Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Wolfgang Amadeus Mozart

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Wolfgang Amadeus Mozart"— Transkript prezentace:

1 Wolfgang Amadeus Mozart
Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 31 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření:

2 Wolfgang Amadeus Mozart

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Klasicismus, geniální dítě, Rekviem, Don Giovanni, Bertramka.

4 Wolfgang Amadeus Mozart
27. ledna 1756, Salzburg 5. prosince 1791, Vídeň Klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos; geniální hudebník, který za svého života vytvořil 626 děl světského i duchovního charakteru – opery, symfonie, koncerty, komorní hudbu, mše a chorály.

5 Wolfgang Amadeus Mozart

6 Dětství a mládí: Nejmladší ze sedmi dětí Leopolda a Anny Marie Mozartových. Vzácné hudební nadání – vynikající sluch, dobrá hudební paměť, píle. Ve čtyřech letech hrál na klavír, v šesti komponoval své první skladby. V dětství cestoval s celou rodinou na dlouhých hudebních turné po metropolích celé Evropy. Společně se sestrou byli na turné představováni jako zázračné děti.

7 Portrét Mozarta v době dětství
Portrét Mozarta v době dětství. Již tehdy byl považován za velký hudební talent a objel se svými rodiči půlku Evropy.

8 Mozartova sestra Maria Anna jako mladé děvče.

9 Život: Chtěl být svobodným umělcem, závislým jen na tom, co sám dokáže. Živil se vyučováním, koncertním vystupováním – nebylo finančně výhodné. Přes všechno umění a slávu zemřel velmi chudý. Byl pohřben do hromadného hrobu s vídeňskou chudinou.

10 Bertramka Vila Bertramka se nachází v Praze na Smíchově.
Byla místem pobytu Mozarta při jeho pražských návštěvách. Hostili ho manželé Duškovi. V současnosti se v této vile nachází Mozartův památník.

11 Vila Bertramka na Smíchově

12 „Mí Pražané mi rozumějí.“
Dílo: „Mí Pražané mi rozumějí.“ Vážili si jeho hudby více než ve Vídni. Figarova svatba – tuto operu dirigoval ve Stavovském divadle, hudba z této opery se stala velmi oblíbenou, a proto přijal nabídku, aby další operu složil jen pro Prahu = Don Giovanni. Pražská symfonie = náklonnost k Praze.

13 Programový sešit opery Figarova svatba pro inscenaci v Praze, 1786

14 Dílo: K nejznámějším Mozartovým skladbám dále patří: Kouzelná flétna
Malá noční hudba - serenáda Rekviem – mše za zemřelé Mozartův život byl velmi krátký, zemřel v pouhých 35 letech. Přesto stačil složit více než 600 skladeb.

15

16 Don Giovanni, Menuet z 1. dějství
Poslech: CD č. 17 Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni, Menuet z 1. dějství (Zajímavost: melodie zvonkohry v rakouském Salcburku, náměstí Residence)

17 Opakování: Kterou operu složil pro Pražany?
Jakou přezdívku měl Mozart v dětství? Jak se nazývá mše za zemřelé? Kde v Praze bydlel? Od kolika let hrál a komponoval?

18 Řešení: Pro Pražany: Don Giovanni „Zázračné dítě“ Rekviem
Vila Bertramka na Smíchově Ve čtyřech letech hrál na klavír, v šesti komponoval své první skladby.

19 Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN KUNA, Milan. Skladatelé světové hudby. 1. vyd. Praha: Fragment, 1993, 63 s. ISBN

20 Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.
Použity obrázky z klipartu.


Stáhnout ppt "Wolfgang Amadeus Mozart"

Podobné prezentace


Reklamy Google