Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled Číslo DUM: III/2/FY/2/3/16 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí s tím, co to je dalekohled, na jakém principu funguje, jaké jsou vlastnosti obrazu a jaké druhy dalekohledů známe. Klíčová slova: dalekohled, čočka, zvětšení Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 9. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Dalekohled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová.

3 Co to je dalekohled? Optický přístroj, pomocí kterého přibližujeme obraz pozorovaného předmětu. K přiblížení slouží soustavy čoček, nebo zrcadel – objektiv a okulár. Podle toho, jaká je konstrukce objektivu, dělíme dalekohledy na: refraktory (objektiv tvoří soustava čoček), reflektory (objektiv tvoří zrcadla). Podle toho, k čemu je používán, dělíme dalekohledy na (astronomické, pozemní, triedry, divadelní kukátka atd.)

4 Ukázky dalekohledů

5 Keplerův dalekohled Byl sestaven Janem Keplerem v roce 1611.
Je tvořen dvěma soustavami spojných čoček. Je to dalekohled, který se používá v astronomii k pozorování hvězd. Není vhodný k pozemskému pozorování, protože obraz pozorovaného předmětu je obrácený.

6 Keplerův dalekohled – vlastnosti obrazu
Spojka (objektiv) má větší ohniskovou vzdálenost než spojka (okulár). Vzdálenost mezi objektivem a okulárem se rovná součtu jejich ohniskových vzdáleností. Zvětšení Keplerova dalekohledu můžeme vypočítat Z = Vzniklý obraz je zvětšený, zdánlivý a převrácený.

7 Příklad 5.Objektiv Keplerova dalekohledu má ohniskovou vzdálenost
f1 = 7,5m a f2 = 5mm. Urči zvětšení dalekohledu. Řešení: f1 = 7,5m = 7500mm f2 = 5mm Z = ? Z= Z = Z = 1500 Dalekohled zvětšuje 1500x.

8 Otázky a úkoly: 1. Co to je dalekohled?
Optický přístroj, pomocí kterého přibližujeme obraz pozorovaného předmětu. 2. Jaké druhy dalekohledů znáte? astronomické, pozemní, triedry, divadelní kukátka atd. 3. Jaké čočky jsou použity v Keplerově dalekohledu? spojky 4. Proč není Keplerův dalekohled vhodný k pozemskému pozorování. Protože obraz pozorovaného předmětu je obrácený. 5.Objektiv Keplerova dalekohledu má ohniskovou vzdálenost f1 = 8,1m a f2 = 9mm. Urči zvětšení dalekohledu. Takový dalekohled dosahuje 900 násobného zvětšení.

9 Použité zdroje: PACKA. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TAMASFLEX. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TAMASFLEX. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HANNEN, Tom. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TAMASFLEX. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled"

Podobné prezentace


Reklamy Google