Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu"— Transkript prezentace:

1 Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Autor: Miroslav Vild

2 Kdo je to žák? Po dobu školní docházky se z dítěte stává dospělý.
Prochází mnoha fázemi vývoje. Je třeba k němu v každé fázi vývoje přistupovat s ohledem na psychický vývoj. Problémy dospívání, vzdoru autoritám.

3 Periodizace psychického vývoje žáka
Od vstupu do školy prochází žák těmito obdobími psychického vývoje: Období vstupu do školy (6-7 let) Mladší školní období (7-11 let) Období pubescence (11-15 let) Období adolescence (15-20 let)

4 Období vstupu do školy Velký psychický nátlak na dítě, změny.
Začátky logického myšlení, realistického pohledu na problém. Důležité zvládnutí emočních stavů a odmítání vlastních potřeb ve prospěch skupiny. Uznávání autorit. Předčasně zařazené dítě ve škole – neuznávání autority učitele a neschopnost citové kontroly. Záleží zčásti na biologickém vývoji, z části na okolních faktorech (domácí prostředí, docházka do školky apod.).

5 Mladší školní období Období „latence“, klidné období, středem zájmu je škola. „Střízlivý realismus“ – žák se snaží o pochopení podstaty věci bez fantazijních představ (předškolák) nebo názoru okolí (pubescent). Začíná být kritickým. Vývoj jemné i hrubé motoriky, plynulý růst. Upevňování sexuální role (muž x žena).

6 Období pubescence Biologický pohled: vývoj jedince od prvních náznaků pohlavního zrání po pohlavní zralost. Psychologický pohled: o pozornost se hlásí nové pudy, hledání sebe sama a svého zařazení ve společnosti, vzdor autoritám. Velký vliv sociálních skupin, první kontakty s opačným pohlavím, emoční labilita a nesmělost. Reakce pubescenta na změny svého těla a postojů jeho okolí k němu – vyžaduje k sobě přístup jako k dospělému.

7 Období adolescence Období střední školy – dokončení fyzického vývoje, významný psychický vývoj. Vývoj sexuality a pevných vztahů s partnery. Snaha se osamostatnit, na konci období vstup do praktického života a emancipace od rodiny, školy. Mění se sebepojetí, utvoření si názoru na sebe i okolí, emoční uklidňování. Racionální pohled na svět, pochopení pojmů spravedlnost, právo apod. Nejednotný výklad konce období adolescence - VŠ?

8 Sebepojetí = jak dítě vnímá samo sebe, co si o sobě myslí. Ve školním věku přibývá i školní hodnocení a tím srovnání s ostatními jedinci v sociální skupině. 3 rok – uvědomuje si svojí existenci, používá slovo „já“. Předškolní věk – připisuje si určité vlastnosti. Mladší školní věk – zaměření do sebe, schopnost ventilovat svoje vnitřní stavy mysli. Pubescence – snížení sebehodnocení, hodnocení vnějšího vzhledu. Sebehodnocení závislé na hodnocení vrstevníků, okolí. Adolescence – dosažení jasného pocitu vlastní identity, svých názorů a životní role. Spoléhání na sebe. Vědomí svých budoucích rolí – rodič, partner.

9 Využití v praxi učitele
Dbát na věk žáka a jeho současné problémy. Být si vědom rozdílů ve vývojových obdobích mezi žáky. Nenutit pubescentům věci, které by je zesměšnili a snižovali jejich hodnocení mezi vrstevníky. Mít pochopení pro „puberťáky“, podporovat jejich „zdravé sebepojetí“.

10 …děkuji za pozornost. Zdroje
LANGMEIER,Josef,KREJČÍŘOVÁ, Dana. Vývojová psychologie. Praha, Grada, 2006. MACEK,Petr,Adolescence. Praha, Portál, 2003.


Stáhnout ppt "Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu"

Podobné prezentace


Reklamy Google