Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
1. PCP (pre-commercial procurement) Zkušenosti s PCP v České republice Pavel Slípek.
Veřejná podpora, podpora de minimis a dočasný rámec Seminář pro žadatele – výzva č. 36 GG pro oblast podpory 1.2 Praha, 22. března 2010 Ing. Ivana Projsová.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Lidská společnost digitálního věku
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Jsou venkovské školy horší než městské?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Pojem přeměna obchodní společnosti
Podpora v nezaměstnanosti
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Společné a koordinované politiky EU
Inovační potenciál České republiky
Náměty pro činnost Národního fóra
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Principy fungování spolku BISON
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Rozpočet Evropské unie
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
EVROPSKÁ UNIE.
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Spolupráce podniků s vysokými školami

Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2

Veřejná podpora ČVUT – odbor rozvoje3 Veřejná podpora Smlouva o fungování evropské unie SOFEU definuje v Hlavě VII pravidla pro hospodářskou soutěž. Velký důraz je kladen na to, aby byla zajištěna rovná hospodářská soutěž̌ pro všechny podniky. Oddíl 2 „Státní podpory“ popisuje ve článcích 107, 108 a 109 (v dřívějším znění Smlouvy o ES to byly články 87 a 88) především to, že státní podporu (dotaci) nelze udělovat jen tak a je v principu zakázána, až na některé výjimky. V článku 108 se pak řeší: pokud stát chce poskytovat jakoukoli státní podporu, pak to musí Komisi předložit k posouzení (informování).

Veřejná podpora ČVUT – odbor rozvoje4 Bloková výjimka č. 800/2008 (stará bloková výjimka) Bloková vyjímka však neřeší žádné podrobnosti a proto existuje dokument Rámec společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2006/C 323/01), kde se problému zakládání veřejné podpory, resp. nepřímé státní podpory podnikům věnuje část 3.2 Nepřímá státní podpora podniků ve smyslu čl. 87 odst. 1 Smlouvy o ES prostřednictvím veřejně financovaných veřejných výzkumných organizací.

Kolaboratorní výzkum ČVUT – odbor rozvoje5 Kolaboratorní výzkum kromě zákona č. 130/2003, Nařízení komise a Rámce společenství existuje např. Strategie Evropa Strategie Evropa 2020 by měla umožnit, aby Evropská unie dosáhla růstu: Inteligentního, a to rozvíjením ekonomiky založené na znalostech a inovacích, Udržitelného, podporou konkurenceschopnější a ekologičtější ekonomiky méně náročné na zdroje, Podporujícího začlenění prostřednictvím ekonomiky s vysokou zaměstnaností, jež se bude vyznačovat sociální a uzemní soudržností.

Kolaboratorní výzkum ČVUT – odbor rozvoje6 Rámec pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2014/C 198/01) Ve sdělení o modernizaci státní podpory Komise oznámila tři cíle, které touto modernizací sleduje: a) Podpořit na konkurenčním vnitřním trhu udržitelný a inteligentní růst podporující začlenění; b) Zaměřit kontrolu ex ante na případy s nejrozsáhlejším dopadem na vnitřní trh a současné̌ zintenzivnit spolupráci s členskými státy při prosazovaní pravidel státní podpory; c) Racionalizovat právní úpravu a urychlit rozhodovací postupy.

Kolaboratorní výzkum ČVUT – odbor rozvoje7 Kolaborantoví výzkum - účinná spolupráce 1. Dle Rámce... Projekt je realizován prostřednictvím účinné spolupráce pokud alespoň dvě nezávislé strany: Sledují společný cíl na základě dělby práce Společně stanoví rozsah projektu Podílejí se na jeho koncipování Přispívají k jeho provedení a Sdílejí finanční, technologická, vědecká a jiná rizika projektu, jakož̌ i jeho výsledky

Kolaboratorní výzkum ČVUT – odbor rozvoje8 Kolaborantoví výzkum - účinná spolupráce 2. Náklady na projekt může nést v plné výši jedna či více stran a tím zbavit ostatní strany jejich finančních rizik. To není 100% podpora pro VO! To znamená, že to jedna strana (nebo více) platí vše, ale stále Sledují společný cíl... jakož i jeho výsledky. Podmínky projektu spolupráce, zejména co se týče příspěvků na jeho náklady, sdílení rizik a výsledků, šíření výsledků, přístupu k právům duševního vlastnictví́ a pravidel pro přidělení těchto práv, je třeba stanovit před zahájením projektu. to známe jako smlouvu o spolupráci/o účasti na řešení Za formy spolupráce nejsou považovány smluvní výzkum a poskytování výzkumných služeb.

Nepovolená veřejná podpora ČVUT – odbor rozvoje9 Proč se vlastně zabýváme problematikou Nepovolené veřejné podpory? Monitoring z EK, programy OP PIK Platná legislativa ČR Součást zadávací dokumentace, např.. Mze, program NAZV Aktuální téma TA ČR

Nepovolená veřejná podpora ČVUT – odbor rozvoje10 Základní rámec Motivační účinek Spolčený cíl Rozsah a způsob řešení (činnosti, milníky) Kapacity a rizika (finanční, technologická, vědecká...) Výstupy a výsledky (Rivové́ i nerivové́) Dopad na trh EU/přístup k trhu podnikům z jiných členských států

Smluvní výzkum ČVUT – odbor rozvoje11 20% Možnosti daňových odpočtů (nepřímá státní podpora) podniků

Kontakty ČVUT – odbor rozvoje12 České vysoké učení technické v Praze Zikova 4, Praha 6 Odbor rozvoje Rektorát ČVUT Kontakty Ing. Jiří Ehrlich Ing. Michaela Vaňková TEL