Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Hospodaření podniku Ročník / obor studia:II. – III.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dlouhodobý majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_18. Obsah Charakteristika dlouhodobého majetku Členění dlouhodobého majetku Pořizování dlouhodobého majetku.
Advertisements

DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Publicita v hotelnictví.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.17 RočníkDruhý.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_19. Obsah: Definice podniku Definice majetku podniku Rozdělení majetku ze dvou hledisek Aktiva – dlouhodobý a oběžný.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256_TÉMA_ Rozdělení nákladů Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 AnotaceFormou.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Výkaz zisku a ztráty - příklady
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jednoduché účetnictví
Abeceda Mikroekonomie
Ing. Daniela Bednáriková , Praha
Účetnictví – význam informací
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
Odměňování zaměstnanců
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
Výnosy CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ing. Veronika Dostálková MBA
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Charakteristika daňové evidence
Zdroje financování majetku - PASIVA
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Finanční plán stavební zakázky
Organizace práce na prodejně
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Hospodaření podniku Ročník / obor studia:II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 620 Klíčová slova: Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, zisk, ztráta. Anotace: Výkladová prezentace pro podporu výuky předmětu ekonomika, na téma: hospodaření podniku.

Hospodaření podniku

Podnik je celek, ve kterém se některé vstupy přeměňují na výstupy. Vstupy podniku představují suroviny, materiál, práce, stroje. výstupy podniku jsou statky nebo služby. Spotřebované vstupy vyjádřené v peněžních jednotkách se nazývají náklady. Vyprodukované a prodané výstupy pro uspokojení lidských potřeb vyjádřené v penězích se nazývají výnosy. Výnosy, které se vztahují k prodaným výkonům se nazývají tržby. Podnik tedy může získávat tržby např. prodejem svých výrobků, prodejem zboží, prodejem služeb.

Náklady Jsou finanční ohodnocení vložených prostředků do podnikání. Náklady představují v peněžním vyjádření spotřebu věcných prostředků a práce. Náklad je úbytek peněžních prostředků či majetku podniku.

Dělení nákladů 1. Z hlediska účetního i druhového 2. Z hlediska kalkulace i účelu 3. Z hlediska závislosti na objemu výroby 4. Z hlediska daňového 5. Z hlediska místa jejich vzniku a odpovědnosti za jejich vznik

1. Z hlediska účetního i druhového Provozní – mzdové, spotřeba materiálu, odpisy, spotřeba externích služeb a zboží, … Finanční – úroky, zisk z akcií, dividendy vyplácené, kurzové ztráty.. Mimořádné – manka, živelné pohromy, zřizovací výdaje…

2. Z hlediska kalkulace i účelu Přímé – výrobní materiál, mzdy pracovníků ve výrobě, pomocný materiál,… - jejich výše se dá jednoduše určit na kalkulační jednici (1 výrobek, 1 litr, 1 metr...) - jde o náklady, jejichž výše se přímo úměrně mění s objemem výroby, účetní jednotky si stanoví normy spotřeby těchto nákladů na kalkulační jednici Nepřímé (režijní) – opravy, doprava, reklama, odpisy, mzdy nevýrobních pracovníků, náklady na expedici, nájemné jejich výši nelze jednoznačně určit na kalkulační jednici. K tomu se využívá různých metod jako např. pomocí rozvrhové základny, kalkulace dělením jde o společné náklady, které slouží k zajištění a doplnění výrobního procesu

3. Z hlediska závislosti na objemu výroby Fixní - náklady, které se při změnách objemu výkonu nemění Variabilní - náklady, které se mění v závislosti na objemu produkce Pozn. -Sečtením fixních a variabilních nákladů na vyráběný počet statků a služeb vypočítáme celkové náklady výroby. -Celkové náklady : CN = FN + (vn/j  objem výroby)

4. Z hlediska daňového Náklady ovlivňující základ daně – všechny náklady, které dle daňových zákonů mohou ovlivňovat základ daně, mohou být odečteny od příjmů a snížit tak daňový základ Náklady neovlivňující základ daně – náklady, které nesmí ovlivňovat základ daně jako například: - Nákup dlouhodobého majetku - Splátka úvěru - Osobní spotřeba podnikatele - Zdravotní a sociální pojištění podnikatele - Cestovné hrazené zaměstnancům nad limit - Hodnota stravenek hrazených zaměstnancům nad limit - Poskytnuté dary nesplňující podmínky daňových zákonů - Placené DPH....

5. Z hlediska místa jejich vzniku a odpovědnosti za jejich vznik Členění nákladů podle místa vzniku a odpovědnosti za jejich vznik, členění nákladů podle vnitropodnikových útvarů, členění nákladů podle hospodářských středisek, členění nákladů podle nákladových středisek. Výrobna sušenek Sklad výrobního materiálu Odbyt, sklad hotových sušenek Správa a účtárna

Způsoby snižování nákladů V oblasti materiálu – využít levnějšího materiálu (záporem může být menší kvalita), zmenšit odpad, využití odpadu... V oblasti mezd – více práce pro 1 pracovní sílu (ušetření prac. síly); zvýšit produktivitu práce, neekonomická motivace Dlouhodobý majetek – snaha o růst produkce se stávajícím majetkem, vyšší procento využití kapacity strojů, druhé a třetí směny.. Spotřeba energií – nesvítit zbytečně, stroje včas vypínat, efektivita topení + alternativní zdroje energie (slunce..), zateplení budov... Využít technický rozvoj Zdokonalení organizace a řízení - (nebudou prostoje) kontrola zmetkovitosti výroby, průběžná kontrola ve výrobním procesu, lepší plánování...

