Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kanalizace ve výškových budovách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kanalizace ve výškových budovách"— Transkript prezentace:

1 Kanalizace ve výškových budovách

2 Úvod Při navrhování vnitřní kanalizace ve vysokých budovách je třeba věnovat zvláštní pozornost splaškovým odpadním potrubím. Všechna potrubí vnitřní kanalizace se zde musí dimenzovat výpočtem. Zásady pro návrh a dimenzování svodných (ležatých) potrubí jsou u vysokých budov stejné jako u budov s menším počtem podlaží.

3 Proudění ve splaškovém odpadním potrubí
Odpadní voda proudí v odpadním potrubí po vnitřní stěně trub ve formě dutého válce (povlaku) se vzduchovým jádrem uprostřed. V místě většího přítoku z připojovacího potrubí se však vzduchové jádro uzavírá, a to je hlavní příčinou podtlaku v odpadním potrubí. Problematickými místy jsou změny směru odpadního potrubí (odskok, zalomení a přechod do svodného potrubí). Pokud se směr odpadního potrubí mění o více než 45°, přestává mít proudění vody charakter dutého válce a mění se na proudění v částečně plněném ležatém potrubí. V místě zalomení svislého do ležatého potrubí vzniká tzv. hydraulický skok, způsobený náhlým zmenšením rychlosti proudící vody. Voda padající na stěnu kolena, které mění směr potrubí, způsobuje také hluk. Nad změnou směru vzniká přetlak, pod změnou směru podtlak.

4 Při návrhu a dimenzování splaškového odpadního potrubí je třeba počítat s těmito jevy:
Rychlost vody proudící ve formě dutého válce se zvyšuje jen do určité vzdálenosti, kde dosahuje konečné rychlosti a dále se již téměř nemění. Proto je rychlost vody proudící ve spodní části odpadního potrubí v třípodlažní budově téměř stejná jako v odpadním potrubí v budově o sto podlažích. Podtlaky a přetlaky v odpadním potrubí nesmí způsobovat porušení vodního uzávěru v zápachových uzávěrkách připojených zařizovacích předmětů. Zvláštní pozornost je třeba věnovat změnám směru odpadního potrubí, kde potrubí mění směr o úhel větší než 45°. U těchto změn je třeba omezit podtlaky a přetlaky v odpadním potrubí a zabránit šíření hluku padající vody do místností, kde by mohl obtěžovat.

5 Větrání splaškového odpadního potrubí
Větrání, zejména způsob přívodu vzduchu do odpadního potrubí, který je potřebný k omezení podtlaku, je základním problémem, jemuž musíme u vysokých budov věnovat zvláštní pozornost.

6 Druhy větrání splaškového odpadního potrubí
Systém s hlavním větracím potrubím (primární větrání) je u nás nejčastěji používaným systémem, u kterého splaškové odpadní potrubí pokračuje větracím potrubím nad střechu (obr. 1).

7 Přímé doplňkové větrací potrubí

8 Nepřímé doplňkové větrací potrubí

9 Sekundární větrací potrubí

10 Použití speciálních tvarovek na odpadním potrubí
Speciální tvarovky ovlivňují hydrauliku odpadního potrubí. Nejznámější z nich je tvarovka Sovent (obr. 5). Při napojení připojovacího potrubí na odpadní potrubí tvarovkou Sovent může být odpadní potrubí zatíženo větším průtokem, takže pro větší průtok je možno bez doplňkového či sekundárního větrání použít odpadní potrubí o menší světlosti, než by bylo nutné při použití běžných odboček. Speciální tvarovky není vhodné na jednom odpadním potrubí kombinovat s běžnými odbočkami.

11 Tvarovka Geberit Sovent a její osazení

12 Obtokové potrubí Pokud je odpadní potrubí nad zalomením vyšší než 30 m, řešíme zalomení pod úhlem větším než 45° vždy s obtokovým potrubím a připojovací potrubí v místě zalomení napojujeme na obtokové potrubí potrubí DN 100. Zalomení odpadního potrubí je nejvhodnější umístit do instalačního podlaží nebo mezistropu. Nachází-li se mezistrop nad místnostmi, kde by mohl hluk z potrubí obtěžovat, je třeba potrubí v místě zalomení zvukově izolovat, nebo použít zvukově izolační trouby a tvarovky (zejména kolena).

13 Obtokové potrubí


Stáhnout ppt "Kanalizace ve výškových budovách"

Podobné prezentace


Reklamy Google