Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Firmware jiných zařízení Tematická oblast:Úvod do předmětu Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:9. 10. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Úvod do předmětu je poskytnout žákům potřebné informace pro lepší orientaci ve významu informačních a komunikačních technologií (zejména počítačů) pro jejich život a nastínit jim rovněž jejich historii a vývoj.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Software.

3  Jako firmware označujeme takový software, který je přímo z výroby „zabudován“ v hardware.  Jde o nezbytné programové vybavení, které slouží k zajištění základních funkcí daného hardware.  Firmware obsahují kromě počítače, který má většinou BIOS, také jiná zařízení.

4  Jednodušší mobilní telefony obsahují pouze firmware.  Jejich společným znakem je nemožnost instalace dalších aplikací (kromě aplikací v jazyce Java, který zvládají i poměrně jednoduché mobily).

5  Kromě firmware mají také plnohodnotný operační systém (OS).  Ve dnešní době jsou nejrozšířenější chytré telefony s operačními systémy iOS (iPhone), Android, Windows Phone a Symbian.  Společným znakem je univerzálnost, možnost instalace spousty dalších aplikací.

6  Také MP3 přehrávače obsahují firmware.  Ten zajišťuje kromě vytvoření uživatelského rozhraní zejména přehrávání (dekódování) komprimovaných formátů MP3, případně AAC či WMA.  Nejznámějším představitelem je zřejmě Apple iPod. Apple iPod

7  Herní konzole obsahují rovněž firmware.  Nejznámější jsou bezesporu herní konzole rodiny SONY Playstation (aktuálně model Playstation3).Playstation3  Široce rozšířené jsou také konzole Microsoft X360. X360  Modifikace moderních herních konzolí pro nelegální účely mívá za následek díky pokročilým ochranám nemožnost upgrade firmware, znepřístupnění novějších her i přístup na online služby.

8  Handheld – od anglického „držet v ruce“.  Jde o herně zaměřená mobilní zařízení.  Handheldů existuje celá řada. Prvním rozšířenějším handheldem byl Nintendo GameBoy. GameBoy  Ve dnešní době soupeří handheldy SONY PS VITA (nástupce PSP) s Nintendo 3DS (XL).PS VITAPSP3DS (XL)  Také handheldy obsahují firmware.

9  Každé zařízení, které obsahuje mikroprocesor, musí obsahovat rovněž základní obslužný software, který tento procesor využívá pro zajištění základních funkcí zařízení.  Tímto softwarem je právě firmware.

10 Výukový materiál je výhradně dílem autora.


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google