Integrovaný registr znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Advertisements

Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Centrální registr zbraní – změna právní úpravy. Harmonogram novely červenec 2012 rozeslání novely do meziresortního připomínkového řízení předložení.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Porovnání jednotlivých složek skutečného průměrného měsíčního platu za leden-únor 2011 a 2010 HZS krajů platový tarif příplatek za.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Elektronické tržiště Gemin. Elektronické tržiště Gemin - nový systém e-tržišť jako součást soustavy NIPEZ pro zadávání VZ - regulaci upravuje.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ing. Ladislav Sýs vedoucí oddělení správy povodí Ministerstvo zemědělství w w w. v o d a. g o v. c z w w w. w a t e r. g o v. c z w w w. v o d a. g o v.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
ČESKÁ REPUBLIKA I. Česká republika - mapa STÁTNÍ SYMBOLY Velký státní znakMalý státní znak.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ 5. dubna 2017 Tato akce je financována.
Národní program podpory cestovního ruchu
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Státní organizace.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Aplikace Monitorovací systém
Obsah veřejných rozpočtů I
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Výsledky šetření ÚZIS k nedostatku sester
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Aplikace Monitorovací systém
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Ochrana ovzduší.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: nukleární medicína 2007–2016 NZIS REPORT č. K/23 (08/2017)
Prevence rizikového chování Aktuality z KÚZK
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Hlavní kapitanát vodních skautů
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: anesteziologie a intenzivní medicína 2007–2016 NZIS REPORT č. K/10 (08/2017)
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Ukládání a zveřejňování písemností
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Registr spaloven odpadů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Integrovaný registr znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO

Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) představuje databázi údajů o vybraných látkách, jejich přenosech a emisích, pokrývá emise látek do všech složek životního prostředí (vody, půdy, ovzduší, přenosy v odpadech a odpadních vodách) data jsou spojena s konkrétním provozem a vypouštěnou látkou, IRZ je veřejný informační systém, který prostřednictvím webového rozhraní umožňuje přístup k informacím na základě požadavků uživatelů, ohlášené údaje slouží pro ohlašování do Evropského registru emisí znečišťujících látek (EPER).

IRZ – právní předpisy zákon č.76/2002 Sb., o integrované prevenci (hlava III), nařízení vlády č.368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování ve znění nařízení vlády č. 304/2OO5 Sb., vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování.

Zákon č.76/2002 Sb., o integrované prevenci: zřizuje integrovaný registr znečišťování, stanovuje ohlašovací povinnost do IRZ, mění ohlašování stejných údajů podle zvláštních právních předpisů, stanovuje povinnost spolupracovat s MŽP při zavádění IRZ a zmocnění k zajištění jednoty informačního systému v oblasti ŽP, nařizuje vedení evidence uživateli registrované látky a archivaci těchto údajů, nařizuje zveřejňování údajů z IRZ a zabezpečení mezinárodních závazků, stanovuje kontrolní kompetence a pokuty.

Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování upravuje: ohlašované látky, ohlašovací jednotky a ohlašovací prahy, ohlašovací prahy pro emise do ovzduší, vody, půdy a v přenosech, způsob vyhodnocování a zjišťování ohlašovaných látek, způsob a formu ohlašování údajů do IRZ, zajištění jednoty informačního systému v oblasti životního prostředí.

Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování. ukládá vedení evidence pro uživatele registrované látky, přílohou vyhlášky je Evidenční list látky ohlašované do integrovaného registru znečišťování.

Kompetence zřizovatelem IRZ je Ministerstvo životního prostředí, provozovatelem IRZ je CENIA, česká informační agentura životního prostředí, kontrolu plnění ohlašovací povinnosti provádí ČIŽP vývoj IRZ řeší Projektový tým IRZ Ministerstva životního prostředí.

