Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sdílení dat ve veřejné správě Hradec 30.03.2004. Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sdílení dat ve veřejné správě Hradec 30.03.2004. Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení."— Transkript prezentace:

1 Sdílení dat ve veřejné správě Hradec 30.03.2004

2 Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení dat ve veřejné správě (poskytování údajů z IS vedených jedním orgánem pro potřeby jiného orgánu).  Úprava jednotlivých IS je roztříštěna do mnoha právních předpisů.  Striktní vymezení okruhu uživatelů informací vedených v příslušných informačních systémech.  Zákon obvykle nezakládá explicitně elektronickou formu vedení příslušné evidence, přestože řada z nich je ve skutečnosti v elektronické formě vedena; téměř u žádné z nich nejsou údaje v elektronické formě považovány za právně závazné.

3 Problémy  Řada údajů je od fyzických osob i od právnických osob vyžadována opakovaně a s následnou vzájemnou komunikací informačních systémů (ať už písemnou nebo elektronickou) jsou problémy.  Údaje v evidencích je obtížné aktualizovat.  Údaje v mnoha databázích nejsou dostupné ani v rámci veřejné správy orgánům navzájem.

4 Působnost zákona 1/2  Zákon upravuje sdílení dat mezi orgány veřejné moci v souvislosti s výkonem veřejné správy.  Zákon se nevztahuje: - na údaje vedené orgány veřejné moci v jiné než elektronické podobě, - na poskytování údajů vedených v elektronických evidencích, pokud jejich použití není výkonem veřejné správy, - na poskytování informací podle zvláštních zákonů (např. zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí).

5 Působnost zákona 2/2  Sdílení dat zahrnuje: - poskytování dat z informačních systémů veřejné správy sloužící k plnění určitého jednorázového úkolu veřejné správy (např. správní rozhodnutí), údaje z IS jsou poskytovány na základě žádosti, proces není zcela automatizován a probíhá ad hoc v závislosti na aktuální potřebě údajů - výměnu údajů mezi registry a dalšími informačními systémy veřejné správy sloužící k dosažení souladu jejich obsahu. výměna plně automatizována a probíhá v závislosti na změně dat, tak aby při změně referenčního údaje došlo k aktualizaci tohoto údaje v dalších IS

6 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Sdílení dat ve veřejné správě Hradec 30.03.2004. Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení."

Podobné prezentace


Reklamy Google