Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/2 Výstup: VY_32_INOVACE_2Dl205 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Vnitřní správa Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Pojem jméno, příjmení, více jmen a příjmení, změna jména a příjmení Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem vnitřní správa a její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech vnitřní správy a pochopení významu jména a příjmení, za jakých podmínek lze změnit jméno a příjmení, povinnost užívat úředně zapsaná jména a příjmení žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Jméno Slouží k individualizaci osoby.
Občan může prohlásit, že bude užívat dvě jména, která nesmí být stejná. Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá ani jména žijících sourozenců při společných rodičích.

5 Příjmení dítěte Mají-li rodiče dítěte společné příjmení, zapíše se příjmení dítěte podle příjmení rodiče. Není-li tomu tak, určení závisí na dohodě rodičů při uzavírání manželství. Pokud manželství neuzavřeli, zapíše se příjmení dle dohody rodičů u určení otcovství souhlasným prohlášením, pokud se nedohodnou, rozhodne soud. U dítěte staršího 15 let musí být jeho souhlas.

6 Více příjmení Občan může užívat více příjmení pouze za těchto podmínek: prohlásil-li souhlasně při uzavírání manželství, že příjmení druhého snoubence užívajícího více příjmení bude jejich příjmením společným, prohlásil-li při uzavírání manželství, že spolu se společným příjmením bude užívat a na druhém místě uvádět příjmení předchozí, jde-li o příjmení dítěte po jeho rodičích, kteří jsou oprávněni užívat více příjmení.

7 Příjmení žen Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice s koncovkou -ová. Na základě žádosti ženy může matrika zapsat příjmení, které bude po uzavření manželství užívat, v mužském tvaru: jde-li o cizinku, státní občanku České republiky, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, státní občanku České republiky, jejíž manžel je cizinec, občanku České republiky, která je jiné než české národnosti.

8 Do knihy manželství se zapíše oznámení rozvedeného manžela, že přijímá zpět své dřívější příjmení, popřípadě že upouští od užívání společného příjmení vedle příjmení dřívějšího.

9 Změnu jména nebo příjmení může povolit na žádost občana matriční úřad v jehož správním obvodu má trvalý pobyt. Změnu příjmení povolí zejména jde-li o příjmení hanlivé nebo směšné nebo je-li pro to vážný důvod.

10 Za trvání manželství může být změna příjmení povolena pouze na základě souhlasu obou manželů.
Mají-li společné příjmení a je povolena změna jednomu z nich, vztahuje se tato změna i na příjmení druhého manžela a jejich nezletilých dětí.

11 Mají-li manželé společné příjmení a jeden z nich užívá a na druhém místě uvádí příjmení předchozí, může jim být povolena změna pouze tohoto společného příjmení.

12 Fyzická osoba, které byl matričním úřadem vydán matriční doklad, má povinnost užívat v úředním styku příjmení, popřípadě více příjmení, která jsou uvedena na tomto matričním dokladu.

13 Zdroje: http://portal. gov. cz/portal/obcan/situace/152/158/4249


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google