Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP 13.06.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. arch. Vlasta Poláčková
Advertisements

Z podkladů Ing. arch. Vlasty Poláčkové zpracoval Ing.Tomáš Sklenář
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Pořizování územního plánu (vztah k dotčeným orgánům)
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
NÁSTROJE ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů, od novela.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN - VÝROK A ODŮVODNĚNÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Územní plán v podmínkách nového stavebního zákona Modelový příklad zadavatel MMR ČR 01/2007 Ing. arch. Vlasta Poláčková konzultace a úpravy Ing.Tomáš Sklenář.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
1 ZASTAVĚNÉ ÚZEMÍ A VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ Mgr. ing. Petr Lepeška Ministerstvo pro místní rozvoj 2007.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Pořizování územních plánů - Vybrané části z pořizovatelské praxe.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy )
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
Informace z porady MMR s kraji Zvíkovské Podhradí
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP

Základní připomenutí: Výroková část Vše z výrokové části je závazné Má být zpracováno formou požadavků, podmínek a pokynů pro rozhodování Do výrokové části se nezařazují popisy a odůvodnění Formulace musí být jasné(jednoznačné)

Základní připomenutí: zastavěné území Nezapomínat na datum ke kterému bylo vymezeno zastavěné území Pokud se přebírá zastavěné území vymezené samostatným postupem v souladu se zákonem. části které nejsou v souladu se zákonem se nesmí převzít! Odkaz na výkresy ve kterých je zastavěné území

Základní připomenutí: Využívat a navazovat při zpracování ÚP na strategické a rozvojové plány a vize Systém center a veřejných prostranství je třeba řešit ve vzájemných souvislostech včetně dopravních vazeb např. pěší a cyklistické trasy Území ohroženo erozí bez návrhu řešení k převzetí – vhodné vymezit ohrožené plochy a stanovit regulativy, které umožní realizaci. Obdobně i v územích ohrožených povodněmi

Základní připomenutí: Hlavní využití jedno – SÚ při rozhodování posuzuje slučitelnost s hlavním Nezapomínat na definice pojmů Novela SZ již neumožňuje uplatnění předkupního práva u VPO s výjimkou veřejných prostranství. U všech ploch s předkupním právem je třeba uvést: A) druh VPS nebo veřejného prostranství B) v čí prospěch má být předkupní právo vloženo (obec, kraj nebo ČR…) C) katastrální území a čísla dotčených pozemků, popřípadě další údaje dle § 5 odst.1 katastrálního zákona V grafice se rozlišuje zda je pozemek dotčen celý nebo jen část, v textu ne

Základní připomenutí Kompenzační opatření dle § 50 odst.6 SZ: povinnost stanovit v ÚPD kompenzační opatření za negativní vliv na území Natura v souladu se stanoviskem DO Kompenzační opatření se převezme ze stanoviska příslušného DO a provede jeho průmět do grafické části – zařazení do odpovídající plochy s rozdílným způsobem využití a případně mezi VPS a VPO

Základní připomenutí Územní rezervy (ÚR) se vymezují, jen-li je to účelné ÚR jako jev překryvný tzn. grafické vyznačení ÚR nesmí zakrýt druh plochy s rozdílným způsobem využití Ploše ÚR musí být přiřazeno možné budoucí využití (např. dopravní infrastruktura) K ploše ÚR se stanoví podmínky pro prověření možného budoucího využití plochy

Základní připomenutí Vymezení architektonicky nebo urbanisticky významných staveb: uvede se výčet staveb, pro které může vypracovávat architektonickou část projektové dokumentace je autorizovaný architekt Např. stavby na pozemcích na pohledově významných polohách např. horizontech nebo společensky významné stavby, stavby s vlivem na vzhled veřejných prostranstvích atd.

Základní připomenutí Grafická část ÚP: Výkresy mají obsahovat jevy zobrazitelné v daném měřítku V případě potřeby lze zpracovat v samostatných výkresech: urbanistickou koncepci, koncepci uspořádání krajiny a koncepci veřejné infrastruktury (i v několika samostatných výkresech dle druhu infrastruktury). Neoznačují se již názvem hlavní výkres Hlavní výkres je zpracován vždy, v němž se samostatně zobrazené koncepce nemusí zakreslovat.

Základní připomenutí Odůvodnění ÚP: žádné podmínky pro rozhodování (vše ve výrokové části) Postup při pořízení ÚP: náležitosti vyplývající ze správního řádu zpracuje pořizovatel §53 odst.4a) SZ Soulad s PÚR a ZÚR: zpracuje projektant (§53 odst.4a) SZ Soulad s cíli a úkoly ÚP: zpracuje projektant (§53 odst. 4b) SZ Soulad s požadavky SZ a jeho prováděcích předpisů zpracuje projektant v rozsahu jim navrhovaných částí § 53 odst. 4 c) SZ

Základní připomenutí Soulad s požadavky zvláštních právních předpisů…- zpracuje projektant, soulad se stanovisky DO pořizovatel §53 odst.4 d) SZ Zpráva o vyhodnocení vlivů na URÚ….- zpracuje projektant § 53 odst.5 b) SZ Stanovisko KÚ: vloží pořizovatel § 50 odst. 5 SZ Sdělení jak bylo stanovisko KÚ zohledněno…: zpracuje pořizovatel Komplexní zdůvodnění přijatého řešení § 53 odst.5 e) SZ: zpracuje projektant (zdůvodní se veškeré návrhy, zdůvodní se přijaté řešení a vybrané varianty…)

Základní připomenutí Vyhodnocení účelného využití zastavěného území a vyhodnocení potřeby vymezení zastavitelných ploch zpracuje projektant § 53 odst.5 f) SZ – při vyhodnocování je vhodné vycházet z prognózy vývoje území zejména demografického a pokusit se odhadnout předpokládanou dynamiku rozvoje řešeného území Vyhodnocení koordinace využívání území z hlediska širších vztahů: zpracuje projektant Vyhodnocení splnění požadavků zadání zpracuje projektant Výčet záležitostí nadmístního významu, které nejsou řešeny v ZÚR: zpracuje projektant

Základní připomenutí Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na ZPF: zpracuje projektant Návrh rozhodnutí o námitkách a jejich odůvodnění: zpracuje pořizovatel. Každou námitku je potřeba vypořádat i když je jich více v jednom podání Vyhodnocení připomínek: pořizovatel. Připomínky se shodným obsahem je možné vyhodnotit společně. Obsahuje li připomínka více bodů, je třeba se ve vyhodnocení vypořádat s každým z bodů.

Základní informace o novele Modelový příklad je zpracován v souladu s novelou SZ č. 350/2012 Sb. ÚP ani vyhodnocení vlivů na URÚ nesmí obsahovat podrobnosti RP nebo ÚR ÚP může řešit záležitosti nadmístního významu i když nejsou v ZÚR, pokud to KÚ nevyloučí Upřesňuje se předkupní právo věcně i procesně Kompenzační opatření se promítají do OOP Upřesňují se podmínky využití nezastavěného území v souladu s § 18 odst.5 SZ

Za pozornost děkuje Ing. Gabriela Šípková