RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:119 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:119
CHARAKTERISTIKA Rýže je nejrozšířenější obilovinou na světě. Pěstuje se jí 2x více než pšenice. Z 80 až 90% kryje energetickou spotřebu u téměř poloviny obyvatel zeměkoule. U nás je její spotřeba nízká (asi 4,2 kg na obyvatele za rok). 1.
ROZLIŠUJE SE rýže setá - vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování rýže horská - je nenáročná, ale má nižší výnosy. Jednotlivá zrna se od sebe liší velikostí, tvarem, průsvitností zrn. Před dodáním na trh se rýže zbavuje povrchové části – plev (hnědá) nebo se loupe, hladí nebo leští.
RÝŽE HORSKÁ 2.
DĚLENÍ PODLE TVARU Kulatozrnnou (Arborio) – Obsahuje příliš škrobu, oblíbená v Itálii, – Vhodná pro kaše, rizota. – Průměrná délka zrna je menší než 5,2 mm. 3.
DĚLENÍ PODLE TVARU Střednězrnnou - krátkozrnnou – Obsahuje více škrobu (lepivá). – Vhodná pro saláty, sushi. – Průměrná délka zrna se pohybuje od 5,2 – 6,0 mm ryze-parboiled-1kg-Tarantola
DĚLENÍ PODLE TVARU Dlouhozrnnou, – Obsahuje málo škrobu – sypká rýže. – Průměrná délka zrna je 6,0 mm a více. 5.
TRŽNÍ DRUHY RÝŽE Rýže loupaná Polo loupaná Předvařená Parboiled - upravená horkou parou – poté se nerozváří a nelepí Pufovaná - burisony Jasmínová rýže Basmati rýže - aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí Divoká rýže - je černá rýže (nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovo příchuť). Pěstuje se v Jižní Americe, konzumuje se málo, spíše slouží jako dekorace.
VÝROBKY Z RÝŽE Škrob Mouku Rýžové víno - saké Pálenku 6.
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: