Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy daní úvod do českého daňového systému

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy daní úvod do českého daňového systému"— Transkript prezentace:

1 Základy daní úvod do českého daňového systému
Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2011

2 Témata Struktura daňové soustavy, základní pojmy DPFO
Sociální zabezpečení a Všeobecné zdravotní pojištění DPPO Majetkové daně DPH Spotřební daně Clo Správa daní

3 Daňové zákony jen pro zájemce – nevyžaduje se!
Zdroje Vančurová A., Láchová L.: Český daňový systém 2010, VOX Studovat bez částí věnovaných detailům specifických situacím - pouze typické situace Kniha je učena primárně pro obor s daňovou specializací Daňové zákony jen pro zájemce – nevyžaduje se!

4 Vysvětlete uvedené vlastnosti!
Daň povinná, nenávratná, neekvivalentní a neúčelová pravidelná peněžní platba Vysvětlete uvedené vlastnosti!

5 Druhy daní Podle předmětu Podle rozsahu předmětu Podle způsobu dopadu
důchodové (z příjmů) majetkové ze spotřeby Podle rozsahu předmětu univerzální (všeobecné) selektivní (výběrové) Podle způsobu dopadu přímé a nepřímé Podle poplatníků jednotlivců (FO) a korporací (PO)

6 Daně v ČR Z příjmů Majetkové Ze spotřeby
daň z příjmů fyzických osob (DPFO) daň z příjmů právnických osob (DPPO) Majetkové daň z nemovitostí daň silniční (SiD) daň dědická, darovací, z převodu nemovitostí (převodové daně) Ze spotřeby daň z přidané hodnoty (DPH) spotřební daně (SD) ekologické daně (ED)

7 Základní daňové otázky
KDO je nositelem daňové povinnosti? subjekt daně spravuje daně? správce daně CO je a co není zdaněno předmět daně osvobození od daně KOLIK má být zaplaceno základ daně -> sazba daně -> daň

8 Subjekt daně Poplatník Plátce jeho předmět je podroben dani
je ze zákona povinen strpět daň je ekonomicky daní postižen (nese břemeno daně) Plátce odvádí daň do veřejného rozpočtu je ze zákona povinen zajistit tento odvod daně je povinen i daň vypočítat

9 Správce daně Finanční ředitelství Finanční úřady Pověřené úřady
Ústřední finanční a daňové ředitelství územní FŘ Finanční úřady územní FÚ Pověřené úřady Celní úřady

10 Konstrukce daně: věcná část
Předmět daně vymezen zákonem přímo nepřímo pomocí vynětí z předmětu Osvobození od daně část předmětu, z něhož se daň nevybírá a na níž se nevztahuje vyčíslení daňového základu úplné nebo částečné podmínečné nebo nárokové Zde se pouze kvalifikuje, nekvantifikuje!

11 Konstrukce daně: kalkulační část - ZD
Základ daně – Zde začíná kvantifikace! neosvobozený předmět daně vyjádřený v měrných jednotkách výchozí základna pro výpočet daně. věcný (měřený v technických jednotkách) hodnotový (měřený v peněžních jednotkách) Upravuje se na „upravený základ daně“ standardními odpočty (v zákonné částce – od 2006 nahrazeno slevami!) nestandardními odpočty (v doložené výši)

12 Konstrukce daně: kalkulační část - DS
Daňová sazba je algoritmem výpočtu daně z upravedného ZD. dle typu ZD relativní (procentní) nebo absolutní (pevná) dle druhu předmětu daně jednotná nebo diferencovaná dle kvantitativního vztahu ZD a daně proporcionální (lineární) nebo neproporcionální (progresivní)

13 Konstrukce daně: kalkulační část – daňová povinnost
Sleva na dani snížení daně dle zákonných podmínek Absolutní částkou v Kč Relativně k dani v % Daňová povinnost výsledná výše daně k povinnému odvodu plátcem do zaplacení je daňovým dluhem Zde končí kvantifikace!

14 Výběr daně Daňovým přiznáním Srážkou Zálohou u zdroje
povinnost poplatníka stanovit si výši daně a platit jednorázově zálohami (není plnění) a zúčtováním (je plnění) splátkami (dílčí plnění) Srážkou povinnost plátce stanovit poplatníkovi výši daně a odvést ji Zálohou u zdroje povinnost plátce stanovit poplatníkovi výši záloh a odvést je

15 Základní termíny a lhůty
Zdaňovací období určuje pravidelné období pro kalkulaci a úhradu daňové povinnosti Splatnost daně konečný termín pro zaplacení daně správci daně Splatnost daňových záloh konečný termín pro zaplacení zálohy na daň Termín podání daňového přiznání konečný termín pro podání DP


Stáhnout ppt "Základy daní úvod do českého daňového systému"

Podobné prezentace


Reklamy Google