Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Spalinové klapky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Spalinové klapky"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Spalinové klapky

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_19

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Spalinové klapky Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace seznamuje s využitím spalinových klapek. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: spaliny, termické klapky, elektrické klapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Spalinové klapky Spalinové klapky uzavírají odvod spalin, když jsou plynové spotřebiče mimo provoz. Rozlišují se samočinně (termicky) a elektricky (motorem) ovládané klapky spalin. Použití spalinových klapek upravuje ČSN a ČSN Termickým vztlakem a tahem v komínu je i při vyřazení spotřebičů z provozu trvale odváděn z místnosti teplý vzduch do volného prostoru. Tento jev způsobuje zejména při nižších vnějších teplotách značné ztráty tepla ve vnitřních místnostech a vede k prochladnutí spotřebičů.

5 Spalinové klapky

6 Spalinové klapky V případě, že do společného komínu je napojeno několik plynových spotřebičů, které nejsou společně v provozu, může trvalý odvod vzduchu z místnosti způsobit poruchy tahu komínu.

7 Spalinové klapky Termicky ovládané spalinové klapky smějí být používány pouze u atmosférických hořáků. Instalují se bezprostředně za přerušovač tahu, čímž se sníží tepelné ztráty v místnosti. Termicky ovládané spalinové klapky jsou z nekorodujících kovových materiálů. Uzavírací klapky jsou ovládány buď bimetalem nebo je celý segment uzávěru z bimetalu. Termicky ovládané klapky spalin musí vyhovovat provozu spotřebiče a musí být schváleny státní zkušebnou. Klapkou nesmí být pohybováno ručně, protože by jinak mohlo dojít k ohnutí bimetalu a ke ztrátě jeho funkčnosti.

8 Spalinové klapky

9 Spalinové klapky Elektricky ovládané klapky spalin se instalují tam, kde je hořák ovládán elektricky, jako např. u hořáků s ventilátorem nebo u atmosférických hořáků s elektrickým zapalováním. Přednostně se instalují za přerušovače tahu, tím je zamezeno prochladnutí místnosti s plynovým spotřebičem. Motorem ovládané klapky spalin se skládají z nekorodující trubky, uzavírací klapky např. v podobě kotouče, elektromotoru, převodu a zvratné pružiny nebo zpětného chodu. K atmosférickým hořákům smějí být montovány pouze motorem ovládané klapky spalin, které ponechávají v uzavřeném stavu pootevřený průřez. Tak je i v klidovém stavu plynového spotřebiče komín částečně provětráván a vysušován.

10 Spalinové klapky

11 Spalinové klapky

12 Použité informační zdroje:
Nestlé, H.: Příručka zdravotně technických instalací. Praha: Europa Sobotáles, ISBN


Stáhnout ppt "Vytápění Spalinové klapky"

Podobné prezentace


Reklamy Google