Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Nástroje územního plánování
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Stavební zákon a územní plánování
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Rozpočty územních samosprávných celků
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Zákon č. 137/2006 Sb.,o veřejných zakázkách platí pro v š e c h n y dotované zadavatele.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Evropská občanská iniciativa
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Závěry expertní skupiny MMR k některým ustanovením ZVZ
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PŘEROVA SE ZÁSTUPCI PODNIKATELSKÉ VEŘEJNOSTI „NOVELA ZÁKONA č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách “ Odbor: Vnitřní.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 6. dubna 2016 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Aplikace zákona o registru smluv. Mgr. Martin Kraus odbor eGovernmentu Ministerstva vnitra.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Postup při uveřejňování smluv prostřednictvím formuláře
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Vodohospodářské aktuality
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
REGISTR SMLUV - V ČEM, ŽE NEJVÍC CHYBUJEME???
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
Postup oprav v případě chybně uveřejněných smluv v registru smluv
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
REGISTR SMLUV Mgr. Robert Pšenko, Advokát
Obecná část rozpočtového práva III
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Transkript prezentace:

Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března 2015

Stávající stav Povinnost veřejného zadavatele uveřejňovat na profilu zadavatele smlouvy uzavřené na veřejnou zakázku včetně všech jejich změn a dodatků, jejichž hodnota převyšuje Kč bez DPH.

Stávající stav Elektronické tržiště veřejné správy Plně elektronický systém, všechny úkony v zadávacím řízení provádí zadavatel i dodavatel v elektronické podobě Zveřejňování nabídkových cen, údajů z uzavřených smluv apod

Priorita vlády Programové prohlášení vlády Část 9 – Demokratický právní stát 9.7 – Rekonstrukce státu a opatření proti korupci Předložíme zákon o centrálním registru všech smluv uzavřených veřejnou správou nad určitý minimální finanční limit, zveřejnění se nebude týkat citlivých dat (osobní údaje, obchodní tajemství apod.). Tento registr bude dostupný na internetu.

Projednání ve výborech Sněmovny Jedná se o poslanecký návrh zákona (sněmovní tisk 42). Zmíněný poslanecký návrh zákona se nachází mezi prvým a druhým čtením v Poslanecké sněmovně. V období od března do června 2014 byl projednáván v několika jejích výborech (hospodářský výbor, kontrolní výbor, ústavně-právní výbor a výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj), a to často opakovaně. Ve výborech zazněla řada námětů na úpravy návrhu.

Koordinační úloha Ministerstva vnitra Ministerstvo vnitra bylo požádáno, aby legislativně-technicky koordinovalo pozměňovací návrhy a úpravy textu, které vzejdou z politického zadání. V návaznosti na to bylo připraveno několik variant komplexního pozměňovacího návrhu, které projednávala i koaliční rada.

Pracovní skupina Byla zřízena poslanecká pracovní skupina, do její činnosti byli zapojeni také zástupci Ministerstva vnitra a Rekonstrukce státu. Dohoda nad zněním komplexního pozměňovacího návrhu a žádost o zpracování dopadové studie.

Navrhované znění - Registr smluv Má být utvořen (centrální) elektronický registr smluv, v němž bude povinné uveřejňovat písemné soukromoprávní smlouvy a smlouvy o poskytnutí dotace uzavřené státem nebo územními samosprávnými celky nebo určitými právnickými osobami spojenými se státem nebo územními samosprávnými celky.

Navrhované znění - Registr smluv Smlouva bude účinná pouze po uveřejnění této smlouvy a metadat v registru smluv, jinak bude po 3 měsících zrušena od počátku. Předpokládá se možnost oprav smluv a výjimky z tohoto pravidla.

Dopadová studie V návaznosti na schválení komplexního pozměňovacího návrhu poslaneckou pracovní skupinou Ministerstvo vnitra oslovilo ostatní ústřední správní úřady a jiné orgány veřejné moci, aby provedly zhodnocení dopadů, které má komplexní pozměňovací návrh v jejich působnosti. Formulář a parametry dopadové studie diskutovány s Rekonstrukcí státu.

Dopadová studie Stanoviska ústředních správních úřadů a jiných orgánů byla Ministerstvu vnitra zaslána do 15. února Dopadová studie byla vypracována koncem února 2015 a následně byla projednána koaliční radou.

Dopadová studie Z reakcí připomínkových míst vyplývá, že jako rizikové jsou v komplexním pozměňovacím návrhu vnímány především následující záležitosti: 1) navázání účinnosti smlouvy na její uveřejnění a existence sankce zrušení smlouvy při jejím neuveřejnění; 2) navázání rozsahu uveřejňovací povinnosti na zákon o svobodném přístupu k informacím, resp. obecná problematika rozsahu údajů uveřejňovaných v registru smluv; 3) duplicity při uveřejňování existující mezi zákonem o registru smluv a některými jinými zákony.

Dopadová studie Některé úpravy návrhu vycházející z projednání dopadové studie v koaliční radě 9. a 25. března 2015 (I.): finanční limit zakládající výluku z uveřejňování smluv je stanoven přímo v zákoně, a to pro smlouvu, jestliže výše hodnoty jejího předmětu je Kč bez daně z přidané hodnoty nebo nižší; stanoven dvouletý odklad uplatňování zákona pro smlouvu, jestliže alespoň jednou její stranou je obec, která nevykonává rozšířenou působnost, nebo „její“ právnická osoba.

Dopadová studie Některé úpravy návrhu vycházející z projednání dopadové studie v koaliční radě 9. a 25. března 2015 (II.): sankce neúčinnosti a zrušení smlouvy při neuveřejnění bude aplikována až po skončení jednoletého přechodného období; upravena problematika duplicit s jinými zákony upravujícími uveřejňování smluv nebo údajů ze smluv (uveřejnění smlouvy v registru smluv znamená splnění povinnosti uveřejnit ji podle jiného zákona, přičemž případné sankce za neuveřejnění smlouvy podle jiného zákona tím nejsou dotčeny).

Děkuji za pozornost.