Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů 10. 1. 2008 Olomouc 11. 1. 2008 Zlín 15.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásahy do investice Ústí nad Labem 25.září 2013 Mgr. Vladimír Skála 1
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Monitorovací zpráva (MZ) Projektová část
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Role CRR ČR v rámci administrace Výzvy č. 23
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Centrum pro regionální rozvoj ČR
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Ing. Zdeněk Bogoč.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Olomouc Zlín Podmínky pro dopracování projektu – 2.etapa (problémy,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Kroměříž Podmínky pro dopracování projektu 2., 3., 4. etapa (problémy, rizika,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Seminář k výzvě IOP č. 9 Seminář k výzvě IOP č. 9 ZAJIŠTĚNÍ PŘENOSU DAT A INFORMACÍ V ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVĚ Představení.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Centrum pro regionální rozvoj Infobod Zlín.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Specifikace administrace ROP Střední Morava na.
CÍL 3 OP PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÁ REPUBLIKA - BAVORSKO Cheb Krajský úřad Karlovarského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení přeshraničních.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Jeseník Olomouc.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Druhy kontrol projektu:
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Ověření a udržitelnost malého projektu
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Oblasti, kterým je nutné věnovat zvýšenou péči ŘÁDNÉ PLNĚNÍ POVINNOSTÍ
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny

Cílem kontroly, kterou provádí pracovníci OKP před uzavřením Smlouvy o poskytnutí dotace (dále jen Smlouva) je posouzení efektivity, hospodárnosti a přiměřenosti jednotlivých výdajových položek navrhovaného projektu. Kontrola projektu – ověření skutečného stavu v porovnání se stavem deklarovaným v projektové žádosti.

Druhy kontrol projektu: 1.Předběžná kontrola (ex-ante) – kontrola prováděná do uzavření Smlouvy 2.Průběžná kontrola (interim) – kontrola prováděná v průběhu realizace projektu 3.Následná kontrola (ex-post) – kontrola prováděná v době udržitelnosti projektu, tj. v době následující po věcném a finančním ukončení realizace projektu, zpravidla se jedná o dobu 5 let (u MSP jsou to 3 roky) Charakteristika kontroly – administrativní, kontrola na místě

Oznámení o poskytnutí dotace – v tomto dopise obdrží žadatel tyto informace: -Oznámení žadateli, že jeho projektová žádost byla VRR vybrána k uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace. -Informace o tom, které další povinné dokumenty musí žadatel předložit pracovníkům OKP před uzavřením Smlouvy. -Tyto povinné dokumenty je žadatel povinen doložit nejpozději do 66 pracovních dnů od doručení oznamovacího dopisu.

-Nedoložení těchto povinných dokumentů bude mít za následek, že se žadatelem nebude uzavřena Smlouva.

Povinné přílohy předkládané před uzavřením Smlouvy o poskytnutí dotace –Územní rozhodnutí a jeho možné nahrazení a povinná dokumentace pro vydání územního rozhodnutí –Stavební povolení a jeho možné nahrazení a povinná projektová dokumentace –Rozpočet projektu –Doklad o posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA a NATURA 2000) –Doklad o partnerství

1. Územní rozhodnutí a jeho možné nahrazení a povinná dokumentace Územní rozhodnutí Rozhodnutí o vydání územního rozhodnutí spojeného se stavebním povolením Územní rozhodnutí na základě zjednodušeného územního řízení Územní souhlas Veřejnoprávní smlouva

2. Stavební povolení a jeho možné nahrazení a povinná projektová dokumentace Stavební povolení Oznámení stavby na základě zkráceného stavebního řízení Ohlášení Veřejnoprávní smlouva Rozhodnutí o vydání územního rozhodnutí spojeného se stavebním povolením

3. Rozpočet projektu K rozpočtu, který bude zhotoven dle rozsahu a obsahu stavební projektové dokumentace bude připojen dle druhu povolení, které vydal příslušný stavební úřad: –Krycí list rozpočtu –Položkový rozpočet –Položkový výkaz výměr –Rekapitulaci rozpočtu

4. Doklad o posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA a NATURA 2000) Příloha se skládá z těchto dokumentů: –Posudek podle ust. § 10 zákona č. 100/2001 Sb. nebo –Stanovisko příslušného správního orgánu podle ust. § 4 zákona č. 100/2001 Sb. –Stanovisko příslušného úřadu (orgánu ochrany přírody) podle zvláštního předpisu (ust. § 86 stavebního zákona) Výčet podmínek, za kterých jsou žadatelé povinni předložit tento druh přílohy je blíže specifikován v Příloze č. 2 Příručky pro žadatele.

