Personální rozvoj zaměstnanců a zaměstnankyň Ministerstva vnitra s ohledem na jejich specifické potřeby PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Koordinátorka problematiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Resortní program přípravy na stárnutí v letech 2008 až 2012 Národní program přípravy na stárnutí rozpracovaný v rámci působnosti resortu Ministerstva vnitra.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Centrum na podporu integrace cizinců
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komunikační strategie ČIŽP
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Inf Počítač a lidé s handicapem
Hlavní město praha a integrace cizinců
Zákon o sociálním podnikání
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
PhDr. Eva Ferrarová Ph. D. Mgr. Lenka Ebringerová
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Hledáme klíč k právům dětí
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Role státu při prosazování rovného odměňování
Ing. Stanislava Správková
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Personální rozvoj zaměstnanců a zaměstnankyň Ministerstva vnitra s ohledem na jejich specifické potřeby PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Koordinátorka problematiky rovnosti žen a mužů, stárnutí a zdravotně postižených v resortu Ministerstva vnitra

Do personální práce jsou zapracována následující hlediska : Rovnost žen a mužů Problematika stárnutí Problematika OZP Tak vznikl projekt „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“

Rovnost žen a mužů: institucionální zabezpečení Každoroční usnesení vlády k Souhrnné zprávě o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v předešlém roce, které také aktualizuje úkoly na daný rok a Vládní strategie pro rovnost žen a mužů Rada vlády pro rovnost žen a mužů a její výbory Národní garant problematiky: Úřad vlády

Rovnost žen a mužů: institucionální zabezpečení na MV Aktualizované Priority a postupy MV při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže Nařízení Ministerstva vnitra 11/2013, kterým se stanoví priority a postupy při prosazování rovnosti mužů a žen a způsob zabezpečení jejich plnění v Ministerstvu vnitra Pokyn ministra vnitra 54/2011, kterým se zřizuje pracovní skupina pro prosazování rovnosti žen a mužů v Ministerstvu vnitra

Senioři a stárnutí: institucionální zabezpečení Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období Rada vlády pro seniory a přípravu na stárnutí se svými výbory Resortní plán přípravy na stárnutí

Age Management Aby nedocházelo k diskriminaci z důvodu věku na pracovním trhu, měly by české firmy i úřady veřejné správy uplatňovat v personální práci zásady Age Managementu tj. vytvářet podmínky pro zaměstnávání všech věkových kategorií (protože každá z nich je přínosná pro týmovou práci jiným způsobem). Obvykle se zaměřuje na opatření, která podporují diverzitu a činnosti, které zajišťují, aby každý zaměstnanec dostal možnost naplnit svůj potenciál a nebyl znevýhodněn kvůli svému věku. Age Management je běžně uplatňován v tradičních zemích EU a vede k vyšší efektivitě práce. Jeho součástí jsou také opatření zaměřená na slaďování rodinného a pracovního života.

Zdravotně postižení: institucionální zabezpečení Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením

Úkoly pro odbor personální MV Zvyšovat společenské a právní povědomí v oblasti zákazu diskriminace z důvodu zdravotního postižení či nepříznivého zdravotního stavu, a to např. tiskem informačních materiálů, informováním veřejnosti prostřednictvím rozhlasových a televizních médií apod. Při přijímání všech organizačních, legislativních a faktických opatření, která se týkají života osob se zdravotním postižením, zajišťovat rovnoprávné podmínky žen se zdravotním postižením Vytvářet podmínky pro postupné a průběžné proškolení pracovníků ve veřejném sektoru o problematice osob se zdravotním postižením a zásadách komunikace s vybranými skupinami osob se zdravotním postižením. V rámci své působnosti budou ústřední orgány státní správy včetně svých organizačních složek usilovat při zákonem stanoveném plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením o jejich přímé zaměstnávání.

Úkoly pro Policii ČR Při přijímání všech organizačních, legislativních a faktických řešení dodržovat princip komplexního plánování (univerzální design) tak, aby navrhovaná řešení vyhovovala i osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Při přijímání všech organizačních, legislativních a faktických opatření, která se týkají života osob se zdravotním postižením, zajišťovat rovnoprávné podmínky žen se zdravotním postižením Prosazovat významné rozšíření přístupnosti webových stránek veřejných institucí osobám se zrakovým, sluchovým, mentálním a kombinovaným postižením (zejména blind friendly web). V rámci systému pomoci obětem domácího násilí věnovat zvýšenou pozornost rovněž osobám se zdravotním postižením. Usilovat při zákonem stanoveném plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením o jejich přímé zaměstnávání.

Projekt Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV Projekt si klade za cíl vytvoření funkčního systému přijímání, adaptace a stabilizace zaměstnanců a zaměstnankyň MV se zvláštním zřetelem k některým specifickým skupinám např. zaměstnankyním na mateřské/rodičovské dovolené, osobám pečujícím o osobu blízkou, osobám ve věku 50+ nebo osobám se zdravotním postižením.

Projekt Akceptace: flexibilní pracovní úvazky Pružná pracovní doba Zkrácené pracovní úvazky Práce z domova

Využívání flexibilní formy práce v současné době

Vyplněné dotazníky podle zájmu využívat flexibilní formy práce

Flexibilní formy práce Pružná pracovní doba Zkrácený pracovní úvazek Práce z domova Počty flexibilních pracovních úvazků na MV Muži%Ženy%Celkem% Zkrácené pracovní úvazky190,9 %512,4 %703,3 % Pružná pracovní doba1306,2 %1617,7 %29113,9 %

Projekt Akceptace: zaměstnankyně na mateřské/rodičovské Pravidelný Zpravodaj (4x ročně) Poradenství Adaptační proces při návratu do zaměstnání Mateřská školka Krátkodobé družiny

Projekt Akceptace: stáže zdravotně postižených studentů na MV Stážisté: zdravotně postižení studenti vysokých škol Stáže: 5 měsíců Financování: Fondy EU Problém (ne)bezbariérovosti budov MV

Velká vítězství Zvýšená citlivost zaměstnanců a zaměstnankyň i vedení k otázkám rovnosti, stárnutí a OZP Efektivnější komunikace (Zpravodaj pro zaměstnankyně na mateřské či rodičovské, Personální zpravodaj), stránky Zvýšený počet flexibilních pracovních úvazků Řešení bezbariérovosti budov

Velké problémy Diskontinuita ve vedení MV a na odboru personálním Otázky související s personálním rozvojem jsou vedením často podhodnoceny a někdy vnímány i negativně Nadměrná byrokracie např. ve věci zřízení mateřské školky Problematické financování opatření (čerpáme pouze ze státního rozpočtu)

Děkuji za pozornost.