Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Elektrická topidla

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_01_32_INOVACE_ 16

3 Elektrická topidla Předmět: Vytápění Ročník: I. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace představuje elektrická topidla, jejich druhy a bezpečnost jejich použití. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: topidlo, infrazářič, OT, elektrická rohož, konvektor

4 Elektrická topidla Elektrická topidla rozdělujeme podle způsobu přeměny elektrické energie na:  přímotopná,  akumulační. Přímotopná topidla vytápí místnost v případě potřeby ihned. Elektrická energie se přeměňuje přímo na teplo a bez časového zpoždění se vydává na vytápění místnosti.

5 Elektrická topidla Jsou výhodná zejména tam, kde je požadavek na rychlý zátop nebo okamžité místní zvýšení teploty ve vytápěné místnosti, např. v koupelně není nutné vytápět neustále na 24°C, ale stačí při výpočtu tepelných ztrát uvažovat s teplotou 20°C a teplotní rozdíl odstraní přímotopné elektrické topidlo během několika minut.

6 Elektrická topidla 1.Infrazářiče  Topné odporové těleso je umístěno v ohnisku reflektoru nebo jsou použity halogenové trubice.  Umožňují vysokou směrovou koncentraci vyzářené energie a tím rychlý pocit tepla.  Zdroj tepla může při styku s hořlavými látkami způsobit požár, proto musíme dbát bezpečnostních opatření

7 Elektrická topidla 1.Infrazářiče

8 Elektrická topidla 2.Teplovzdušné ventilátory  Ventilátor zvyšuje rychlost proudění vzduchu kolem topného tělesa, tím je teplo méně koncentrováno, ale směrové působení je zachováno.  V létě můžeme použít pouze jako ventilátor vez vytápění.  Nehrozí nebezpečí požáru jako u infrazářičů.

9 Elektrická topidla 2.Teplovzdušné ventilátory

10 Elektrická topidla 3.Olejové radiátory  Mobilní článkové otopné těleso má ve spodní části zabudované topné těleso s napojením do elektrické zásuvky.  Teplonosnou látkou je olej, který zvyšuje tepelnou setrvačnost a sálavou složku při přestupu tepla.  Nižší povrchová teplota umožňuje umístěni v blízkosti nábytku nebo na dřevěnou podlahu.

11 Elektrická topidla 3.Olejové radiátory

12 Elektrická topidla 4.Otopná tělesa ústředního vytápění  Někteří výrobci nabízejí otopná tělese určená do teplovodní otopné soustavy vybavená sadou pro elektrické vytápění.  Použití nacházejí zejména u trubkových těles koupelnového žebříku.  Pro regulaci tepelného výkonu je možno použít napojení prostorového termostatu.

13 Elektrická topidla 4.Otopná tělesa ústředního vytápění

14 Elektrická topidla 5.Konvektory  Jedná se o nejrozšířenější elektrické topidlo.  Skládá se z topného odporového tělesa popřípadě ventilátoru, které jsou uloženy v plechové skříni.  Regulace topného výkonu je ovládána termostatem.

15 Elektrická topidla 5.Konvektory

16 Elektrická topidla 6.Sálavé topné rohože  Montují se do konstrukce podlahy, stropu nebo stěny.  Podle hloubky umístění můžeme získat otopnou plochu s charakterem akumulačním nebo přímotopným.  Použití nachází zejména u rekonstrukcí, kde nelze zvýšit úroveň podlahy.

17 Elektrická topidla 6.Sálavé topné rohože

18 Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2003. ISBN 80-85920-96-4 www.infrapanely-it.cz http://teplovzdusne-ventilatory- vytapeni.eod.cz/teplovzdusny-ventilator-domo-do- 7321-f http://www.bilyraj.cz/male-elektrospotrebice/cisticky- vzduchu-radiatory-teplovzduchy/olejovy-radiator- ardes-473.html http://www.ekotermpraha.cz/katalog/koupelnove- radiatory-37/topny-zebrik-primo-k-e-450-960-bila-el- topna-tyc-300w-427.html http://www.stavebnictvi3000.cz/obr/clanky2/2009/08_f enix_2.jpg


Stáhnout ppt "Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google