Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1/dum č. 06 Předmět: Fyzika Třída: VIII. Ověření ve výuce dne:

2 Předmět : F y z i k a Ročník : osmý
Klíčová slova : skupenství látky, změna skupenství, tání, tuhnutí, teplota tání a tuhnutí, skupenské teplo tání a tuhnutí, MFCH tabulky Jméno autora : Mgr. Lubomír Křapka Škola : Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Bojanov 90

3 Fyzika Učivo pro 8. ročník ZŠ

4 Fyzika 8 v 3.Zmena skupenstvi

5 3.2 Tání a tuhnutí tt 3.2.1 Teplota tání (tuhnutí) tt Fyzika 8
Tání a tuhnutí krystalických látek probíhá při stejné teplotě, kterou nazýváme teplota tání nebo tuhnutí. Teplota tání závisí na druhu látky, z které je zhotoveno. Teplota tání závisí na tlaku, při kterém probíhá. Při vyšším tlaku je teplota tání vyšší a naopak (výjimkou je voda a vizmut). Amorfní látky tají v určitém teplotním rozmezí – nemají pevnou teplotu tání.

6 3.2 Tání a tuhnutí Lt = m . lt 3.2.2 Skupenské teplo tání Lt Fyzika 8
Závisí na: hmotnosti tělesa na látce Lt = m . lt Měrné skupenské teplo tání udává množství tepla, které je potřebné k přeměně 1 kg látky (zahřáté na teplotu tání) na látku kapalnou. Teplota látky se nemění !!!

7 3.3 Tání a tuhnutí - příklad
Fyzika 8 3.3 Tání a tuhnutí - příklad Jaké množství tepla musíme dodat kostce ledu, která má hmotnost 50 g a teplotu 0°C, aby roztála, víme-li, že měrné skupenské teplo tání ledu je 334 kJ/kg? m = 50 g = 0,05 kg lt = 334 kJ/kg Lt = ? (kJ) ROZUMÍŠ TOMU ??? Lt = m . lt Lt = 0, Lt = 16,7 kJ K roztavení kostky ledu musíme dodat 16,7 kJ tepla.

8 K o n e c IV. č á s t i

9 Odkazy a použitá literatura:
Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, ISBN Jáchim F., Tesař., Fyzika pro 8.ročník základní školy, SPN, ISBN Rauner K. a kol., Fyzika 8., Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Fraus, ISBN Bohuněk J., Pracovní sešit k učebnici fyziky 8, Prometheus, ISBN Rauner K. a kol., Fyzika 8 Pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia, Fraus, ISBN Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, II. díl, Bohuněk, Prometheus ISBN Obrazová část:


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google