Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený Kostelec, 17. listopadu 1197 PSYCHOLOGIE OBECNÁ VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE Mgr. Renata Kuldová.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Pozornost. Pozornost  Psychický stav, který se projevuje soustředěností a zaměřeností na určitý objekt či činnost.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
2012. Změny v koncepci a způsobech projektování kurikula Obsah: 1. Systém kurikulárních dokumentů 2. Pojetí RVP PV (východiska, společný rámec, principy,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Didaktické metody Androdidaktika.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Osobnost Přednáška 4 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
UČENÍ.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
City DUM_15.
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Psychologie zdraví.
Manažer ve firmě. Manažer ve firmě Osobnost manažera Vrozené vlastnosti Získané dovednosti Temperament Inteligence Potřeba řídit činnost jiných lidí.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Andragogika Vzdělávání.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Životní cyklus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.08
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
„Musíš se mnoho učit, abys poznal, že málo víš.“ Michel De Montaigne
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.02
Psychologie test.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
OSOBNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Centra kolegiální podpory
Kognitivní (poznávací) procesy
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti

Psychika ► Psychika je chápána jako funkce resp. projev činnosti nervové soustavy člověka (Pauknerová, 2006, s. 76). ► Aktivace, stupeň aktivace. ► Formy psychiky: - chování; - prožívání.

Poznávání ► Poznávání zahrnuje veškeré procesy, které zajišťují příjem, registraci a zpracování informací jak z vnějšího, tak z vnitřního prostředí (Pauknerová, 2006, s. 78). ► Bezprostřední smyslové poznávání. ► (Představování) ► Zprostředkované rozumové poznávání.

Pozornost a paměť ► Pozornost (zaměřenost psychické činnosti): bezděčná a záměrná. ► Paměť (ukládání, uchování a vyvolání informací). - Neúmyslná a úmyslná. - Bezprostřední a dlouhodobá. - Mechanická a logická.

Učení ► Širší pojetí – obohacování individuální zkušenosti. ► Užší pojetí – záměrné a systematické získávání vědomostí a dovedností, způsobů chování a vlastností. ► Mechanismy učení ► Obsahové určení učení: intelektuální, motorické a sociální.

Cítění a snažení ► Emoce a cit ► Nálada, vášeň, afekt ► Prožívání a motivace. ► Snažení představuje způsob organizace činnosti člověka, které vede k vědomě vytčenému cíli (Pauknerová, 2006, s. 85). ► Volní vlastnosti.

Osobnost ► Osobnost označuje relativně stálou psychickou jednotu člověka a jedinečnost a odlišnost každého jedince. Představuje: - jedinečnost - vnitřní integritu - stálost - vývoj. ► Osobnost se vyvíjí a je vytvářena ve výchově.

Vývoj osobnosti ► Biologické faktory. ► Sociální faktory. ► Faktory sebeutváření.

Struktura osobnosti ► Výkonové charakteristiky: - schopnosti → vlohy a jejich rozvinutí; rozdělené na obecné (k různým činnostem) a speciální; pohybové, smyslové, intelektové; - vědomosti → znalosti získané vzděláváním, - dovednosti → praktická specifická schopnost výkonu činností. ► Motivační dimenze a výkon: motivy a stimuly. ► Profilující vlastnosti: temperament, postoje, charakter.