Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes fiktivně, zítra reálně.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daň z přidané hodnoty.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Spotřební a ekologické daně Označení materiálu:
Daň z přidané hodnoty.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Spotřební a energetické daně
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
DPH – daň z přidané hodnoty
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Daňová soustava – nepřímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Daňová soustava – nepřímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
Základy daní úvod do českého daňového systému
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Účtování DPH účet 343.
Nepřímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:  ,
Druhy daní Daně FO.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.12 Ročník3. ročník.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.14 RočníkDruhý.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
Akcízy s využitím materiálů P. Mrkývky
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR,
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Účtování DPH účet 343.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí Tematická oblast a předmětFinanční trhy - Ekonomika Název učebního materiáluNepřímé daně ČR AutorIng. Lenka Hřibová Datum vytvoření , upraveno Anotace Učební materiál slouží jako podklad pro výuku Ekonomiky. Prezentace je zaměřena na nepřímé daně ČR a na jejich konkrétní charakteristiku.

Osnova: 1.Obecná charakteristika nepřímých daní 2.Rozdělení nepřímých daní 3.Daň z přidané hodnoty - DPH 4.Spotřební daň 5.Daň k ochraně životního prostředí 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Nepřímé daně ČR

1. Obecná charakteristika nepřímých daní  jsou vázány na výrobky nebo služby  jsou vybírány nepřímo - součást ceny výrobků a služeb  postihují spotřebu – poplatníkem je spotřebitel  přirážka k prodejní ceně výrobku či služby  prodejce má povinnost daň přiznat a odvést

2. Rozdělení nepřímých daní selektivní univerzální Daň z přidané hodnoty (DPH) Spotřební daň Daň ekologická (daň k ochraně životního prostředí)

3. Daň z přidané hodnoty - DPH  nepřímá, univerzální daň  2004 – harmonizována se směrnicí EU  novelizována v roce 2015  v zemích EU – volný trh, DPH počítá a platí nakupující firma  mimo EU – DPH vybírají celnice  administrativně velmi náročná  správcem je finanční úřad něco celnice

Poplatník DPH Plátce DPH Předmět DPH  osoba, kterou daň zatěžuje – konečný spotřebitel (kupující)  FO nebo PO, která uskutečňuje zdanitelná plnění v rámci své ekonomické činnosti a je registrovaná na FÚ (prodávající) - při obratu nad ,- Kč je to povinnost  zboží nebo služba (osvobozeny jsou televizní a rozhlasové vysílání, poštovní služby, pojišťovnictví, loterie, sociální pomoc, zdravotnické služby, finanční činnosti)

Základ daně Sazba DPH Zdaňovací období pro DPH  hodnota zboží nebo služby; u zboží z ciziny je to cena navýšená o clo (neplatí pro EU)  základní – 21%  snížená – 10%, 15%  měsíc – při překročení obratu 10 mil Kč za předcházející rok  čtvrtletí (obrat do 2 mil. Kč)

Splatnost DPH  25-tý den v měsíci následujícím po zdaňovacím období Výpočet DPH  zdola  shora – pomocí koeficientů DPH na vstupu (z nákupu) > DPH na výstupu (z prodeje) → nárok na odpočet DPH na vstupu (z nákupu) < DPH na výstupu (z prodeje) → daňová povinnost DPH na vstupu (z nákupu) = DPH na výstupu (z prodeje) → musí se podat daňové přiznání

4. Spotřební daň Předmět daně  uhlovodíková paliva a maziva  líh a lihoviny  pivo  víno  tabákové výrobky  nepřímá, selektivní daň  2004 – prošla novelizací  správcem je celní úřad  započítává se do základu daně pro výpočet DPH

Sazba daně Zdaňovací období  stanovena samostatně pro každý druh výrobku v závislosti na měrných jednotkách  měsíc (pokud nevznikne daňová povinnost, přiznání se nepodává) Plátce daně  výrobci tuzemské produkce, dovozci, provozovatelé daňových skladů Poplatník daně  všichni, kdo kupují výrobky, na které se vztahuje spotřební daň

5. Daň k ochraně životního prostředí Poplatník daně Plátce daně  konečný spotřebitel  dodavatelé, kteří dodávají uvedené energie  vznik – 2008  správce – celní úřad  zahrnuje – daň ze zemního plynu, daň z pevných paliv, daň z elektřiny

Zdaňovací období  měsíc Sazba daně  pevně dané zákonem ve vztahu k fyzikálním jednotkám (MWh, GJ)

V kterém roce proběhla velká novela spotřební daně? spotřebitel 9. Kdo je poplatník spotřební daně? Poštovní služby, pojišťovnictví, zdravotnictví, loterie, sociální pomoc, televizní poplatky 7. Co je osvobozeno od DPH? 2008, daň ze zemního plynu, daň z pevných paliv a daň z elektřiny 6. Od kterého roku se vybírá ekologická daň a z kterých daní se skládá? Výrobci tuzemské produkce, dovozci a provozovatelé daňových skladů 5. Kdo je plátcem spotřební daně? Měsíc, čtvrtletí 4. Zdaňovací období DPH Uhlovodíková paliva a maziva, pivo, víno, líh a lihoviny, tabákové výrobky 3. Předmět spotřební daně Základní – 21%, snížená – 10%, 15% 2. Sazby DPH DPH, spotřební daň, ekologická daň 1. Vyjmenuj nepřímé daně. 6. Otázky k opakování s řešením

7. Zdroje  Texty jsou tvorbou autora.  Švarcová, J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2011/2012. Zlín, CEED ISBN

Děkuji za pozornost