POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 122
CHARAKTERISTIKA Pochutinami jsou ty poživatiny, které nemají výživovou hodnotu. Svojí výraznou chutí, vůní a účinky povzbuzují nervovou soustavu. Působí na zvýšení sekrece trávicích šťáv. Ve většině případech se jedná o suroviny rostlinného původu. 1. http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-a-prilohy/bylinkove-marinady-a-koreni-na-grilovani/
DĚLENÍ POCHUTIN Pochutiny chuťové - zvyšují senzorickou hodnotu potravin a nápojů. Pochutiny s obsahem alkaloidů - obsahují fyziologicky účinné látky, které povzbuzují organismus 2. http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/803956/seven-superfood-recipes-with-herbs-and-spices
POCHUTINY CHUŤOVÉ Za chuťové pochutiny považujeme poživatiny, které svým obsahem a charakterem zvyšují senzorickou hodnotu potravin. Chuť Vůni vzhled Výživná hodnota je velmi nízká či žádná. 3. http://www.koreni-gastro.cz/
ROZDĚLENÍ CHUŤOVÝCH POCHUTIN Koření Jedlá sůl Ochucovadla Studené omáčky - dresinky Hořčice Ocet 4. http://dovozpotravin.webnode.cz/products/hellmanns-francouzsky/
KOŘENÍ Kořením jsou čerstvé, sušené či jinak upravené části rostlin Kořeny Oddenky Kůra Listy Natě Květy Plody a semena 5. http://koreni.yin.cz/b/badyan/
VÝZNAM KOŘENÍ Koření má ve výživě nezastupitelné místo. Některé druhy brání rozmnožování bakterií a plísní – hřebíček. Bohaté na vitamíny a minerální látky (hlavně zelené koření pažitka, listy petržele, celeru, bazalky). Na druhé straně je koření zdrojem mnoha mikroorganismů a některé druhy (např. muškátový květ a oříšek, pepř, pálivá paprika aj. mohou dráždit např. sliznici úst, trávicího ústrojí, močové cesty a žlučník.
SLOŽENÍ KOŘENÍ aromatické silice pálivé látky (mnohé patří mezi fyziologicky účinné alkaloidy) barviva hořké či sladké složky třísloviny (dodávají svíravou chuť ) případně min. látky a vitamíny O které koření jde? Kurkuma 6. http://clanky.regeneracnecentrum.sk/2012/04/kurkuma-je-len-korenie-objavte-jej-zdraviu-prospesne-ucinky/
ROZDĚLENÍ KOŘENÍ Co je to? Jalovec – celý – čerství Podle složení Koření jedno-druhové, Kořenící směsi a přípravky. Podle druhu zpracování Celé drhnuté mleté drcené případně sterilované Co je to? Jalovec – celý – čerství 7. http://en.wikipedia.org/wiki/Juniper_berry
ROZDĚLENÍ KOŘENÍ Podle původu Domácí Dovážené Podle použité část Koření z květů Koření z kořenů a oddenků Koření z listů a natí Koření z kůry Koření plodů a semen O které koření jde? Muškátový květ – nedrcený 8. http://www.koreni.cz/detail.php?pid=319
Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6