Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Náležitosti lesního hospodářského plánu (osnovy) Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Dotační příležitosti obcí AUTOR: Bc. Zdeněk Tarant.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Základy automatického řízení 1
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Úřad práce České republiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Inf Počítač a lidé s handicapem
Úloha bodového systému
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Účetnictví – význam informací
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Financování přímých NIV
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
RIZIKO.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Seminář s krajskými úřady
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Katedra veřejné ekonomie
Pozemkové úpravy.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Základní informace o programu
RIZIKO.
Lesní hospodářský plán Náležitosti LHP
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Program na podporu lesních ekosystémů
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Trendy geologických prací ložiskového průzkumu v letech
Transkript prezentace:

Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem

Pro koho je tato webová aplikace určena? 1)Krajské úřady, Obce s rozšířenou působností (ORP), ministerstva ( MŽP, MMR, Mze), statistické úřady, kontrolní orgány, Oprávnění žadatelé o náhrady v důsledku působení imisních škod 2) Vlastníci lesů – žadatelé o zařazení do pásem A+B pro daňové úlevy 3) Zpracovatelé LHPO (taxační kanceláře, vysoké a střední školy apod.)

Jaké jsou cíle projektu? 1)Cílem je poskytovat žadatelům signální informace a hodnocení zdravotního stavu lesů na základě snímku z družic Landsat. 2) Zajistit monitoring změn zdravotního stavu pro vymezení pásem ohrožení lesů pod vlivem imisí v zákoně 289/1995 Sb. doplněné vyhláškou Ministerstva zemědělství České republiky (MZe ČR) č. 78/1996 Sb. 3) Připravit objektivní podklad pro sanační opatření vůči škodám imisemi (např.vápnění -chemická meliorace), ale i biologický přístup pro návrh minimálního podílu melioračních a zpevňujících dřevin při obnově lesa. 4) Připravit objektivní podklad pro daňové úlevy pro vlastníky lesů a finanční politiky státu.

Jaká je technologická úroveň projektu? Webová aplikace na bázi Mapserveru s podporou WMS a CSW zpřístupní následující jedinečné informace z družicových snímků Landsat TM ( časová řada ) ve formě bezešvých mapových kompozic v rámci celé ČR A - poškození a mortality lesních porostů B - defoliace a mortality jehličnatých porostů C - vývoje poškození a mortality jehličnatých porostů D - ohrožení jehličnatých porostů E - trendu zhoršování zdravotního stavu jehličnatých porostů

Jaké jsou ekonomické, sociální a ekologické výhody projektu? 1) Aplikace umožní vlastníkovi objektivním způsobem vymezit hranice pro úlevy na daních. 2) Státní instituce a kontrolní orgány mají okamžité informace pro řešení nenadálých situací (stanovení náhrad, sledování vývoje zdravotního stavu, kalamitní stavy, historický vývoj změn, sledování dlouhodobého zatížení krajiny ). 3) Jsou k dispozici objektivní informace pro sledování stavu životního prostředí a monitoring jeho změn. 4) Je zajištěna objektivní kontrola následných opatření na podporu zlepšení zdravotního stavu lesů.

Jaký je význam aplikace v globálním měřítku? Aplikace zpřístupňuje bezešvá data ČR. Pokrývá oblast celé ČR v detailní informaci o velikosti obrazového pixlu 30m x 30m. Trend zhoršování zdravotního stavu jehličnatých porostů je problémem celé Evropy. Aplikace zpřístupní vztah mezi aktuálním a dlouhodobým vývojem poškození a mortality jehličnatých porostů v rámci ČR. Mapy zobrazují rozdíl mezi aktuálním a dlouhodobým vývojem v těch místech, kde dochází v aktuálním vývoji ke zhoršování zdravotního stavu, tj. výskytu aktuálního pásma D, C, B, A.

Jaká je uživatelská odezva webové aplikace? Aplikace je využívána pro potřeby statní lesnické politiky a každoročně jsou z ní čerpány informace do státních a regionálních statistik, poskytuje základní informace pro Národní lesnický program. Výstupy z aplikace jsou zahrnuté do ročenky Ministerstva životního prostředí a zelené zprávy MZe.

Zdravotní stav lesních porostů ve stupnici poškození a mortality

Zdravotní stav jehličnatých lesů ve stupnici defoliace a mortality

Vývoj zdravotního stavu jehličnatých porostů

Ohrožení jehličnatých porostů ve stupni poškození a mortality II - IIIb

Trend zhoršování zdravotního stavu jehličnatých porostů

Zastoupení stupňů poškození a mortality jehličnatých porostů v % za Jm. kraj - ukázka

Ukázka možností přidání dalších WMS vrstev

Kde jsou prezentovaná data umístěna: -Webové stránky firmy: – v záložce mapy, pod- složce Mapy zdravotního stavu lesů ČR z družicových snímků -Webové stránky aplikace:

Konec prezentace. Děkuji za pozornost.