Výnosy Finanční ohodnocení výstupu z výrobního procesu (ať statků či služeb) Výnos je evidován v určitém momentu realizace: a) momentem realizace může být dokončení výrobku a jeho převedení do skladu hotových výrobků b) momentem realizace může být zaslání faktury odběratelům, kteří mají zájem o nabízené služby či statky c) momentem realizace může být až úhrada faktury od odběratelů Pojem výnos používaný v účetnictví není totožný s pojmem příjem. Rozdíl je především právě v momentu realizace. Výnos vzniká již se zasláním faktury, příjem je, až když faktura je uhrazena. Příjem je tudíž přírůstek peněžních prostředků (pojem používaný v daňové evidenci).

Druhy výnosů z hlediska účetního Provozní – tržby z prodeje výrobků a služeb... Finanční – úroky, přijaté dividendy, kurzové zisky.. Mimořádné – přebytek při inventuře, úhrada škody od pojišťovny...

Způsoby zvyšování výnosů Zvyšování cen (rizikem je snížení konkurenceschopnosti a ztráta zákazníka) Lepší marketingová činnost – propagace, reklama, dárky, množstevní slevy, soutěže, věrnostní programy.  Zdokonalením organizace a řízení pracovních činností…

Bod zvratu Bod E, ve kterém se střetnou tržby s celkovými náklady, se nazývá bod zvratu (mrtvý bod, kritické množství výroby).  Pokud by podnik vyráběl toto množství produkce, nedosahoval by ani zisku ani ztráty.  Pokud bude podnik produkovat více výrobků, začne již dosahovat zisku.  Pokud by objem výroby snížil, skončilo by jeho hospodaření se ztrátou.  Rozdíl mezi cenou a variabilními náklady nazýváme příspěvek na úhradu fixních nákladů. Bod zvratu (BZ) vypočítáme podle vzorce:

Příklad k procvičení: Výrobna polotovarů vyrábí knedlíky, jejichž prodejní cena je Kč 22,-. Variabilní náklady firmy činí Kč 8,- na jeden výrobek, celkové fixní náklady jsou ve výši Kč ,-.  Vypočítejte bod zvratu pro výrobu knedlíků.

Příklad k procvičení – řešení: Dosadíme do vzorce: BZ = / 22 – 8 = 800 Pokud by firma vyráběla 800 ks knedlíků, nedosahovala by ani zisku ani ztráty. Tento objem produkce se nazývá bod zvratu. Chce-li firma dosáhnout zisku, musí zvýšit objem produkce nad 800 ks knedlíků.

Výsledek hospodaření V pravidelných intervalech firma zjišťuje porovnáním výnosů a nákladů svůj výsledek hospodaření. Pro své potřeby si firma toto porovnání může dělat kdykoli během účetního období, pro potřeby daňové se výsledek hospodaření zjišťuje po ukončení účetního období (tedy po 12ti po sobě jdoucích měsících). Po ukončení tohoto účetního období jsou tři měsíce plné závěrkových a uzávěrkových činností a nejčastěji do (pokud je účetní období rovno kalendářnímu roku) musí být odevzdáno daňové přiznání k dani z příjmu na příslušný Finanční úřad a samozřejmě do stejného data musí být uhrazena i dlužná daň.

Výsledek hospodaření Výsledek hospodaření podniku můžeme rozdělit na: provozní (provozní výnosy - provozní náklady), finanční (finanční výnosy - finanční náklady), mimořádný (mimořádné výnosy - mimořádné náklady). Takto zjištěný výsledek hospodaření je tzv. hrubý výsledek hospodaření. Odečteme-li od hrubého výsledku hospodaření daň z příjmů, dosta­ neme výsledek hospodaření čistý (disponibilní). hrubý výsledek hospodaření - daň z příjmů = čistý výsledek hospodaření Pokud výnosy jsou vyšší než náklady, je výsledkem hospodaření zisk.

Výsledek hospodaření

Opomeneme-li, že se náklady mohou za určitých okolností rovnat výnosům, pak výsledky hospodaření mohou nastat dva: 1.Náklady < výnosy = ZISK 2. Náklady > výnosy = ZTRÁTA

Zisk Mezi základní funkce zisku patří: kriteriální funkce  zisk je kritériem pro rozhodování o budoucím vývoji podniku, např. o rozšíření poskytovaných služeb, o investicích, rozvojová funkce  zisk je zdrojem podnikání, slouží pro další rozvoj podniku, motivační funkce  zisk je motivem pro podnikání i základem hmotné zainteresovanosti pro zaměstnance, rozdělovací funkce  zisk je základem pro rozdělování peněžních prostředků mezi podniky a stát (část zisku je příjmem do státního rozpočtu v podobě daní).

Příklad k procvičení: Z uvedených položek zjistěte výši nákladů a výnosů a vypočítejte hospodářský výsledek:  Spotřeba materiálu Kč  Spotřeba elektrické energie Kč  Mzdy zaměstnanců Kč  Tržby z prodeje zboží Kč  Odpisy dlouhodobého majetku Kč  Zaplacené nájemné za prostory Kč  Tržby za poskytnuté služby Kč  SP a ZP za zaměstnance Kč  Opravy a údržba Kč

Příklad k procvičení – řešení: Náklady: ,- Kč Výnosy: ,- Kč HV = CV – CN HV = – HV = ,- Kč – ZISK

Použitá literatura KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN