Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Plynové kotle

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Plynové kotle"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Plynové kotle

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_07

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Plynové kotle Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace seznamuje s druhy plynových kotlů. Popisuje montáž kotlů a bezpečnost jejich provozu. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: kotel, plyn, hořlavost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Plynové kotle Protože při spalování plynu dochází k podstatně nižšímu znečišťování životního prostředí škodlivými látkami, než je tomu u tuhých a kapalných paliv, přechází se stále častěji k plynovému ohřevu ústředních nebo etážových topení s vodním médiem.

5 Plynové kotle

6 Plynové kotle Druhy plynových kotlů: kotle pro vytápění,
kombinované kotle s ohřevem teplé vody (TV), kotle s atmosférickými nebo tlakovými hořáky, kotle nástěnné nebo stacionární, sestavy kotlů s možností ohřevu TV v zásobníkovém ohříváku, sestavy kotlů pro kotelny, kotle kondenzační.

7 Plynové kotle Kotle s oběhovým čerpadlem se používají k etážovému nebo ústřednímu vytápění bytu nebo rodinného bytu. Tyto spotřebiče jsou pro svou kompaktní konstrukci nenáročné na místo. Závěsné kotle nepotřebují ani místo na postavení jako stacionární kotle, protože jejich montáž je možná zavěšením na stěnu, například na chodbě, v koupelně nebo v kuchyni. Plynové kotle s oběhovým vodním médiem jsou vhodné pro všechny způsoby vytápění, jako například radiátory, konvektory nebo sálavá vytápění ve stěnách nebo v podlaze.

8 Plynové kotle

9 Plynové kotle Plynové kombinované kotle využívají k ohřevu vody pro vytápění a pro výrobu teplé vody (TV) některá společná zařízení kotle, jako například hořák, expanzní nádobu a podobně. Jednotlivé typy či konstrukce jednotlivých výrobců se liší. Je možno je rozdělit na dvě skupiny: Kombinované kotle s přímým ohřevem – průtokem, Kombinované kotle s nepřímým ohřevem v instalovaném zásobníku.

10 Plynové kotle Kombinované kotle jsou dodávány stejně jako průtokové ohřívače vody pro okamžitou montáž. Kotle jsou jak bez ohřevu TV tak s ohřevem TV, a to jak s otevřenou (B), tak i s uzavřenou (C) spalovací komorou Proto se na ně vztahují i odlišné normy pro instalaci a pro přívod spalovacího vzduchu.

11 Plynové kotle Dodávané kombinované plynové kotle jsou připravené k zapojení, takže na místě je třeba provést pouze jednoduché instalační úkony. Velice často je možné použít montážního připojovacího panelu, montážní lišty, která umožní výměnu kotle za jiný od jiného výrobce, a to bez úpravy připojovacího potrubí topení, plynu i vody.

12 Plynové kotle

13 Plynové kotle Plynové kotle s vestavěným zásobníkem teplé vody zvyšují komfort v dodávce teplé vody. Některé používají vestavěný zásobník o objemu od asi do 25 litrů jako vyrovnávací. Ten má za úkol vyrovnat potřebu teplé vody ihned po otevření výtokové baterie a eliminovat tak nedostatek teplé vody, dokud se spotřebič neuvede při odběru teplé vody do provozu. Kombinované kotle se zásobníkem větším než až 80 litrů (někdy až 160 litrů) jsou určeny pro větší spotřeby teplé vody.

14 Plynové kotle Plynové kotle s tlakovými hořáky jsou zpravidla při provozu hlučnější a mají větší rozsah výkonu než plynové kotle s atmosférickými hořáky. Instalují se buď v podkroví nebo v suterénu. Při výkonu vyšším než kW se tyto kotle navrhují do samostatných prostor, které nazýváme kotelnou. Na instalaci a projektování se vztahuje ČSN Ventilátorem se spalovací vzduch přivádí do hořáku, při čemž se horké spaliny tlačí do komínu. U těchto hořáků není zařízení k odvodu spalin zabudován přerušovač tahu.

15 Plynové kotle Hlavním objemovým podílem spalin je vodní pára, která běžně odchází komínem. V technice s plným využíváním výhřevnosti se teplo páry z větší části získává zpět. Teplé spaliny procházejí výměníkem tepla, který předává z páry získané teplo topné vodě. Proces získávání tepla ze spalin zkapalněním vodní páry se nazývá kondenzace. Zásluhou tepla získaného kondenzací se spálí méně plynu, takže kondenzační spotřebiče vynikají obzvláště vysokou účinností.

16 Plynové kotle

17 Plynové kotle K plynovému kotli je možné dodatečně připojit nepřímotopný ohřívák TV o jakémkoliv objemu. Jiné kombinace kotlů umožňují další možnosti využívání komfortu v objektech. Jsou vyráběny i stacionární kombinace velikosti plynového sporáku, v nichž je umístěn kotel a expanzní nádoba, nebo kotel se zásobníkem teplé vody a expanzní nádobou.

18 Použité informační zdroje:
Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN Nestle, H. a kolektiv: Příručka zdravotně technických instalací. Praha: Sobotáles, ISBN:


Stáhnout ppt "Vytápění Plynové kotle"

Podobné prezentace


Reklamy Google