Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO."— Transkript prezentace:

1 Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO

2 ZÁKONODÁRNÁ MOC Zákonodárnou mocí rozumíme především pravomoc vydávat zákony. Zákonodárná moc je svěřena parlamentu, který má dvě komory. PARLAMENT A) POSLANECKOU SNĚMOVNU – 200 poslanců volených na období 4 let B) SENÁT – 81 senátorů volených na 6 let s tím, že každé dva roky se 1/3 senátorů obnoví.

3 VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY a VOLBY DO SENÁTU
Volby do Poslanecké sněmovny probíhají podle zásad poměrného zastoupení = poslanecké mandáty se rozdělují podle počtu hlasů odevzdaných voliči pro jednotlivé kandidátní listiny Volby do Senátu probíhají podle zásad většinového systému = ve stanoveném volebním obvodu je zvolen kandidát, který získal nejvíce hlasů.

4 Volební právo občanů Každý občan ČR, který dovršil 18 let má právo volit = AKTIVNÍ VOLEBNÍ PRÁVO Právo být volen, je věkově odstupňováno podle funkcí = PASIVNÍ VOLEBNÍ PRÁVO: Občan ČR, který dosáhl věku 21 let může být zvolen poslancem Poslanecké sněmovny Do senátu se požaduje věk 40 let Pro úřad prezidenta se požaduje věk 40 let Zvolení poslanci skládají slib na první schůzi Poslanecké sněmovny, které se zúčastní. Jsou chráněni poslaneckou imunitou.


Stáhnout ppt "Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO."

Podobné prezentace


Reklamy Google