Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu 13. název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Autor Ing. Jindřiška Baronová Tematický celek Ekonomika - Daně Ročník ČK3B – III. ročník, učební obor Datum tvorby Březen 2013 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

2 Anotace: Tento digitální učební materiál je zpracován k výuce ekonomiky ve 3. ročníku (tematický okruh daně a daňová soustava) pro učební obory H/01 Kuchař-číšník, H/01 Číšník, H/01 Kuchař. Materiál charakterizuje daň z přidané hodnoty a spotřební daně. Rozebírá sazby DPH, zjištění základu DPH, co je předmětem a postup pro stanovení těchto daní. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.

3 Daň z přidané hodnoty Je všeobecnou daní ze spotřeby.
Je součástí cen výrobků a služeb, které konečný spotřebitel nakupuje. Povinnost k DPH má zpravidla podnikatel (FO n. PO, která má sídlo nebo místo podnikání v tuzemsku), jehož roční obrat je větší než 1 milion Kč.

4 2 sazby DPH: základní 21 % - na většinu zboží a služeb kromě výjimek
snížená 15 % - na potraviny, nápoje (nealkoholické), léky, sociální a zdravotní služby, městskou hromadnou dopravu, vstupenky na sportovní utkání a kulturní pořady, knihy, noviny, úpravu a rozvod vody, aj.

5 Zjištění DPH: DPH na vstupu DPH na výstupu
Nákup zboží PODNIKATEL prodej zboží DPH na vstupu DPH na výstupu DPH na výstupu - DPH na vstupu Pokud je výsledek: + daňová povinnost (tzn. závazek vůči FÚ) nadměrný odpočet (tzn. pohledávka za FÚ)

6 Daň spotřební Je součástí cen zboží a služeb.
Umožňuje státu určitou regulaci spotřeby zboží, které má nepříznivý dopad na zdraví n. životní prostředí. Zatěžuje spotřebu určité skupiny zboží, zejména pohonné hmoty, líh a destiláty, pivo, víno, tabák a tabákové výrobky.

7 Daň spotřební Výše daně je dána pevnou částkou za množství (za hl, kg, kus) Plátcem jsou výrobci, případně dovozci uvedených druhů zboží.

8 POUŽITÉ ZDROJE MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník. Vyd. 1. Praha: Fortuna, ISBN PALYZOVÁ, Martina a Romana LEŠENAROVÁ. Ekonomika 3 pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 159 s. ISBN s. ISBN Zákon o dani z přidané hodnoty. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek"

Podobné prezentace


Reklamy Google