Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"— Transkript prezentace:

1 DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 1. Co je to daň? ▲ Daň je: zákonem stanovená platba nenávratného charakteru, kterou platí různé subjekty, tj. domácnosti, firmy do rozpočtu státu nebo obce ve stanovené výši a ve stanoveném čase.

3 2. Kdy byla přijata v ČR nová daňová
2. Kdy byla přijata v ČR nová daňová soustava a jaké cíle byly sledovány? ▲ V ČR byla přijata nová daňová soustava k ▲Při rekonstrukci daňové soustavy byly sledovány cíle: ►spravedlnost zdanění (stejné podmínky pro tuzemské i zahraniční firmy) ►všeobecnost zdanění (zdanění podléhají všechny typy vlastnictví) ►účinnost zdanění (stimulovat žádoucí aktivity) ►harmonizace (sbližování daňové soustavy ČR se systémy EU)

4 3. Jaký je význam daní? ▲ Význam daní z hlediska makroekonomického:
Daně jsou: ● významným a rozhodujícím příjmem státního rozpočtu ● zdrojem financování celospolečenských potřeb ● nástrojem přerozdělování ▲ Význam daní z hlediska mikroekonomického: ● konkrétní dopady daňové zátěže na firmy a občany ● sociální únosnost zdanění

5 4. Jakou strukturu má současná daňová soustava ČR?
Struktura současné daňové soustavy: 1/ PŘÍMÉ DANĚ (závislé na příjmu nebo hospodářském výsledku, dopadají přímo na důchod fyzických a právnických osob) 2/ NEPŘÍMÉ DANĚ (vybírány při prodeji zboží a služeb nepřímo, daň je skryta v ceně)

6 5. Jak členíme přímé daně? PŘÍMÉ DANĚ členíme na:
▲ důchodové daně – placeny podle výše příjmu a jsou to: ►daň z příjmu fyzických osob ►daň z příjmu právnických osob ▲ majetkové daně – placeny podle druhu a velikosti nemovitého a movitého majetku a jsou to: ►daň z nemovitosti ►daň silniční ►daň dědická ►daň darovací ►daň z převodu nemovitosti

7 6. Jak členíme nepřímé daně?
NEPŘÍMÉ DANĚ členíme na: ▲univerzální – vybírány při prodeji téměř všech druhů zboží a služeb a je to: ►daň z přidané hodnoty (DPH) ▲selektivní (výběrové) – vybírány u vybraných druhů zboží a jsou to: ►daň spotřební ►daň ekologická: ■daň ze zemního plynu ■daň z pevných paliv ■daň z elektřiny

8 7. Kdo je správcem daně? Správcem daně je:
1/ finanční úřad – spravuje téměř všechny daně kromě spotřebních a ekologických daní. U právnických osob jím je úřad v místě jejich sídla. U fyzických osob jím je úřad v místě jejich bydliště. 2/ celní úřad – spravuje spotřební a ekologické daně, vybírá clo (v případě dovozu).

9 8. Kdo je poplatník a plátce daně?
POPLATNÍK DANĚ – fyzické nebo právnické osoby, které jsou povinny ze svých prostředků daň uhradit. PLÁTCE DANĚ – fyzické nebo právnické osoby, které jsou povinny daň odvést finančnímu úřadu. Plátci daně se musejí u finančního úřadu registrovat. Správce daně jim přidělí daňové identifikační číslo (DIČ) a vystaví osvědčení o registraci.

10 9. Co je daňové přiznání? Daňové přiznání je dokument plátce daně.
Placení daní se provádí na základě podání daňového přiznání za příslušné zdaňovací období, to může být roční, čtvrtletní nebo měsíční. Termíny pro předložení daňového přiznání jsou stanoveny zákonem pro každou z daní, aby byly zajištěny během roku dostatečné příjmy státního rozpočtu.


Stáhnout ppt "DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google