Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"— Transkript prezentace:

1 Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 28. Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření:

2 Božena Němcová

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.

4 Božena Němcová * Vídeň Praha

5 Obrázek č. 1

6 Považována za zakladatelku novodobé české prózy
Život: česká spisovatelka Považována za zakladatelku novodobé české prózy

7 Rozená Barbora Novotná, později Barbora Panklová
Život: Rozená Barbora Novotná, později Barbora Panklová Příjmení Panklová získala, až když si její matku Terezii Novotnou v létě roku vzal Johann Pankl. Barboře bylo půl roku. V roce 1821 se Panklovi přestěhovali do Ratibořic, kam se za nimi v roce nakrátko přistěhovala i její 55letá babička – Marie Magdaléna Novotná rozená Čudová, která malou Barunku velmi ovlivnila.

8 Život: Roku 1837 jí rodiče našli ženicha – Josefa Němce a ještě téhož roku se vzali. Josef Němec, jemuž porodila tři syny a dceru (Hynek, Karel, Theodora a Jaroslav), pracoval jako komisař finanční stráže (celník). Byl často služebně překládán a s ním se stěhovala i rodina. Božena Němcová prožila celý život v ponižující chudobě a často i v hladu. Korespondence ukazuje, že byla nucena opakovaně žádat o pomoc v českých vlasteneckých kruzích.

9 Zajímavosti ze života:
Někteří autoři literatury faktu vyslovili hypotézu, že Božena Němcová byla nemanželskou dcerou kněžny Kateřiny Zaháňské nebo spíše její sestry Dorotey a mladého hraběte Karla Clam-Martinice. Pro tuto hypotézu svědčí nejen vnější podoba a nezvykle dobrý vztah Kateřiny Zaháňské k Boženě Němcové, ale i zdánlivě vyšší věk Boženy Němcové (uvádí se alternativní rok narození nebo 1817). Na druhou stranu existují i silné argumenty proti této spekulaci (např. podoba Boženy Němcové se sestrou).

10 Národní báchorky a pověsti
Dílo: Babička (1855) Divá Bára Chyže pod horami V zámku a v podzámčí Pohorská vesnice Národní báchorky a pověsti Při psaní se inspirovala životem prostých lidí, často se soustřeďovala na osudy statečných žen.

11 Obrázek č. 2 – Staré Bělidlo

12

13 Opakování: Jak se jmenoval její manžel a čím byl?
Kolik měla Božena Němcová dětí? Vedla Božena Němcová spokojený život? Vyjmenujte alespoň tři díla Boženy Němcové.

14 Řešení: Josef Němec, komisař finanční stráže.
Měla 3 syny a dceru (Hynek, Karel, Theodora a Jaroslav). Žila v ponižující chudobě a o hladu, často se stěhovali, manžel ji týral. Babička, V zámku a v podzámčí, Divá Bára, Chyže pod horami, Pohorská vesnice, Národní báchorky a pověsti.

15 Zdroje: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, Odkaz. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, ISBN LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, ISBN

16 Zdroje obrázků: (Obrázek č. 1) (Obrázek č. 2) (Zdroj dalších možných obrázků týkajících se Boženy Němcové – )


Stáhnout ppt "Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"

Podobné prezentace


Reklamy Google