Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie."— Transkript prezentace:

1 Pedagogická psychologie

2 Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie na pedagogickou teorii a praxi. Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z vývojové psychologie na pedagogické jevy. Předmět pedagogické psychologie je ve výchově, tzn. že se zaměňuje pedagogika za psychologii.

3 Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmět pedagogické psychologie je podřízen pedagogice (pedagogická psychologie je aplikační disciplína). Předmětem pedagogické psychologie je samostatná oblast objektivní reality (učení, výchova) V současné době vznikají další disciplíny: školní psychologie, učitelská psychologie.

4 Tématické okruhy pedagogické psychologie Učení a poznávání; Teorie činnosti; Vývojová pedagogická psychologie; Pedagogicko-psychologická diagnostika; Sociálně orientovaná pedagogická psychologie; Psychodidaktika/psychologie vyučování;

5 Tématické okruhy pedagogické psychologie Pedagogická komunikace a interakce; Učení, vyučování a technologie; Interkulturní psychologie (multikulturní výchova)

6 Učení Učení

7 Obecná charakteristika učení Učení je záměrný a cílevědomý proces osvojování vědomostí, dovedností a návyků. Exkurz: Co jsou to vědomosti, dovednosti a návyky?

8 Obecná charakteristika učení Učení je též chápáno jako specifická forma individuální aktivity, která navozuje změny chování, ale zároveň podmiňuje i vnitřní psychické změny, utváří a rozvíjí všechny psychické vlastnosti a procesy, rozvíjí osobnost člověka.

9 Obecná charakteristika učení Exkurz: Co lze považovat za vnitřní psychické změny, psychické vlastnosti a procesy? Které oblasti vzdělávání jsou zaměřeny na rozvoj osobnosti člověka?

10 Aspekty přístupu k učení Aspekt biologicko-psychologicko-sociální (determinace, rozvoj-změna); Aspekt logický (systematičnost X teď a nyní); Aspekt zpětnovazebný; Aj.


Stáhnout ppt "Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie."

Podobné prezentace


Reklamy Google