Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Solární komín Jan Rybařík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Solární komín Jan Rybařík."— Transkript prezentace:

1 Solární komín Jan Rybařík

2 Solární komín, někdy označovaný také jako Termální komín je technologie, využívající fyzikální princip komínového efektu, který je založen na proudění vzduchu z jednoho místa na druhé za účelem vyrovnání rozdílů teplot nebo tlaku. Intenzita výměny vzduchu komínovým efektem závisí na třech faktorech: - rozdílu teplot/tlaků vzduchu na obou koncích komínu - výšce komínu (souvisí s prvním faktorem) - průřezem komínu V komínu vzniká silné proudění (sání), které vtahuje další vzduch zespod bez ohledu na jeho teplotu.

3

4 Komín zabezpečuje nebo napomáhá větraní budov využíváním konvekčního proudění vzduchu pasivně ohřátého sluneční energií. Principiálně jde o komín kombinovaný s podzemní šachtou nebo jiným zdrojem studeného vzduchu, oba napojené na místnost/interiér. V komíně se teplý vzduch unikajíci z místnosti prohřívá a uniká do vnějšího prostředí (vytváří tah). Na jeho místo je vtahován chladný vzduch z podzemní šachty, který místnost během silného slunečního záření ochlazuje. Komín se dá využít i k napomáhání klasickému šachtovému odvětrávání prostor (WC, koupelny, kuchyně...), kdy solární komín v letním období pomáhá proudění vzduchu. Tah vzduchu v komíně zabezpečuje, že vzduch za každých okolností stoupá vzhůru, což umožňuje větrání prostorů přirozeným způsobem a sluneční energie nahrazuje použití ventilátorů na umělé usměrnění vzduchu.

5 Komín může být například natřen černou barvou, nebo obsahovat absorpční prosklenou plochu. Absorpční plocha je pro výkon důležitější než průměr komína. Čím větší plocha, tím intenzivnější pohyb vzduchu.

6 Hlavní oblasti využití a výhody solárního komínu
zlepšená výměna vzduchu během horkých a bezvětrných dní snížená závislost na větru a větrem poháněném větraní pasivní letní klimatizace – chlazení budovy zlepšená kontrola pohybu vzduchu přes budovu zvýšená intenzita nočního větrání / ochlazování budovy umožňuje provětrávání úzkých prostor výroba elektrické energie

7 Použití solárního komínu je omezené výškou budovy
Použití solárního komínu je omezené výškou budovy. Bez problémů funguje v rodinných domech a nižších budovách. Čím vyšší budova, tím větší tah, který se postupně mění na nežádoucí průvan. Při použití na vyšších budovách je potřebné sekcové členění a umístění hlavního proudění vzduchu do samostatných šacht mimo pobyt lidí.

8 Solární komín na výrobu elektrické energie funguje na stejném principu jako bežný větrací solární komín, s několika modifikacemi souvisejícími s jeho diametrálně odlišnou funkcí. Zóna ohřevu vzduchu se nachází na základně komínu a je dostatečně velká na to, aby co nejvíc ohřála vzduch, který se v ní nachází. Komín je podle možností co nejvyšší. Výsledkem toho je obrovský průvan, který vhání vzduch do komínu a vytahuje vysokou rychlostí nahoru. V dolní časti komínu je umístěná větrná turbína, která generuje elektrickou energii.

9 Trombeho stěna

10 Trombeho stěna je konstrukční systém, jehož idea vychází z principu akumulace tepla ze slunečního záření a jeho následné distribuce do prostoru interiéru. Skládá se z prosklené plochy překrývající stěnu budovy, ze vzduchové mezery a akumulační stěny (použitým materiálem může být kámen, kov, beton, cihla...), v spodní a horní části je vhodné umístit větrací klapky na přívod studeného vzduchu z místnosti a ohřátého vzduchu zpět do místnosti. Edward Morse patentoval tento systém v roce 1881 (US Patent ), ale až v roce 1964 ho zpopularizoval inženýr Felix Trombe a architekt Jacques Michel využitím tohoto principu při stavbě Odeillo ve Francii

11 Letní den

12 Noc

13 Zimní den

14 Chod tohoto přirozeného slunečního kolektoru je možno vylepšit:
- instalovaním absorpční plochy umístěné na akumulační stěně, která efektivněji zachytává sluneční záření (případně ho využívá na předohřev vody ap.) - instalovaním efektivního stínění, překrytí prosklené plochy nebo izolačního překrytí, které zamezuje únikům tepla v noci, po dobu nedostatku slunečního záření a zároveň i přehřívání v létě - elektrickými ventilátory s termostatem umožňujícími řídit odvod/přívod vzduchu z/do místnosti apod..

15 Zdroje: Obrázky:


Stáhnout ppt "Solární komín Jan Rybařík."

Podobné prezentace


Reklamy Google