Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotoaparáty 3. ročník Zbožíznalství Fotoaparát - zařízení sloužící k pořizování a a zaznamenání fotografií - v principu 1. světlotěsně uzavřená komora.
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Barevná věrnost a zrcadlové plochy Název sady:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2 Číslo DUM: III/2/FY/2/3/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Nastavení dalekohledů a postup při čištění Název.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ NASTAVENÍ DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU 1. část DIGITÁLNÍHOtavenfotoaparátu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Puškohledy – rozdělení Název sady: Optika pro puškařské.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Zorné pole a světelnost Název sady: Optika pro.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Odraz světla na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
4. Rozdělení střelných zbraní
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
Technologie – Měření a orýsování
9. Přenos programu z PC do stroje
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
Souhrnné otázky, Světelné jevy
12. Simulace před obráběním a spuštění programu na CNC frézce HURCO
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
5. Test-vývoj, význam, rozdělení střelných zbraní
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled
zpracovaný v rámci projektu
Duté zrcadlo Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Světelné jevy -shrnutí
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného pole Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

Objektiv Objektiv přebírá v dalekohledu úlohu shromažďování světla. To znamená, že paprsky jdoucí od pozorovaného objektu se setkávají na povrchu objektivu, poté jsou spojeny a zobrazují v zadním ohnisku čočky detailně přesný a zřetelně zmenšený reálný obraz objektu. Tento obraz opticky není pravidelný ani stranově správný. Nýbrž je hlavou dolů a je stranově převrácen. Tento „obrácený“ obraz nemůže pozorovatel přirozeně použít, musí být pro oko opticky správně nastaven.

Převracecí systém Úlohu návratu obrazu do správné polohy přejímá „převracecí systém“, který se u dalekohledů skládá z hranolů a u puškohledů z čoček. U hranolů rozeznáváme dva různé systémy : PORRO-hranolový systém a střechový hranolový systém. U těchto hranolových systémů je dopadající světlo několika násobně úplně odraženo.

Porro-hranolyStřechové hranoly vzdálenost očí vzdálenost objektivu Převracecí systém

Porrosystém je starší varianta. Dopadající světlo se 4x úplně odráží a přenáší se na stupňovitě uspořádané optické osy a dále na oko. Z toho vyplývá technicky podmíněná širší konstrukce Porro-dalekohledů. Výroba dalekohledů s tímto systémem je technologicky méně náročná, což vede k levnější produkci. Od špičkových výrobců jsou tyto dalekohledy dodávány ve výborné kvalitě, od levnějších výrobců, často svou cenu nemají.

Převracecí systém Technicky ýrazně nákladnější s vyžadovanou absolutně špičkovou technologií je výroba střechového hranolového systému v nejvyšší kvalitě. U tohoto systému je světlo celkem 6x úplně odraženo. Tento princip umožňuje štíhlou konstrukci.

Převracecí systém U všech optických přístrojů vybavených tímto hranolovým systémem dochází díky úplnému odrazu na horním povrchu hranolu k tzv. fázovým posunům, které snižují kvalitu obrazu. Aby se jim zabránilo, je na plochu střechového hranolu korigující vrstva, která se nazývá u výrobků Swarovski Optik P-vrstva.

Převracecí systém V pozadí za převracecím systémem se objevuje na tzv. obrazové rovině malý meziobraz. Ten je již vzpřímený a stranově správný, jako pozorovaný objekt. U puškohledů vzniká v dráze paprsků ještě jedna (tzv. druhá ) obrazová rovina.

Okulár a clony zorného pole Vzniklý zmenšený obraz na obrazové rovině je pro oko zvětšen díky okuláru na principu lupy. Okuláry vysoce kvalitních dalekohledů odpovídají podle konstrukce vysoce kvalitním fotoobjektivům.

Okulár a clony zorného pole Uvnitř optických systémů se nachází větší množství clon jako „definované otvory“. Fungují jako clony,které redukují dopadající světlo ( apertury – otvorové clony ) nebo ohraničují vzniklé obrazy v dalekohledu na „ potřebný díl“ ( clona zorného pole ). Tento „potřebný díl“ je u kvalitních dalekohledů technologicky přesně stanoven, proto je zobrazený obraz perfektní a ostrý i na okrajích. Nadměrně vychválené zorné pole v reklamách na dalekohledy musí být posuzováno podle ostrosti obrazu v okrajích.

Okulár a clony zorného pole Velmi důležitá clona v biologickém systému je zornice oka. Člověk ji nemůže vědomě ovlivnit, reguluje dopad světla do oka. Díky stažení případně rozšíření se nastavuje na existující světelné poměry.

Kontrolní otázka Popiš jak funguje a k čemu slouží převracecí systém u dalehokledů?

Zdroje pro textovou a obrazovou část Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou