PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
Advertisements

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Legislativní proces.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Vláda ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Naplňuje přitom pravomoci dané Ústavou ČR a některými běžnými zákony.
Česká republika Naše vlast
Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
TEST 7. POLITOLOGIE
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
ZÁKONODÁRNÁ MOC LEGISLATIVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické.
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.
Orgány EU.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Komunikace a interakce
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
DUM - Digitální Učební Materiál
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
Občanské soudní řízení
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
DUM - Digitální Učební Materiál
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Politický systém ČR ČR je svrchovaný (nezávislý na moci jiného státu), jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana. Nejvyšší zákon státu je Ústava ČR. Podrobný výčet práv a svobod – ústavní zákon Listina základních práv a svobod. Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran. Politické strany musí respektovat základní demokratické principy a vzdát se násilí jako prostředku k prosazování svých zájmů. Zdroj veškeré moci ve státě jsou občané – nevykonávají tuto moc přímo, ale prostřednictvím orgánů moci zákonodárné (parlament), výkonné (prezident a vláda) a soudní. Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny.

Parlament = orgán moci zákonodárné. Parlament je rozdělen na 2 komory: Poslaneckou sněmovnu (dolní) a Senát (horní). Hlavním úkolem Parlamentu ČR je tvorba zákonů (vytvářet a přijímat je). V parlamentních volbách se rozhoduje o obsazení komor. Volby se konají na základě volebního práva všeobecného (volit mohou všichni), rovného (hlasy voličů mají stejnou váhu), přímého (nevolí se další volitelé, volí se přímo poslanci a senátoři). Hlasování je tajné (nikdo by neměl vědět, kdo koho volil). Občan může volit do Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR po dosažení 18 let.

Poslanecká sněmovna = dolní komora. Do Poslanecké sněmovny může být člověk zvolen po dosažení 21 let. Má 200 křesel a funkční období poslanců je 4 roky. V čele stojí předseda Poslanecké sněmovny (svolává, zahajuje, řídí, ukončuje schůze, navrhuje pořadí a způsob projednávání jednotlivých bodů). Poslanecká sněmovna na základě návrhů (obdržených od vlády, poslance, skupiny poslanců, Senátu nebo krajských zastupitelstev) vypracovává nové zákony. Když Sněmovna zpracuje a odsouhlasí návrhy zákonů, postoupí je Senátu ke schválení. Sněmovna se také podílí na ustavování nové vlády a následné kontrole její činnosti. Hlasuje také o návrhu státního rozpočtu.

Senát = horní komora. Do Senátu může být člověk volen po dosažení 40 let. Má 81 křesel a funkční období senátorů je 6 let (volby se konají každé 2 roky, kdy se vždy 1/3 senátorů obmění). Funguje jako,,pojistka“ kvality zákonů přicházejících z Poslanecké sněmovny. V případě rozpuštění Poslanecké sněmovny prezidentem republiky přijímá dočasně zákonná opatření. V případě důvodného podezření hlavy státu z velezrady podává Senát na prezidenta republiky žalobu k Ústavnímu soudu. Souhlas Senátu je třeba i ke jmenování soudců Ústavního soudu, které provádí prezident republiky.

Poslanecká sněmovna + Senát Obě komory mají své orgány: předseda, místopředsedové, výbory (pracovní orgány komise), komise. Poslanci a senátoři mohou na půdě parlamentu založit svůj poslanecký nebo senátorský klub – v něm se projednávají důležité otázky z hlediska politických programů, zájmů a cílů té strany. Poslanci a senátoři jsou zástupci všeho lidu, měli by se řídit zájmem lidu (tj. nejen voličů samotných). Zákonodárce a jejich činnost pozorujeme nejčastěji při jejich účasti na schůzích své komory. Poslanci a senátoři ale dělají i práci mimo Parlament (setkávají se s občany, diskutují s nimi, studují odbornou literatura a podklady pro vytváření platných zákonů, pracují ve vlastních klubech, orgánech parlamentu – výbory, komise).

Otázky 1)Jaké znáte aktuální politické strany? Jaká strana vyhrála poslední volby do Poslanecké sněmovny? 2)Znáte nějaké aktuální poslance a senátory? 3)Díky čemu se Vám zaryli do paměti? Myslíte si, že plní svou roli zodpovědně a se ctí? 4)Diskuse: Myslíte si, že v dnešní době berou zákonodárci v potaz zájem všeho lidu? Co Vás k Vašemu rozhodnutí vede?

Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN