BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Technologie – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
1 Zabezpečení kvality revitalizací bytových domů Ing. Simon Palupčík ředitel Úseku certifikace systémů řízení vedoucí Certifikačního orgánu pro certifikaci.
Sekce pro zaměstnanost Ministerstvo práce a sociálních věcí 1.
STS/S 10 Obsluha, používání a údržba MPT v jednotce podle návodů k obsluze a interních aktů řízení Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zákon o kybernetické bezpečnosti č. 181/2014 Sb. Presentation title.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Novelizace předpisu D7/2 k organizování výlukových činností k Lenka Komínová GŘ SŽDC Odbor plánování a koordinace výluk Setkání s dopravci,
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT. 2 Administrativní bezpečnost Režimová bezpečnost Ochrana spisové agendy Automatizované prostředky spisové.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
K problematice schvalování drážních vozidel
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Bojový řád jednotek požární ochrany Činnost hasičů na místě zásahu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
NEBEZPEČNÉ LÁTKY A BOZP
SEMINÁŘ OZO Ladislav Hejný
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Metodika inspekčního záznamu SIBP
Přehled nejdůležitějších novinek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Energetický management
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Život bez střeva , Praha.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY

Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo se i hmotným škodám

ZÁVAZNÉ BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY - jsou popsány v ČSN – např. : ČSN Jeřáby. Názvosloví ČSN Zdvihací zařízení. Nosnosti a rychlosti ČSN Zdvihací zařízení. Výpočet ocelových lan pro jeřáby a zdvihadla ČSN Jeřáby a zdvihadla. Projektování a konstruování ČSN Zdvihací zařízení. Kladky a bubny pro ocelová lana ČSN ISO Jeřáby - Bezpečné používání.

Při používání jednotlivých druhů jeřábů je nutné dodržet : požadavky ČSN ISO –1 požadavky platných obecně závazných právních předpisů a legislativy požadavky stanovené v návodu výrobce – v jeho technických podmínkách

ČSN ISO –1 - je v současné době základní technickou normou pro provoz jeřábů - předmět této normy je velice obsáhlý a uvedený systém je již v souladu s požadavky směrnic Evropského společenství - jsou v ní definovány pojmy jako kompetentní osoba, jeřábník, vazač, organizace zaměstnavatele Stěžejním pojmem v této normě je však "Systém bezpečné práce"

SYSTÉM BEZPEČNÉ PRÁCE (SBP) Je to předpis zaměstnavatele, který je nutno zpracovat pro bezpečný provoz jeřábů. Ten musí být dodržován při každé činnosti jeřábu ať jde pouze o jednotlivý zdvih, nebo o skupinu opakujících se operací. Bez tohoto systému nesmějí být jeřáby provozovány. Zvláštní důraz je kladen na zpracování a použití při každé činnosti jeřábu bez ohledu na rozsah činností, počet zařízení, trvalý nebo dočasný provoz, provoz s vlastním nebo pronajatým jeřábem. Základním požadavkem je v rámci systému bezpečné práce vyřešit všechna nebezpečí, která se mohou při používání jeřábů vyskytnout.

SYSTÉM BEZPEČNÉ PRÁCE (SBP) Musí obsahovat : – navržení činnosti jeřábů – výběr, zajištění a použití vhodného jeřábu a příslušenství – údržbu, prohlídky, inspekce jeřábu a příslušenství – dozor prováděný zaškolenými a kompetentními osobami s potřebnými pravomocemi – kontrolu, zda jsou k dispozici všechny potřebné doklady a dokumentace – zákaz nedovolených manipulací po celou dobu používání jeřábů

– zajištění řádně zaškolených a kompetentních osob, které jsou seznámeny se svými povinnostmi a s povinnostmi ostatních účastníků provozu jeřábu – zajištění bezpečnosti osob nezúčastněných přímo při provozu jeřábu – koordinaci s ostatními spolupracujícími subjekty, které se účastní prací včetně stanovení opatření k zamezení vzniku rizik – zajištění komunikačního systému, se kterým budou seznámeny všechny osoby zúčastněné na provozu jeřábu Požadavky na provoz jeřábu je nutno doplnit o přípravu staveniště, montáž, demontáž a údržbu jeřábu.

Při výběru vhodných jeřábů je zapotřebí znát: jaké materiály se budou na stavbě používat a přepravovat jaké technologie se budou používat jaké jiné zdvihací mechanismy než jeřáby bude nutné nasadit v průběhu stavby jaké manipulace bude nutno provádět během stavby – nakládka a vykládka jakými vázacími prostředky se budou manipulace provádět

Manipulace, kompetentní osoba Plánování všech manipulací musí provést kompetentní osoba, seznámená s problematikou jeřábové dopravy, znalá konkrétních podmínek, za jakých budou prováděny stavební práce, a která je seznámena s podmínkami manipulací od výrobců materiálů, výrobků, komponent a pomůcek.

Odkazy : a.jpg JPG