Definice ohlašovatele do IRZ podle §1 odst. (1) nařízení vlády č.368/2003 Sb., je uživatel registrované látky (registrované látky a jejich ohlašovací prahy jsou obsahem přílohy 1 tohoto nařízení) povinen tyto látky vyhodnocovat a Ministerstvu životního prostředí ohlašovat, pokud registrovaná látka dosáhne ohlašovacího prahu, nastává povinnost hlásit tuto látku do IRZ.

Ohlašování do IRZ pro ohlašování do IRZ byla vyvinuta elektronická aplikace IntForm, IntForm je distribuován zdarma, aplikaci je možné stáhnout na kde je distribuován i návod k práci s aplikací, hlášení do IRZ podléhá centralizovanému ohlašování – zasílá se do Centrální ohlašovny, podle §3 nařízení vlády č.368/2003 Sb. o IRZ je ohlašovatel povinen ohlásit údaje v elektronické a listinné podobě.

Nejbližší vývoj IRZ bylo ratifikováno Nařízení EP a Rady o Evropském PRTR, podle E-PRTR se bude poprvé ohlašovat za rok 2007, změny IRZ od roku 2007: –zvýšení počtu činností a počtu ohlašovaných látek ze 72 na 93, –zavedení sledování difúzních zdrojů emisí, –vypouštění v odpadech pouze podle kategorií odpadů – upuštění od sledování množství jednotlivých látek v odpadech.

Vyhodnocení údajů za rok 2004 – struktura hlášení Podáno 529 hlášení od uživatelů registrované látky celkem za 870 provozoven Počet provozoven v jednotlivých krajích ČR Počet provozoven dle činnosti KrajPočet Hlavní město Praha12 Středočeský kraj114 Jihočeský kraj67 Plzeňský kraj57 Karlovarský kraj24 Ústecký kraj71 Liberecký kraj34 Královehradecký kraj59 Pardubický kraj55 Kraj Vysočina74 Jihomoravský kraj103 Olomoucký kraj65 Zlínský kraj56 Moravskoslezský kraj79

Zemědělské podniky v IRZ – hlášení za rok 2004 povinně hlásí ve 100% emise amoniaku do ovzduší, některé ohlásily hnojiva jako emise (celkový dusík a fosfor) – hnojení podle norem ale není emise do půdy – nepodléhá hlášení do IRZ a nemusí se vyhodnocovat, za rok 2004 ohlásilo 529 subjektů za celkem 870 provozoven – 45,6% hlášení jsou zemědělské provozovny.

Zdroje emisí amoniaku

Emise amoniaku v krajích ČR

Vyhodnocení dat – web IRZ, souhrnná zpráva Dle lokality – ČR,kraj, ORP. Dle kategorie činností provozoven. Dle množství ohlášených látek. Dle počtu ohlášených látek – za provozovnu, za činnost, kraj, složku životního prostředí atd. Dle počtu hlášení látky – nejčastěji a nejméně často hlášené látky. Další statistiky.

Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí komunikační rozhraní mezi ohlašovateli do IRZ a dotčenými subjekty státní správy nebo institucemi pověřenými kontrolou ohlašovaných údajů, zřízena na základě § 4 nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování (ve znění nařízení vlády č. 304/2005 Sb.), ohlašovatelé do IRZ ohlašují i další údaje z evidence v oblasti životního prostředí, které jsou jinak povinni ohlašovat podle zvláštních právních předpisů (např. podle zákona o ovzduší, vodách nebo o odpadech), prostřednictvím automatizovaného ohlašovacího procesu veřejně přístupného na elektronické adrese – do Centrální ohlašovny MŽP, nástroj pro optimalizaci a zjednodušení datových toků v resortu, základní kámen JISŽP.

Podpora ohlašovacího procesu webové stránky a –manuály pro ohlašovatele a ověřovatele –manuál pro práci s aplikací Intform –veškeré další informace služba helpdesk –zodpovídání veškerých dotazů problematiky IRZ a CO služba Hotline (tel )

Děkujeme za pozornost. CENIA, česká informační agentura životního prostředí úsek informační podpory