Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dalekohled Optické přístroje Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dalekohled Optické přístroje Název školy"— Transkript prezentace:

1 Dalekohled Optické přístroje Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Dalekohled Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_18 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Optika Téma: Optické přístroje Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o optických přístrojích.

2 Dalekohled

3 Optický dalekohled je přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel: objektivu a okuláru. První dalekohled si 2. října 1608 nechal patentovat holandský optik Hans Lippershey. Jeho poznatky použil italský vědec Galileo Galilei a pomocí dalekohledu, složeného ze spojky a rozptylky, objevil například Jupiterovy měsíce nebo skvrny na Slunci. Bohužel při pozorování Slunce si nechránil zrak a později oslepl.

4 Hlavními parametry optických dalekohledů jsou světelnost a zvětšení.
Opticky účinná plocha objektivu určuje světelnost dalekohledu a poměr ohniskových vzdáleností objektivu a okuláru jeho zvětšení. Podle konstrukce objektivu se optické dalekohledy dělí na: Refraktory - objektiv je tvořen čočkou nebo soustavou čoček Reflektory - objektiv je tvořen zrcadlem.

5 V současné době se používají i jiné než optické dalekohledy, například radioteleskopy, které pracují s elektromagnetickými vlnami. Pro přenosné pozemní dalekohledy činila potíže jejich délka. U námořních dalekohledů se používal zasunovací tubus. Tento problém je dnes vyřešen pomocí triedru, kde se mezi okulár a objektiv vkládá dvojice hranolů, takže dráha světla se dvakrát zalomí. Zhruba do 10násobného zvětšení lze dalekohled držet v ruce, pro větší zvětšení je třeba stativ a pro astronomické dalekohledy pevný sloup.

6 Newtonův dalekohled Cassegrainův dalekohled

7 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dalekohled


Stáhnout ppt "Dalekohled Optické přístroje Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google