Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prevence rizikového chování Aktuality z KÚZK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prevence rizikového chování Aktuality z KÚZK"— Transkript prezentace:

1 Prevence rizikového chování Aktuality z KÚZK
Zlín, 25. října 2017 Šárka Kostková Krajská školská koordinátorka prevence

2 Obsah prezentace Novinky - krajská úroveň Aktuality ze ZK Legislativa
Dotace z rozpočtu kraje Systém výkaznictví Monitoring rizikového chování u dětí a mládeže v ZK Web prevence

3 Aktuality ze Zlínského kraje
Spolupráce s KPPP nejen na krajském projektu „Zdravé a bezpečné klima škol ve Zlínském kraji“ pro rok 2017 Ke Krajskému projektu na rok 2018 byla pověřena Vyšší odborná škola pedagogická a sociální a Střední pedagogická škola Kroměříž (viz dále) Dne 19. října 2017 proběhl seminář „Zdravá 5 pro MŠ“ Dne 28. listopadu 2017 proběhne V. Krajská konference na téma: „Bezpečné klima v mateřské škole“ Příprava Krajského plánu primární prevence rizikového chování ve Zlínském kraji na období let Bezpečná škola – „Aktivní střelec“ Na úrovni kraje pokračuje spolupráce s odd. neziskového sektoru KH, zejména s paní vedoucí Mgr. Pavlínou Novákovou a s KPK panem Mgr. Petrem Horyanským, s odd. SPOD paní Mgr. Simonou Čubákovou V ZK má 33,92 % ŠMP ukončeno specializační studium; SS nabízí - Madio, z.s., AZ Help, Semiramis z.ú., Ostravská univerzita aj.

4 Krajský systémový projekt Bezpečné klima ve školách Zlínského kraje
ZK získal od MŠMT ,- Kč. Do projektu byly zahrnuty aktivity: Vzdělávání, Metodické vedení, Evaluace, Předávání odborných informací 2018 – ZK pověřil Vyšší odbornou školu pedagogickou a sociální a Střední pedagogickou školu Kroměříž. Projektová žádost je zaměřena na Zdravé a bezpečné klima ve školách ZK – Dobrý start jako prevence rizikových aktivit, tj. problematika přechodu žáků mezi jednotlivými stupni škol a dobrou adaptaci v novém prostředí. Zahrnuje oblasti: Vzdělávání, Metodické vedení a Evaluaci.

5 Legislativa v oblasti prevence
§ Zákony a vyhlášky Novela školského zákona (účinnost od ) § 22a, 22b – práva a povinnosti pedagogických pracovníků - právo na ochranu před fyzickým násilím a psychickým nátlakem - povinnost každého pedagoga – chránit bezpečí a zdraví dítěte, žáka a studenta a předcházet všem formám RCH ve škole… - svým přístupem k výchově a vzdělávání vytvářet pozitivní a bezpečné klima ve školním prostření … § 31 – výchovná opatření zcela nové odstupňování porušení povinností ze strany žáků a studentů postup v případě zvláště závažných zaviněných porušení povinností o vyloučení žáka stanovena oznamovací povinnost ředitele školy (OSPOD/SZ)

6 Legislativa v oblasti prevence
§ Zákony a vyhlášky Zákon č. 65/ o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, účinnost od Nejdůležitější pro školní prostředí jsou: - § 2 písm. e) – vymezení pojmu elektronická cigareta - Vyšetření přítomnosti alkoholu a jiných návykových látek - § 20 kdy – podmínka důvodné podezření - § 21 kdo vyzývá (zde je střet se zákonem č. 109/2004, o ústavní výchově) - § 22 kdo provádí Metodický pokyn k primární prevenci probíhá aktualizace příloh Kyberšikany, Vandalismu, Záškoláctví

7 Dotace Na rok 2017 bylo z rozpočtu ZK vyčleněno Kč pro školy a školská zařízení. V rámci Programu RP07-17DT2 na podporu škol a školských zařízení v oblasti prevence rizikových typů chování v roce 2017 bylo podáno celkem 18 žádostí ze strany škol a šk. zařízení, přičemž všech 18 projektových žádostí bylo podpořeno. Dotace pro školy a šk. zařízení na rok 2018 jsou vyčleněny ve výši Kč. Program RP19-18 bude zveřejněn na úřední desce od Příjem a registrace žádostí proběhne v termínu od – Rozhodnutí a smlouvy budou vydávány v měsících únoru/březnu Nejzazší datum pro ukončení realizace projektu je Předložení Závěrečné zprávy nejpozději do Výše podpory – Kč, max. míra podpory 70 % celkových způsobilý výdajů projektu. Další dotace ZK poskytl na krajský projekt, konference, ocenění ŠMP.

8 Srovnání krajských rozpočtů na dotace
2013 2014 2015 2016 2017 součet 1 Karlovarský   2 Plzeňský 3 Jihočeský 4 Liberecký 5 Ústecký 6 Hl. město Praha 7 Středočeský 8 Vysočina * 9 Královehradecký 10 Pardubický 11 Olomoucký 12 Moravskoslezský 13 Zlínský 14 Jihomoravský Celkem

9 Dotace z rozpočtů krajů za 5 let

10 Systém výkaznictví V roce 2016 uvedla Klinika adiktologie ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání Systém výkaznictví do praxe. Provoz SV je podpořen dotací MŠMT ČR. Cílem je ulehčení práce, zjednodušení vyplňování i zpracování, kultivace terénu a porovnatelnost dat. K mají všechny školy ZK založený účet. 276 našich škol má SV za školní rok 2016/17 uzavřený, což představuje 84,4 %. 9 škol ZK má výkaz rozpracovaný, 57 škol ZK má účet, ale nemá výkaz. Z dat uvedených v SV byla vypracována evidence výskytu rizikového chování ve školách Zlínského kraje za školní rok 2016/2017.

11 Monitoring Pravidelný monitoring o přehledu situace v našem kraji od roku 2009 Výsledky k nalezení na ZkOLe, Zdravě do života, u okresních metodiků prevence, ve strategických dokumentech Novinkou je elektronické vykazování – Systém výkaznictví (zapojeno 100 % škol a šk. zařízení ZK; z toho 84,4 % škol a šk. zařízení má uzavřený výkaz za šk. rok 2016/17) Následující údaje jsou z 84,4 % škol (276 škol a šk. zařízení)

12

13 Výskyt rizikových jevů ve školním roce 2016/2017

14 Zneužívání alkoholu

15

16 Zneužívání drog

17 Zneužívání tabáku a tabákových výrobků

18 Web prevence ZK Webové stránky KÚZK Školský portál ZKOLA
Webové stránky ZDRAVĚ DO ŽIVOTA

19 Velmi děkuji za pozornost
Velmi děkuji za pozornost. Přeji energii a optimismus po celý školní rok Šárka Kostková tel


Stáhnout ppt "Prevence rizikového chování Aktuality z KÚZK"

Podobné prezentace


Reklamy Google