezentace:

1 Ochrana proti zpětnému proudění vody
Střední odborná škola Otrokovice Ochrana proti zpětnému proudění vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/3 Název DUM Ochrana proti zpětnému proudění vody Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupiny Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Zpětné proudění vody, plovákový zpětný ventil, zpětný uzávěr na odpadním potrubí, přečerpání vody do potřebné výšky Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Venkovní kanalizace, dešťové uliční vpusti, zpětné uzávěry, kalové čerpadlo, přečerpávání vody Datum

3 Ochrana proti zpětnému proudění vody
Náplň výuky: Zpětné proudění vody Plovákový zpětný ventil Zpětný uzávěr na odpadním potrubí Přečerpání vody do potřebné výšky

4 Zpětné proudění vody Potrubí venkovní (veřejné, uliční) kanalizace se vede v různé hloubce podle místních podmínek. Musí se vyhnout jiným podzemním potrubím nebo instalacím či překážkám. Některé budovy mají podlahu podzemního podlaží přibližně stejně vysoko, jako je vedeno venkovní kanalizační potrubí. Uliční dešťové vpusti svádějí dešťové vody do stejného potrubí, jako jsou připojeny budovy. V případě dlouhodobých nebo vytrvalých dešťů se může venkovní potrubí zahltit vodou a hladina vody může stoupnout tak, že by voda mohla proudit zpětně do budov. Tomu se musí zabránit některým z možných opatření: použitím zpětného plovákového ventilu nebo zpětným uzávěrem na odpadním potrubí.

5 Obr. 1: Možné zvýšení hladiny vody při vydatném dešti

6 Plovákový zpětný ventil
Je to speciální armatura, která se osazuje do kanalizačního potrubí v domě nebo před domem podle místních prostorových podmínek. Odpadní voda odváděná z domu vtéká do ventilu, protéká přes něj a teče dál do potrubí venkovní kanalizace. V případě, že se zvýší hladina vody v důsledku velkých dešťových srážek, začíná plnit plovákový zpětný ventil svou funkci. Voda přitékající z venkovní kanalizace zpět do domu se nemůže dostat dále než po zpětný ventil. Hlavní funkční částí ventilu je balónek. Ten plave na hladině vody ve ventilu a při přítoku venkovní vody utěsní vstup do domovní kanalizace.

7 Obr. 2: Plovákový zpětný ventil

8 Zpětný uzávěr na odpadním potrubí
Zpětný plovákový ventil se osazuje na hlavní svod vedoucí z nemovitosti do kanalizační přípojky a dále do venkovní kanalizace. Kromě plovákového ventilu se používají také zpětné uzávěry. Zpětné uzávěry se mohou osazovat do všech vedlejších svodů a také do hlavního svodu, který pak navazuje na domovní přípojku. Tyto uzávěry se osazují běžně také na podlahové vpusti. Hlavní funkční částí jsou dvě za sebou odsazené zpětné klapky, které pustí vodu jen jedním směrem. Průměry zpětných uzávěrů jsou shodné s průměry plastového kanalizačního potrubí: 50 mm, 63 mm, 75 mm, 90 mm, 110 mm a 125 mm. Uzávěry jsou vyrobeny z plastu (PP3) a odolávají dlouhodobě teplotě vody až 90 °C.

9 Obr. 3: Zpětný uzávěr na odpadním potrubí

10 Obr. 4: Hlavní funkční části zpětného uzávěru

11 Přečerpání vody do potřebné výšky
Zpětnému proudění vody z venkovní kanalizace do domu lze zabránit osazením plovákového nebo zpětného ventilu do ležatého potrubí. Toto potrubí je nejčastěji umístěno v podlaze. Ležaté kanalizační potrubí se však může také upevnit pod strop. V případě, že zařizovací předměty jsou umístěny nízko, musí se odpadní vody přečerpat. Voda pak bude výše a ochrana proti zpětnému proudění vody pomocí plovákových nebo zpětných uzávěrů odpadá. V případě, že nelze ležaté potrubí umístit dostatečně vysoko pod stropem, může se i do něj připojit zpětný uzávěr.

12 Obr. 5: Přečerpání vody do potřebné výšky

13 Kontrolní otázky: Kdy může docházet ke zpětnému proudění vody?
Jak se zabrání zpětnému proudění? Kde se osazuje plovákový a kde zpětný ventil? Jak pracují hlavní funkční části ventilů? V čem spočívá přečerpání odpadní vody?

14 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

15 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II. Praha, Informatorium ISBN:

16 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Ochrana proti zpětnému proudění vody"

Podobné prezentace


Reklamy Google