Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Rozvody dálkového vytápění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Rozvody dálkového vytápění"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Rozvody dálkového vytápění

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_15

3 Rozvody dálkového vytápění
Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace představuje rozvody dálkového vytápění. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: potrubí, tepelné sítě, kanál, izolace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Rozvody dálkového vytápění
Tepelné sítě dálkového vytápění se vedou k místům spotřeby nejkratší trasou. Rozloha zásobované lokality teplem může být i několik km . Podle hustoty zástavby, členitosti terénu a potřeby zásobování teplem se provádějí tepelné sítě s různými způsoby vedení, propojení a počty zdrojů tepla.

5 Rozvody dálkového vytápění

6 Rozvody dálkového vytápění
Paprsková síť s jedním zdrojem tepla má nejnižší investiční náklady. Při poruše ve zdroji tepla nebo na potrubní síti se však teplo k odběratelům nedostane. Okruhová síť je poněkud dražší, ale je-li závada na cestě tepla, může se teplo dostat na místo spotřeby druhým vedením. Tepelná síť okruhová se dvěma nebo více zdroji tepla má nejvyšší pořizovací náklady. Do všech míst spotřeby se však dostane teplo v požadovaném množství.

7 Rozvody dálkového vytápění
Soustavy mohou být podle počtu potrubí jednotrubkové, dvoutrubkové nebo třítrubkové.

8 Rozvody dálkového vytápění
Jednotrubkové dopravují teplonosnou látku pouze na místo spotřeby. Dvoutrubkové slouží pro dopravu topné vody do místa spotřeby a vratné zpět ke zdroji ohřátí. Třítrubkové se od dvoutrubkových liší tím, že každé trubce z topného potrubí se dopravuje teplonosná látka jiných parametrů. Třítrubkové sítě, stejně jako jednotrubkové se vyskytují výjimečně.

9 Rozvody dálkového vytápění
Potrubí tepelných sítí se vede a ukládá tak, aby byla zajištěna: spolehlivost zásobování teplem, snadná a jednoduchá obsluha, možnost rychlého odstranění poruchy, hospodárnost a bezpečnost provozu.

10 Rozvody dálkového vytápění
Tepelné potrubí je možno vést pod zemí nebo nad zemí. V místech s velkým množstvím inženýrských sítí nebo s vysokou hladinou podzemních vod se vede potrubí nad zemí. Ve všech ostatních případech je potrubí vedeno pod zemí.

11 Rozvody dálkového vytápění
Potrubí dálkového vytápění lze vést: v kanálech neprůlezných, průlezných průchozích (kolektorech), nad zemí na ocelových nebo betonových nosnících, přímo v zemi – bezkanálová podzemní vedení (předizolované trubky).

12 Rozvody dálkového vytápění
Potrubí vedená v tepelných kanálech Kanály jsou zhotoveny z betonových prefabrikovaných dílců a proti vlhkosti jsou opatřeny hydroizolací stěn a stropů. Dno kanálů musí mít spád, aby bylo odvodněno.

13 Rozvody dálkového vytápění
Potrubí vedená v tepelných kanálech

14 Rozvody dálkového vytápění
Potrubí vedená v tepelných kanálech

15 Rozvody dálkového vytápění
Potrubí vedená v tepelných kanálech

16 Rozvody dálkového vytápění
Předizolované tepelné potrubí uložené v zemi Jedná se o velmi progresivní metodu ukládání tepelného potrubí přímo do země bez použití tepelných kanálů. Jedná se o potrubí, které je opatřeno velmi kvalitním tepelně izolačním materiálem – polyuretanová pěna. Ocelové potrubí je opatřeno z vnější strany vrstvou polyetylénu, pod kterou je polyuretanová pěna.

17 Rozvody dálkového vytápění
Předizolované tepelné potrubí uložené v zemi

18 Rozvody dálkového vytápění
Předizolované tepelné potrubí uložené v zemi

19 Rozvody dálkového vytápění
Potrubí vedená nad zemí V hustě obydlených oblastech s inženýrskými sítěmi nebo v místech, kde je podmáčené podloží a v případech, kdy není možno dodržet výšku krytí, se musí vést potrubí nad zemí. Podle výšky uložení se vedou trubky na podporách : vysokých (výška 600 cm při protínání vozovek, 210 cm při protínání chodníků), Nízkých ( 50 cm nad terénem), Přímo na terénu (pouze na patkách).

20 Rozvody dálkového vytápění

21 Rozvody dálkového vytápění
Podpěrná uložení mohou být kluzná, válečková nebo pevná. Kluzná se používají v podzemních kanálech, válečková u nadzemních tepelných vedení. Pevná se dávají v místech předem určených kvůli dilataci potrubí.

22 Použité informační zdroje:
Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN:


Stáhnout ppt "Vytápění Rozvody dálkového vytápění"

Podobné prezentace


Reklamy Google