Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)"— Transkript prezentace:

1 Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)

2 Fotoaparát Fotoaparát je zařízení sloužící k pořizování fotografií. Každý fotoaparát je v principu světlotěsně uzavřená komora s malým otvorem (nebo nějakou složitější optickou soustavou – objektivem), jímž dovnitř vstupuje světlo, a nějakým druhem světlocitlivé záznamové vrstvy na druhé straně, na níž dopadající světlo kreslí obraz.

3 Typy fotoaparátů Deskové – světlocitlivá chemická vrstva je nanesena na skleněné desce. Tento typ se využíval na počátku fotografování v letech

4 Typy fotoaparátů Filmové – je přístroj jehož základní funkce, je záznam obrazu na vložený fotografický film. Roli světlocitlivé vrstvy hraje celuloidový pás pokrytý chemikáliemi, reagujícími na světlo svoji přeměnou; v laboratoři je pak snímek vyvolán – přeměněné chemikálie se další reakcí změní na zabarvené a tím vzniká obraz. První záznamy o skutečném fotografickém filmu se datují již k roku 1884, kdy George Eastman vyrobil první celuloidový fotografický film, který umožňoval záznam fotografií bez nepraktických fotografických desek. Čtyři roky poté v roce 1888 pan Eastman uvedl pod názvem Kodak první filmový fotoaparát. Dalším milníkem v rozvoji byl přístroj Leica s 35 mm filmem, Leica byla na trh uvedena v roce 1925.

5 Typy fotoaparátů Instantní je typ fotoaparátu se samovyvolávacím filmem. Nejznámější z nich jsou ty, které původně vyráběla společnost Polaroid.

6 Typy fotoaparátů Digitální – jako světlocitlivý prvek je v nich senzor CCD nebo CMOS, zachycené informace jsou pak digitálně zpracovány do snímku

7 Mikroskop Základem mikroskopu jsou čočky, které tvoří objektiv a okulár. Okuláry a objektivy jsou často výměnné. Jednoduchý mikroskop je složen ze dvou spojných soustav čoček, které mají společnou optickou osu. Část mikroskopu, která je nazývána objektiv, má malou ohniskovou vzdálenost. Pozorovaný předmět se umisťuje blízko před předmětové ohnisko, takže vzniká skutečný, zvětšený a převrácený obraz. Tento obraz vzniká mezi druhou částí mikroskopu, tzv. okulárem. Vzniklý obraz se pak pozoruje okulárem podobně jako lupou, čímž získává další zvětšení.

8 Lupa Lupa, někdy také zvětšovací sklo, je optický systém používaný na optické zvětšení pozorovaného předmětu, který je dostatečně malý a nachází se v blízkosti pozorovatele. Skládá se ze spojné čočky, vyrobené typicky ze skla nebo průhledného plastu a držátka, které může mít mnoho různých podob, od prosté tyčky, za kterou lze lupu držet, přes různé stojany, až po pouzdra, do kterých lze lupu zároveň uschovat.

9 Popiš princip fotoaparátu.
Otázky ke zkoušení Popiš princip fotoaparátu. Jaké jsou typy fotoaparátů a popiš jejich princip. Z jakých částí je složen mikroskop ? Z jakých částí se skládá lupa ?


Stáhnout ppt "Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)"

Podobné prezentace


Reklamy Google