Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/21.3806 III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český jazyk a literatura. ROČNÍK: 7.,8.,9. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_09_6Č-Přísudek AUTOR: Mgr. Jana Chmelíková DATUM TVORBY: únor 2014 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Materiál je určen k vysvětlení učiva o druzích přísudku nebo k opakování učiva ve vyšších ročnících. Je doplněn o krátká praktická cvičení, kde žáci přísudek vyhledávají nebo se ho snaží přetransformovat na jiný typ přísudku.

2 Přísudek základní větný člen, tvoří s podmětem základní skladební dvojici vyjadřuje, co podmět dělá (Eva píše), co se s ním děje (otec stárne) nebo jaký je (ten skladatel je velmi nadaný) s podmětem se shoduje v osobě, čísle a jmenném rodě

3 Přísudek slovesný jednoduchý (od 1 slovesa) složený
dítě spí , žák se učí složený (od 1 slovesa) kamarád by přišel my jsme se učili děti se budou koupat žáci byli odměněni složený (z více různých sloves) způsobové sloveso (moci, smět, muset, chtít, mít povinnost) nebo fázové sloveso ( začít, přestat) + infinitiv chtěl bych mu pomoci museli jsme se začít učit byl bys to nesměl říct

4 Přísudek jmenný se sponou
sponové sloveso (být, bývat, stát se, stávat se) + podstatné jméno – Shakespeare byl spisovatel já se stanu traktoristou + přídavné jméno – ta dívka je krásná stával se známějším + zájmeno – to auto je naše + číslovka – nakonec byl první + příslovce – nemocnému bylo už lépe

5 Přísudek jmenný beze spony
v přísudku je pouze jméno, spona je vypuštěna Mluviti stříbro, mlčeti zlato. (Mluviti je stříbro, mlčeti je zlato.)

6 POZOR!!! Sloveso BÝT je někdy plnovýznamové a samo je přísudkem! V lese je spousta stromů. (= existuje, nachází se) Strašidla nejsou. (neexistují)

7 Přísudek vyjádřený citoslovcem
Všichni hrrr na něj. (= Všichni se na něj vrhli.) Kočka hop na plot. (= Kočka skočila na plot.)

8 Vyhledejte přísudky: Rychlá jízda autem bývá často velmi nebezpečná.
V zimě budeme lyžovat. V zimě se naučím pořádně lyžovat. Jednou se stanu pilotem dopravního letadla. Ta propiska je určitě moje. Přestaň se chovat tak povýšeně. Mohli byste mi s tím nějak poradit? Ptáčata frnk z hnízda ven. Měli bychom začít jíst zdravější jídla. Pes nejlepší přítel člověka.

9 Přísudek jmenný se sponou převeď na slovesný:
Maminka je prodavačkou v drogerii. Maminka prodává v drogerii. Kamarád je už konečně zdravý. Kamarád se už konečně uzdravil. Ten herec se stal slavným po celém světě. Ten herec se proslavil po celém světě. Na život v paneláku ještě nejsme zvyklí. Na život v paneláku jsme si ještě nezvykli.

10 Přísudek slovesný převeď na jmenný se sponou:
Jablka na stromě krásně zčervenala. Jablka na stromě jsou krásně červená. Náš soused řídí autobus. Náš soused je řidičem autobusu. Lyžařka se spokojila se třetím místem. Lyžařka byla spokojená se třetím místem. Ta žena viděla dopravní nehodu. Ta žena se stala svědkem dopravní nehody.

11 Přísudek slovesný vyjádři citoslovcem:
Někdo zaklepal na dveře. Někdo ťuky ťuk na dveře. Malé dítě spadlo na zem. Malé dítě bác na zem. Žába skočila do kaluže. Žába hop do kaluže.

12 Citace a zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí je Mgr. Jana Chmelíková Ilustrace kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google