5. Doklad o partnerství –Písemná partnerská smlouva –Jiná písemná dohoda o spolupráci partnerů Vztah mezi žadatelem a partnery projektu nesmí být založen na základě dodavatelsko–odběratelských vztahů. Tato příloha je vyžadována pouze tehdy, je-li do projektu zapojen partner, a musí být předložena nejpozději před uzavřením Smlouvy o poskytnutí dotace.

Nepovinné přílohy Žadatel má možnost doložit přílohy nad rámec požadovaných dokumentů, pokud to považuje za nutné v návaznosti na projekt.

Základní požadavky na náležitosti a termíny předkládání povinných příloh před uzavřením Smlouvy Shrnutí: Přílohy, které se předkládají před uzavřením Smlouvy o poskytnutí dotace musí být předloženy nejpozději do 66 pracovních dnů od doručení oznamovacího dopisu. Přílohy se předkládají vždy ve 2 paré (originál + kopie). Je třeba dodržovat formální úpravu danou přílohou PPŽ - Povinné přílohy.

Přehled kontrolních činností před uzavřením Smlouvy Období před uzavřením Smlouvy můžeme charakterizovat takto: - jedná se o časový úsek (období) od zaslání dopisu „Oznámení o poskytnutí dotace“ žadateli do okamžiku uzavření Smlouvy oběma smluvními stranami - toto období je ze strany pracovníků OKP, mimo jiné, charakteristické prováděním standardních kontrolních kroků

1.Administrativní kontrola – kontrola zahrnuje činnosti: - převzetí povinných dokumentů od žadatele, kontrola jejich úplnosti, kompletnosti - porovnání údajů v předložené dokumentaci s údaji obsaženými v projektové žádosti včetně příloh Výstupem této kontroly je písemný protokol.

2. Výběr vzorku operací – výsledkem tohoto je: - analýza, při které je zjišťována rizikovost projektu - výběr projektových žádostí, u kterých bude provedena kontrola na místě Výstupem je písemný protokol.

3. Kontrola na místě u žadatele -Ověření všech rizikových oblastí, které byly identifikovány na základě analýzy při výběru vzorku operací, a to jejich kontrolou na místě u žadatele Výstupem je písemný protokol.

V případě, že žadatel doložil všechny povinné dokumenty a předběžnou administrativní kontrolou, resp. kontrolou na místě nebyly shledány další nedostatky – potom následuje poslední fáze, a to: administrativní PŘÍPRAVA a uzavření SMLOUVY

V případě, že kontrolou byly zjištěny nedostatky nebo nedoložení některého z povinných dokumentů, potom průběh předběžné kontroly se přeruší a žadatel je pracovníky OKP písemně vyzván ke sjednání nápravy. Nedojde-li k odstranění nedostatků, nebo jsou nedostatky odstraněny po lhůtě k tomu stanovené, potom pracovníci OKP připraví písemný materiál pro VRR. Výsledkem rozhodnutí VRR může být revize rozhodnutí VRR o uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace.

4. Podmínky uzavření Smlouvy -Základní podmínkou ze strany žadatele je předání všech požadovaných projektových dokumentů a jejich schválení a převzetí pracovníky OKP -Administraci Smlouvy zajišťují pracovníci OKP -Smlouva je vytištěna ve 3 vyhotoveních 1x obdrží žadatel 2x obdrží poskytovatel (ÚRR) -Žadatel je pracovníky OKP vyzván k podpisu Smlouvy za žadatele podepisuje statutární orgán za poskytovatele podepisuje předseda RR

Doporučuje se věnovat maximální pozornost všem požadovaným povinným údajům (jejich specifikace, formulace, hodnotové vyjádření, atd.), a to již v okamžiku zpracování projektové žádosti a jejich příloh. Doporučuje se věnovat maximální pozornost všem těmto požadovaným údajům, protože budou převzaty do Smlouvy o poskytnutí dotace nebo jejích příloh.

Po schválení projektové žádosti VRR se všechny údaje stávají závaznými, a to po celou dobu realizace a dobu udržitelnosti projektu, a budou ze strany kontrolních orgánů průběžně, systematicky prověřovány a porovnávány se skutečným stavem.

Smlouva o poskytnutí dotace je pro žadatele, budoucího příjemce velmi důležitým a závažným dokumentem. Závazné údaje: -výši a strukturu poskytovaných prostředků -monitorovací indikátory-příloha Smlouvy -harmonogram realizace projektu -povinnosti příjemce a poskytovatele -finanční a kontrolní procesy, porušení smluvních podmínek, sankce

Smlouva o poskytnutí dotace, příloha č.1: -název a popis projektu, -předpokládané celkové výdaje projektu -předpokládané celkové způsobilé výdaje projektu, -předpokládané celkové příjmy, -monitorovací indikátory

Děkuji za pozornost Ing. Karel Švec Územní pracoviště Úřadu Regionální rady Olomouc Tel.: