Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín
Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E18.13 Ročník třetí Tematická oblast a předmět Finanční trhy Ekonomika Název učebního materiálu Daňová soustava ČR – základní pojmy Autor Ing. Lenka Hřibová Datum vytvoření Anotace Učební materiál slouží jako podklad pro výuku ekono-miky. Prezentace seznamuje žáky s daňovou soustavou ČR, konkrétně naznačuje rozdělení daní a definuje zá-kladní pojmy z daňové oblasti. Prezentace obsahuje 12 snímků, při jejichž zhotovení byly použity animace.

2 Daňová soustava ČR – základní pojmy
Obsah Význam daňové soustavy Definice daně Právní úprava daní Principy daňové politiky Rozdělení daní v ČR Základní pojmy Otázky k opakování s řešením Zdroje

3 1. Význam daňové soustavy
Souhrn všech daní, které se vybírají na území ČR. Jejím úkolem je zajistit dostatek finančních pro-středků do státního rozpočtu. Pomocí ní lze posoudit a nastavit roli státu v ekono-mice.

4 2. Definice daně DAŇ je: příjem veřejných rozpočtů,
nedobrovolná, povinná a vynutitelná, nenávratná, neekvivalentní, neúčelová, obvykle opakovaná.

5 3. Právní úprava daní Zákon o soustavě daní.
Zákon o správě daní a poplatků. Zákony o jednotlivých daních. V roce 2011 vešel v platnost „daňový řád“.

6 4. Principy daňové politiky
K – poslední reforma daňové soustavy, která stanovila principy: spravedlnost zdanění, všeobecnost zdanění, účinnost zdanění, harmonizace.

7 5. Rozdělení daní v ČR Daně přímé Daně nepřímé Důchodové Majetkové
Univerzální Selektivní Spotřební daň Daň z příjmu FO Daň silniční Daň z přidané hodnoty (DPH) Daň ekologická (daň k ochraně životního prostředí) Daň z příjmu PO Daň dědická a darovací Daň z nemovitosti Daň z převodu nemovitosti

8 6. Základní pojmy Poplatník daně Plátce daně Předmět daně
FO nebo PO, která nese daňové břemeno. Plátce daně FO nebo PO, která je povinna daň vypočítat a odvést. Předmět daně To, co podléhá zdanění – u přímých daní – příjem nebo majetek, u nepřímých daní – výrobky, služby.

9 Základ daně Sazba daně Sleva na dani Zdaňovací období
Předmět daně vymezený kvantitativně v penězích Sazba daně Procentem vyjádřený poměr daně k základu daně. Sleva na dani Částka, o kterou se vypočítaná daň může snížit. Zdaňovací období Období, za které se daň vypočítává.

10 Finanční úřad a celní úřad.
Správce daně Finanční úřad a celní úřad. Daňové přiznání Písemný dokument, ve kterém plátce vypočítává všechny skutečnosti týkající se příslušné daně. Splatnost daně Je dána zákonem k určitému dni, v případě nedodržení platí poplatník sankce.

11 7. Otázky k opakování s řešením
1. Co je to daň? Příjem veřejných rozpočtů. FO nebo PO, která nese daňové břemeno. 2. Kdo je to poplatník daně? Daně přímé a nepřímé. 3. Struktura daní ČR. 4. Které daně patří mezi majetkové? Daň silniční, daň z nemovitosti, daň z převodu nemovitosti, daň dědická a darovací. 5. Kdy proběhla v ČR poslední daňová reforma? K 6. Vyjmenujte principy daňové soustavy. Spravedlnost zdanění, všeobecnost zdanění, účinnost zdanění a harmonizace. Příjem nebo majetek. 7. Předmět daně u daní přímých. 8. Je poplatník a plátce daně tatáž osoba? Někdy ano, někdy ne. Finanční úřad a celní úřad. 9. Kdo je správcem daně?

12 8. Zdroje Texty jsou tvorbou autora.
ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie – stručný přehled 2011/2012. Zlín: CEED, ISBN


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"

Podobné prezentace


Reklamy Google