Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní."— Transkript prezentace:

1 NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B

2 = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní (př. spotřební daň) Univerzální (př. DPH)

3 Selektivní Spotřební daň (líh, pivo, tabákové výrobky, minerální oleje, víno) Energetická daň (plyn, pevná paliva, elektřina)

4 Univerzální DPH jeden z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu Část ceny služeb, zboží Plátce Plátcem daně z přidané hodnoty - každý subjekt se sídlem, provozovnou či místem podnikání registrovaný jako plátce DPH V ČR – plátce každý subjekt, jehož obrat přesáhl za 12 měsíců částku 1 000 000 Kč. (přihláška k registraci - do 15 dnů po skončení termínu) Pokuta 10% ze všech příjmů za období, v němž měl být plátcem daně a nebyl

5 výhody Stabilní, předvídatelné Jednodušší výběr Všichni platí stejně Nenápadná (zahrnuta v ceně zboží) nevýhody Zahrnuta v ceně zboží Jiné ceny

6 Děkuji za pozornost

7 Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Da%C5%88_z_p%C5%99idan%C3%A9_hodnoty https://cs.wikipedia.org/wiki/Nep%C5%99%C3%ADm%C3%A1_da%C5%88 http://www.ministerstvofinanci.cz/detail-clanku/44_prime/neprime-dane.html Prezentace Nepřímé daně, Jana Švejdová, Výzkumný ústav pedagogický, Praha


Stáhnout ppt "NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní."

Podobné prezentace


Reklamy Google