Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Advertisements

Druhy vedlejších vět Věta podmětná Věta předmětná Věta přívlastková (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přísudková (podrobně vysvětleno.
Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_17.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Pravopis i/y v koncovkách Název sady: Český jazyk 8. ročník.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
Přísudek VY_12_INOVACE_Rů_I_34 Název projektu: OP VK
Téma: Předmět a příslovečné určení
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_12
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Slovesa.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_08
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Přírodní katastrofy AUTOR: Mgr. Aleš Skála
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Kateřina Křížová
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
AUTOR: Kateřina Křížová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_04 příslovečná určení
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_14 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_03
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C50Čj6_Přívlastek
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
SLOH ‒ úvaha.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_14
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_05
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK PRO 2. STUPEŇ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

Anotace Prezentace je určena žákům 7. a 8. třídy. Zaměřuje se na vedlejší věty podmětné, předmětné a přísudkové. Podává přehled spojovacích výrazů vedlejších vět. Zdokonaluje schopnost rozlišit druhy vedlejších vět. Slouží k praktickému procvičování práce s větným celkem.

Vedlejší věta podmětná a předmětná Vedlejší věta podmětná Vyjadřuje podmět věty řídící. Ptáme se na ni otázkou 1.pádu Spojovací výrazy: vztažná zájmena – kdo, co vztažná příslovce – kde, kdy spojky – že, aby, kdyby Vedlejší věta předmětná Vyjadřuje předmět věty řídící. Ptáme se na ni pádovými otázkami kromě 1. a 5. pádu. Spojovací výrazy: vztažná zájmena – kdo, co, který, jaký vztažná příslovce – kde, kam, odkud,.. spojky – že, aby, když

Vyjádřete podrobněji. 1. Nahraďte podmět vedlejší větou podmětnou. Mrštnost štiky je pozoruhodná. Trpělivost se ti určitě vyplatí. Bylo nemožné dostat se zpátky přes rozvodněnou řeku. 2. Nahraďte předmět vedlejší větou předmětnou. Její zdravotní stav si vyžádal změnu prostředí. Sledujte barevné proměny roztoku v kádince. Rozhodli jsme se odcestovat již zítra.

Řešení 1. Nahraďte podmět vedlejší větou podmětnou. Je pozoruhodné, jak je štika mrštná. Určitě se vyplatí, abys byl trpělivý. Bylo nemožné, abychom se dostali zpátky přes rozvodněnou řeku. 2. Nahraďte předmět vedlejší větou předmětnou. Její zdravotní stav si vyžádal, aby změnila prostředí. Sledujte, jak se zbarvuje roztok v kádince. Rozhodli jsme se, že odcestujeme již zítra.

Vyjádřete stručněji. 1. Nahraďte vedlejší větu podmětnou podmětem. Dalo mu dost práce, aby rybu vytáhl z vody. Kdo rozezná štiku od kapra, stane se znalcem ryb. V příručkách pro rybáře se doporučuje, aby se tento druh chytal na třpytku. 2. Nahraďte vedlejší větu předmětnou předmětem. Nakonec se přece jen rozhodl, že řekne všem pravdu. Lékař tetě doporučil, aby strávila letošní dovolenou v lázních. Těžko bys spočítal, kolik je na nebi hvězd.

Řešení 1. Nahraďte vedlejší větu podmětnou podmětem. Dalo mu dost práce vytáhnutí ryby z vody. Znalec ryb rozezná štiku od kapra. V příručkách pro rybáře se doporučuje chytání tohoto druhu na třpytku. 2. Nahraďte vedlejší větu předmětnou předmětem. Nakonec se přece jen rozhodl říct všem pravdu. Lékař tetě doporučil strávit letošní dovolenou v lázních. Těžko bys spočítal množství hvězd na nebi.

Rozhodni, zda se jedná o vedlejší větu podmětnou nebo předmětnou. Doporučil mu, aby si knihu přečetl. Stále se ptám, proč jsem ti tenkrát uvěřil. Kdo si zamiloval svou práci, ten vyhrál půl života. Konečně jste pochopili, co vám tak dlouho vysvětluji. Zdá se, že si to rozmyslí.

Řešení Doporučil mu, aby si knihu přečetl. předmětná Stále se ptám, proč jsem ti tenkrát uvěřil. předmětná Kdo si zamiloval svou práci, ten vyhrál půl života. podmětná Konečně jste pochopili, co vám tak dlouho vysvětluji. předmětná Zdá se, že si to rozmyslí. podmětná

Vedlejší věta přísudková Vyjadřuje jmennou část přísudku věty řídící. Ve větě řídící zůstane sponové sloveso být, stát se… Spojovací výrazy: vztažná zájmena – kdo, jaký příslovce – jak spojka – jako Na vedlejší větu přísudkovou mohou odkazovat zájmena ten, takový Krajina kolem Berounky byla, jako by ji vymaloval. Jirka není z těch, kdo by si nechal všechno líbit.

Jmenné přísudky spoj s vhodnými obrázky. Utvoř souvětí s vedlejší větou přísudkovou. byla vyměněná byla pocukrovaná byly stříbrné

Řešení Byla vyměněná Byla pocukrovaná Byly stříbrné Princezna byla, jako by ji vyměnili. Krajina je, jako by ji kdosi pocukroval. Babiččiny vlasy byly, jako by je někdo postříbřil.

Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 7. ročník základní školy a sekundu víceletého gymnázia :. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 136 s. ISBN KRAUSOVÁ, Zdeňka a Martina PAŠKOVÁ. Český jazyk 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005, 128 s. ISBN Otevřená galerie MS Office Vlastní zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Palečková.