Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Teleskopy + použití fotoaparátů Název sady: Optika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Advertisements

OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer.
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dalekohledy.
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Významný vynález Vypracoval:Lukáš Běhal.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Puškohledy – rozdělení Název sady: Optika pro puškařské.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
13. Použití nářadí na montáž zbraní
Optické přístroje - dalekohledy
18. Nastřelování, montáž puškohledu
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – záměrné osnovy
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
Dalekohled Optické přístroje Název školy
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Úvod do světa lovecké optiky
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Péče o optiku a doplňky
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Nastavení záměrné osnovy
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Teleskopy + použití fotoaparátů Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

Teleskopy + použití fotoaparátů Názvem teleskopy označujeme monokulární dalekohledy, které se vyznačují velkým zvětšením. Stejně jako binokulární dalekohledy se skládají z objektivu, hranolového převracecího systému a okuláru. Kvůli potřebnému velkému objektivu ( v rozsahu 60 až 80 mm ) a ohniskové vzdálenosti mají velmi dlouhou konstrukci. Existují teleskopy výsuvné ( tělo se skládá z několika částí a teleskopicky se zasouvá ) a nebo s pevným tubusem.

Teleskopy + použití fotoaparátů Řez teleskopu ATS 65 ( pevný tubus, průměr objektivové čočky 65 mm, provedení lomené pod úhlem 45º )

Teleskopy + použití fotoaparátů Největší předností teleskopů je ovšem jejich velké zvětšení. Většina těchto přístrojů umožňuje použít různé okuláry – např. s pevným zvětšením 20x, 30x, 45x nebo nejpopulárnější variabilní 20-60x. Tyto okuláry lze libovolně vyměňovat, existují nejjednodušší modely, které mají okulár pevně spojený s tělem teleskopu ( např. CTC 30x75 ). Okuláry, které mají variabilní zvětšení, jsou pro použití v praxi nejvhodnější – při malém zvětšení máme jednodušší orientaci a naopak při velkém zvětšení můžeme pozorovat detaily.

Teleskopy + použití fotoaparátů Teleskop má své využití v myslivecké praxi díky možnosti přečíst detaily na velké vzdálenosti. S ohledem na malou výstupní pupilu ( max. 4 mm) je zřejmé, že nejsou vhodné pro pozorování za šera. Často je proto můžeme vidět u lovců v horách, kde je nejrozšířenější denní způsob lovu a současně je potřeba pozorovat zvěř na vzdálenosti stovek metrů.

Teleskopy + použití fotoaparátů Kvůli velkému zvětšení nejsou teleskopy vhodné pro pozorování z volné ruky. Ideální je samozřejmě umístit teleskop na stativ, nebo využijeme pevnou podložku jako např. batoh.

Teleskopy + použití fotoaparátů Teleskop s variabilním okulárem s 20násobným až 60násobným zvětšením 20 násobné zvětšení 60 násobné zvětšení

Teleskopy + použití fotoaparátů V myslivosti se používají častěji teleskopy výsuvné – ve složeném stavu jsou velmi kompaktní, dobře se přenášejí a i cenově jsou dostupnější. Je nutno si ovšem uvědomit, že jejich stavba neumožňuje dokonalou vodotěsnost a je proto potřeba o ně adekvátně pečovat ( nezasouvat vlhké, otřít apod. ). Mnohem více se prodávají teleskopy s pevným tělem – jednak pro sportovní střelce, ale především pro ornitology a pozorovatele přírody. Existuje množství typů podle tvaru a také podle použitých čoček.

Teleskopy + použití fotoaparátů Velmi zajímavé možnosti pak přináší připojení digitálních fotoaparátů k teleskopům – digiscoping. Při tomto hobby se kombinuje pozorování a fotografování. Je možno připojit digitální zrcadlovky, ale překvapivě dobré výsledky lze dosáhnout rozšířenými digitálními kompakty. Pro kvalitní fotografie je ovšem nutno použít ty nejkvalitnější teleskopy se speciálními ( HD – vysoké rozlišení ) čočkami.

Teleskopy + použití fotoaparátů Díky velkému zvětšení kompletu teleskop – fotoaparát můžeme fotografovat na vzdálenosti, které jsou jinak pro fotografování nedostupné. Pro připojení fotoaparátů existuje několik typů adapterů, které se liší svým tvarem a především způsobem přichycení fotoaparátu. Základem je vždy co možná nejrychlejší přechod od fotografování k pozorování a zpět.

Teleskopy + použití fotoaparátů Následující dvě fotografie demonstrují možnosti digiscopingu ( fotografováno kompaktním digitálním fotoaparátem Samsung na vzdálenost 300m, v prvním případě bez teleskopu, v druhém případě přes teleskop ATS 80 HD, celkové zvětšení je 68x ).

Teleskopy + použití fotoaparátů Komplet teleskopu STS 80HD, adapteru DCB-S a digitálního fotoaparátu.

Teleskopy + použití fotoaparátů Zajímavou alternativou k teleskopům, která nám umožňuje využít binokulární dalekohled a současně dosáhnout velkého zvětšení je u firmy Swarovski Optik zařízení nazývané booster. Tento optický přístroj se našroubuje u modelových řad EL a SLC na místo jedné očnice a zdvojnásobí nám zvětšení dalekohledu. Takže např. u dalekohledu 8x56 získáme monokulární dalekohled se zvětšením 16x.

Teleskopy + použití fotoaparátů Booster monokulárně zdvojnásobuje zvětšení dalekohledu

Teleskopy + použití fotoaparátů Dalším zajímavým doplňkem binokulárních dalekohledů může být Snap Shot adapter. Tento adapter je dodáván firmou Swarovski Optik opět u modelových řad EL a SLC a slouží k jednoduchému spojení dalekohledu a fotoaparátu. Díky tomu můžeme zachytit zajímavé momentky.

Kontrolní otázka Teleskopy mají velké zvětšení, jakou nevýhodu toto velké zvětšení přináší a jak jde eliminovat?

Zdroje pro textovou a obrazovou část Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou