Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová 26.11.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Cizinecké právo v České republice
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
SVNIT Přednáška M. Horáková
Matrika Věra Graplová, DiS.
Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Státní občanství a cizinecký režim
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Předmanželská smlouva
SVNIT Přednáška M. Horáková
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Územní samospráva Kraje
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Státní občanství Správa vnitřní
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Mezinárodní justiční spolupráce doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
Evropská občanská iniciativa
Územní samospráva Obce
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Zprostředkování kontaktu
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Zprostředkování kontaktu
Umisťování staveb.
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Právo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Církevní a občanský sňatek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová

2 Uznávání cizozemských rozsudků Řídí se zákonem č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů

3 Rozhodnutí o určení nebo popření otcovství  náležitosti veřejné listiny s úředním překladem do českého jazyka  alespoň jeden z účastníků občan ČR  smlouva o právní pomoci  jinak rozhodnutí Nejvyššího soudu

4 Rozhodnutí o osvojení  osvojenec občan ČR – není potřeba rozhodnutí Nejvyššího soudu  rozhodnutí – náležitosti veřejné listiny a úřední překlad do českého jazyka

5 Rozhodnutí o změně jména a příjmení Pravomocná rozhodnutí cizího státu za trvání manželství s cizincem: občan měl trvalý pobyt na území cizího státu – platí i v ČR občan neměl trvalý pobyt na území cizího státu – platí až poté co ministerstvo uzná platnost mezinárodní smlouva – z.č. 235/1995 Sb. (se Slovenskem)

6 Rozsudky o rozvodu manželství  vstup České republiky do Evropské unie  Pokud byl rozsudek o rozvodu vystaven v členském státě evropské unie je platný ve všech zemích Evropské unie bez jakéhokoliv uznání Nejvyšším soudem  Informace č.3 Ministerstva vnitra č.j. VS – 286/60/ ze dne

7 Přepis znaků  nařízení vlády č. 594/2006 Sb., o přepisu znaků do podoby, ve které se zobrazují v informačních systémech veřejné správy  nařízení vlády č. 100/2007 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 594/2006 Sb., o přepisu znaků do podoby, ve které se zobrazují v informačních systémech veřejné správy

8 Přepis německých písmen  ö nebo ü (s tečkami), pak ruční i strojový přepis je v matričním zápise a vydaném matričním dokladu uveden shodně s grafickým symbolem, tzn. s tečkami.  pokud jsou symboly uvedeny s čárkami – ű, ő, pak ruční i strojový přepis je v matričním zápise a vydaném matričním dokladu uveden shodně s grafickým symbolem, tzn. s čárkami

9 Přepis z ukrajinského jazyka  V nařízení vlády č. 100/2007 Sb., je pod tabulkou přepisu znaků z ukrajinského jazyka uvedeno: „V případě, že zvláštní přepis některých znaků cyrilice z ukrajinského jazyka nepostačuje, použije se zvláštního přepisu některých znaků cyrilice z ruského jazyka.“

10 Přepis z ukrajinského jazyka  Jde především o přepis „я, ю“, které se uvádí „ja, ju“ všude kromě po d, t, n, tzn. přepisujeme ďa, ťa, ňa, atd.  Pokud je u matričního dokladu chybný překlad, je nutné, aby tlumočník provedl opravu překladu.  Dále jsme byli upozorněni, abychom kontrolovali místa narození u cizinců, především narozených na území bývalého SSSR.

11 § 35 odst. 2 - zákona č. 301/2000 Sb.  Snoubenec, který je cizincem, předloží matričnímu úřadu před uzavřením manželství potvrzení vydané Policií České republiky o oprávněnosti pobytu na území České republiky  toto neplatí, jde-li o občana Evropské unie, občana jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru, nebo jeho rodinné příslušníky.  Toto potvrzení nesmí být ke dni uzavření manželství starší 7 pracovních dnů.