Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_02 TÉMA: SLAVNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze školám Čtenářská gramotnost - záměr  Zlepšování čtenářských dovedností a zvyšování čtenářské gramotnosti ve všech ročnících  Obnovit knižní.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Základní škola a mateřská škola Bukovec
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Plánování ve školní tělesné výchově
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aritmetická posloupnost
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název projektu: Moderní škola
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
zpracovaný v rámci projektu
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
Wolfgang Amadeus Mozart
První Habsburkové na českém trůnu
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Transkript prezentace:

Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření:

Školní život

Metodika:  Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Obecné (triviální) školy, gymnázia, univerzity, politické zřízení školní, gymnaziální kodex.

Školní život:  Počet obecných (triviálních) škol během 1. poloviny 19. století stále rostl. Zatímco na počátku 19. století bylo v Čechách asi 2300 obecných škol, roku 1847 jich bylo téměř  Obecné školy navštěvovaly již asi ¾ školou povinných dětí a někde i všechny.

Školní zřízení:  Roku 1805 bylo vydáno Politické zřízení školní, které upravovalo život škol do mnoha podrobností.  Nařizovalo povinnou školní docházku pro děti od 6 – 12 let a opakovací nedělní hodiny pro mládež do 18 let.  Duchovní dozor nad školami měl v místě farář, v okrese a kraji pak příslušný vyšší církevní správce, z hlediska materiálního byly školy podřízeny krajským úřadům.

Školní zřízení:  Učitel měl vystudovat minimálně tříměsíční kurz na hlavní škole, dosáhnout 20 let věku a složit učitelskou zkoušku.  Ve třídě nesmělo být více jak 80 žáků.  Učit se smělo pouze podle schválených knih.  Nová zákonná úprava na jedné straně podřizovala školy církvi, na straně druhé zlepšila jejich hmotné postavení a zvýšila počet žáků navštěvujících školu.  Pevné normy ale omezovaly aktivitu jednotlivce v duchu státní ideologie.

Gymnázia a reálné školy:  V 1. polovině 19. století bylo v českých zemích 25 gymnázií a v šesti ročnících na nich studovalo asi 5000 žáků.  Pravidla výuky byla stanovena Gymnaziálním kodexem z roku  Gymnaziální výuka byla zaměřena především na společenské vědy, střední vzdělání v technických oborech zajišťovaly reálné školy (1. otevřena roku 1832 v Rakovníku).

Vysoké školy:  Vysoké školy byly mimo bohoslovecké semináře dvě: a)Karlo-Ferdinandova univerzita v Praze b)Univerzita v Olomouci.  O statut vysoké školy usilovala i polytechnika.  Na začátku 19. století ztratily univerzity svou duchovní nezávislost; učitelé směli přednášet svůj obor pouze podle jedné schválené učebnice.  Na vysoké školy dohlíželi studijní direktoři i policie.

Reforma školství:  Vyučovacím jazykem obecných škol byly čeština a němčina.  Na gymnáziích a vysokých školách se učilo německy.  Ve třicátých letech již sílily hlasy volající po reformě školství.  Existovalo několik návrhů na nové školské systémy, které měly zabezpečit i výuku přírodovědných předmětů, svobodu univerzitní výuky a požadovaly povinnou školní docházku do 14 let.

Literatura pro děti a mládež:  V 1. polovině 19. století se již setkáváme s literaturou pro děti a mládež – měla obvykle poučný charakter a nabádala k tehdy žádoucímu chování. Stále oblíbená byla dobrodružná literatura.  Na každé české škole měl být odebírán první český časopis pro školu: Přítel mládeže.

Opakování: 1)Jaký byl jiný název pro obecné školy? 2)Kolik bylo v českých zemích univerzit a kde? 3)Jak se jmenoval předpis podle kterého se musely obecné školy řídit? 4)Jaké byly uznávané vyučovací jazyky?

Řešení: 1)Obecné = Triviální školy. 2)Dvě univerzity – Praha a Olomouc. 3)Politické zřízení školní z roku )Čeština a němčina.

Zdroje: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, Odkaz. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, ISBN LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, ISBN