Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy"— Transkript prezentace:

1 Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Kučerová Pavlína

2 Uplatňování didaktických zásad ve školní tělesné výchově
Didaktické (vyučovací) zásady jsou obecné požadavky, které v souladu s cíli výchovy a zákonitostmi vyučovacího procesu určují charakter vyučování a ovlivňují přímo i nepřímo jeho efektivitu. Uplatňují se: v přípravě vyučovacího procesu, ve vyučovacích činnostech učitele, v interakci se žáky, učivem a podmínkami procesu.

3 Mezi základní didaktické zásady patří:
Zásada uvědomělosti a aktivity Zásada názornosti Zásada soustavnosti Zásada přiměřenosti Zásada trvalosti

4 Zásada uvědomělosti a aktivity
Jejím základem je pochopení smyslu a podstaty prováděné činnosti i identifikace s vytýčenými výchovně vzdělávacími cíli. (žák rozumí tomu, čemu se učí, zná cíl a smysl učební činnosti) Mezi prostředky zvyšování aktivity řadíme: povzbuzení rozhovor zpětnovazební hodnocení různé druhy intraindividuálních soutěží

5 Zásada názornosti Vzájemné propojení informačních zdrojů k vytvoření pohybové představy (ukázky…) Názornost je prostředkem nikoliv cílem!!

6 Zásada soustavnosti Promyšlené (logické, systematické) a cílevědomé řazení učiva (znalost cíle je nejúčinnější motivační prostředek). Jádrem realizace zásady soustavnosti je postup od známého k neznámému, od jednoduchého ke složitějšímu, od konkrétního k abstraktnímu, od zvláštního k obecnému.

7 Zásada přiměřenosti Nastoluje požadavek, aby obsah i rozsah učiva, jeho obtížnost a způsob vyučování odpovídaly stupni psychického rozvoje, tělesným schopnostem žáků, jejich věkovým zákonitostem a individuálním zvláštnostem. (čím mladší žáci tím pestřejší formy výuky, kratší vyučování, konkrétnější učivo)

8 Zásada trvalosti Vyžaduje, aby si žáci vědomosti a dovednosti efektivně zapamatovali tak, že si je dokáží kdykoliv vybavit a prakticky použít. Upevnění (pochopení) učiva, budování předpokladů k aplikaci učiva v aktuálních podmínkách (pohybová paměť).

9 Vyučovací metody Vyučovací metoda z pedagogického hlediska znamená záměrné, plánovité uspořádání učiva, vyučovacích činností žáka tak, aby vzhledem k spolupůsobícím podmínkám, byl co nejefektivněji dosažen cíl vyučování (Mojžíšek, 1975). V naší didaktice, nejen pro tělesnou výchovu, ale i v jiných vyučovacích předmětech se často využívá Mojžíškovy (1975) klasifikace vyučovacích metod z hlediska fází výchovně vzdělávacího procesu: Motivační metody Expoziční metody Fixační metody Diagnostické metody

10 Motivační metody Motivace žáků je prioritním faktorem, který rozhoduje o příští efektivitě učení ve všech fázích. Smyslem při utváření optimální motivace žáků k učení je zajistit jejich vyšší aktivitu a osobní zainteresovanost vzhledem k cílům učebního procesu. Motivační metody lze charakterizovat jako záměrné, dlouhodobé i situační zásahy do motivační struktury žáků.

11 Expoziční metody Jejich cílem je zajistit předání obsahu učiva žákovi učitelem. Dle Mojžíška (1975) se užívají ve čtyřech základních přístupech: přímý přenos poznatků od učitele na žáka (popis, výklad, vysvětlení atd.), zprostředkovaný přenos pomocí názoru (ukázka, model, schéma, aj.), heuristickým přístupem (tvůrčí aktivita žáků, řízená i neřízená učitelem), metody samostatné percepční činnosti žáků.

12 Fixační metody Jejich podstatou je procvičování, upevňování a zdokonalování již nacvičeného učiva. Rozdílně se uplatňují při převaze vyučovacího cíle zaměřeného na: nácvik nových pohybových dovedností, cvičení zaměřená na rozvoj pohybových schopností.

13 Diagnostické metody Pokaždé, když žáky něčemu novému učíme, je zapotřebí dosažené výsledky hodnotit, kontrolovat. Diagnostika je trvalou součástí výchovně vzdělávacího procesu. Z hlediska jeho průběhu lze aplikovat metody: Vstupní diagnostika Průběžná diagnostika Finální diagnostika

14 Výchovné metody Vyplývají z pedagogických teorií a empirických zkušeností. Jejich tvořivá aplikace závisí na teoretických vědomostech i praktických zkušenostech učitele. Využívány jsou metody: kladení požadavků, přesvědčování, cvičení, odměna a trest, příklad, skupinová výchova (Rychtecký, 1998 in Vilímová, 2002).

15 Zdroje Studijní materiály: /Edukator___ucitel_TV_II.pdf?studium=665657 ka/kap8-str pdf dokumenty/Katedra_kinantropologie/06didaktickezasady.pdf


Stáhnout ppt "Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy"

Podobné prezentace


Reklamy Google