Pořizování územních plánů - Vybrané části z pořizovatelské praxe.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Porada pracovníků měst a obcí Královéhradeckého kraje vykonávajících agendu na úseku územního plánování a stavebního řádu část územní plánování 18. prosince.
Stavební zákon po novele s účinností od
Územní plán Liberec.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Stavební zákon a územní plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy )
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Lhůta pro pořízení územní studie
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Pořizování územních plánů - Vybrané části z pořizovatelské praxe

Širší vztahy v území V zadání ÚPD (nových územních plánů) se vyskytují problémy s chybějícími záměry vyplývajícími z Politiky územního rozvoje ČR 2008 (také chybí vyhodnocení republikových priorit týkajících se předmětného území) V zadání u změn ÚPD chybí informace proč nebude např. zpracováván výkres širších vztahů – viz nynější judikatura. Minimálně je třeba zdůvodnit, že změna nebude mít vliv na území sousedních obcí apod.

V některých případech jsou v návrzích ÚP navrhována řešení, která svým významem a řešením zasahují do více správních území a nejsou se sousednímu obcemi, na kterých se tyto záměry také nalézají (v jejich platné ÚPD) projednány a nebývají ani koordinovány v rámci navazujícího území V návrzích ÚPD se vyskytují problémy s chybějícími záměry vyplývajícími z Politiky územního rozvoje ČR 2008 např. koridor plynovodu VVTL DN500 a zejména souvislosti plynoucí z OB4

§ 43 odst. 3 SZ – „ÚP v souvislostech a podrobnostech území obce zpřesňuje a rozvíjí cíle a úkoly územního plánování v souladu se ZÚR a PÚR – nelze např. koridor silnice I/XY nebo II/XY (ale i jinou technickou infrastrukturu) jen převzít s plnou šíří jako je tomu v ZÚR, projektant je povinen se problematikou zpřesnění zabývat a neodsouvat problém stranou (např. řešením jen koridoru úz.rezervy), podrobné informace o záměru jsou většinou k dispozici (viz VVTL plynovod, koridor dálnice, silnic I. tříd atd.)

Proces pořizování Nezbytnost spolupráce obcí s příslušným ÚÚP již při přípravě smlouvy; POŘIZOVATEL: odpovědnost za zákonnost celého procesu. Je oprávněn, ale zároveň povinen kontrolovat zpracovávané dílo. PROJEKTANT: povinen dodržovat SZ- dle § 159 odst. 1 zodpovídá za správnost, celistvost a úplnost jím zpracované územně plánovací dokumentace. OBEC: je odpovědná za obsah smlouvy o dílo a tím má ve svém zájmu dbát na kvalitu její přípravy. Pozn.: vazba na žadatele změny ÚP

Stanovisko KÚ KHK: 1)Koordinované stanovisko – koordinátorem je odbor ÚP s SŘ, ale za jeho obsah odpovídají věcně příslušné odbory (stejně tak za vzájemný soulad obsahu těchto stanovisek) 2)Sdělení KÚ, odboru ÚP a SŘ, např. ke společnému jednání – jde o METODICKÉ sdělení, není vázáno na termín určený pro podání stanovisek 3)Stanovisko NOÚP

Vyhotovení územního plánu zahrnujícího právní stav po vydání jeho změny ve smyslu § 55 odst. 4 SZ (u nových ÚP vydaných po ) zákon dále neříká, zda to má dělat autorizovaná osoba, zda se má postupovat dle § 165 atd. Otevřenou otázkou zůstává, zda pořizovatel s ohledem na náročnost práce a finance je oprávněn „vyrobit“ situaci právního stavu dokumentace po vydání poslední změny „svými“ silami. Tato otázka je v současnosti řešena metodickým dotazem na MMR. Bylo by proti smyslu zákona nepostupovat podle § 165 SZ

Úpravy ÚPSÚ nebo zóny,ÚPO a RP na ÚP dle ustanovení § 188 odst. 1 SZ – nelze v rámci úpravy měnit funkční využití ploch vymezené v původní ÚPD – viz problematika kdy se projektant snaží dodržet nový SZ a přitom mění funkci je lepší pořídit NOVÝ ÚP !! Podobně je možno narazit na problém také při pořízení změny – viz dříve publikované rozsudky NSS (věcný nesmysl nebo postup, který je v rozporu s rozsudkem)

V případě opakovaného společného jednání návrhu nebo u projednání zadání uvést informaci, že se jedná o opakované jednání (zdůvodnit v rámci zveřejnění tohoto oznámení důvody opakovaného projednání a uvést rozsah měněných částí ÚPD oproti předchozímu projednání) Při opakovaném společném projednání návrhu (v případech kdy je doplňováno nějaké řešení – např. rozvojová plocha vždy dbát na soulad se zadáním)

OBSAH Vyhláška stanoví konečný výčet obsahu ÚPD, nelze nic dalšího přidávat (ubírat jen tehdy, když se některý vyjmenovaný jev v návrhu ÚP nevyskytuje) – termín „NAPŘÍKLAD“ znamená „příkladmo“, avšak dle metodiky MMR neumožňuje rozšířit smysl uvedeného pojmu – viz vyhláška č. 501/2006 Sb., pís. f) …. (například výškové regulace zástavby, intenzity využití pozemků v plochách).. –

nelze akceptovat ani když je to požadavek DO – např. stanovisko k zadání změny č. 1 ÚPO Velké Svatoňovice: „ Do řešeného území by měly být navrhovány stavby, které svým materiálovým, hmotovým a barevným řešením vychází z venkovské zástavby (přízemní stavby s obytným podkrovím, s obdélníkovým půdorysem bez arkýřů a balkónů, zastřešením pomocí sedlových střech a sklonu střešních rovin v rozmezí 38 – 45 °, se strukturovanou střešní krytinou v odstínu matné hnědočervené, hnědé, šedé až černé barvy.“

Případy vymezování územních rezervy (koridor) a zároveň jako VPS, nebo VPO s předkupním právem, nebo vyvlastněním s výčtem dotčených pozemků (zpravidla požadavek DO – ŘSD řešit koridor VPS) Nelze navrhovat samovolně řešení, která svým významem zasahují do více správních území a nejsou se sousedními obcemi, na kterých se tyto záměry také nalézají (v jejich platné ÚPD) projednány ani koordinovány v rámci navazujícího území

U ploch, pro které je podmínka zpracování územní studie chybí stanovení do jaké doby má být tato US zpracována – vyhláška č. 500/2006 Sb. odst. 2 písm. b) – je třeba stanovit údaj s určitým termínem, nikoli jen podmíněným Podobný smysl má i písm. c) – RP a jeho Z A D Á N Í !! Nelze si oddělit povinnost od možnosti – viz případy kdy bylo vymezeno takové území v době kdy již RP existoval nebo bylo schváleno zadání.

V grafické části ÚP se stále vyskytují problémy v souladu mezi např. hlavním výkresem a koordinačním

INFORMACE K NOVELE SZ Účinnost § 102 odst. 2 SZ – Vlastníku pozemku, jehož určení k zastavění bylo zrušeno na základě změny ÚP, RP nebo vydáním nového ÚP nebo RP náleží náhrada ve výši rozdílu mezi cenou stavebního pozemku a cenou pozemku, který není určen k zastavění Podle § 198 SZ nabývá účinnosti k a novelou SZ se nestihne lhůta posunout