Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Advertisements

Základní pojmy v ekonomice
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
 Je souhrn všech výrobních a nevýrobních odvětví  Člení se do čtyř sfér  Primárnímateriální výroba  Sekundárnímateriální výroba  Terciálnínemateriální.
Podstata fungování tržní ekonomiky
EKONOMIE A MAJETEK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
1. Základní ekonomické pojmy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Potřeby lidí 2.hodina.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní.
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100202_Teorie_potreb_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Základní ekonomické pojmy
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
HOSPODAŘENÍ RodinY 6. ročník.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100203_Vyrobni_faktory_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Činitelé uspokojující potřeby:  Statky.
Dělba práce Pavel Šuranský.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
OBZORY V této prezentaci vás seznámíme s prvními šesti levely hry:Naše obec.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Domácnost a její potřeby. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
Ekonomika – základní pojmy.
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Statky, služby VY_32_INOVACE_40_797
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
DUM - Digitální Učební Materiál
Hospodaření aneb ten dělá to a ten zas tohle… aneb lidské potřeby.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název školy Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
ZAMĚSTNANOST.
Statky a služby CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Statky a služby

Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb. Jak se dělí statky? – příklady Hmotné – počítač, nehmotné – znalost angličtiny, volné – sluneční záření, ekonomické - rohlík

Základní ekonomické pojmy Jaký je rozdíl mezi statky volnými a ekonomickými? Volné statky nám poskytuje příroda zpravidla bez lidské práce a zdarma – např. vzduch, vítr, sníh, sluneční svit. Ekonomické statky jsou výsledkem lidské práce, která přetváří přírodní zdroje na užitečné věci, které uspokojují lidské potřeby. Jsou vzácné a jsou poskytovány za úplatu – např. elektrická energie, umělý sníh, ventilátor.

Základní ekonomické pojmy Co to je zákon vzácnosti? To, co nemůžeme mít kdykoli v jakémkoli množství, je vzácné. Jak se tento zákon projeví v praxi? Se vším musíme šetřit, např. s penězi, časem, jídlem, zdravím ………… Chovat se ekonomicky.

Základní ekonomické pojmy Co to je zákon ekonomie času? I náš čas je vzácný. Musíme s ním šetřit. Čas jsou peníze, jak praví známé české přísloví. Tento zákon platí ve všech ekonomických systémech. Co znamená v praxi? Lidé se snaží zvyšovat produktivitu práce.

Základní ekonomické pojmy Co to je produktivita práce? Množství výrobků za časovou jednotku. Co to jsou služby? Užitečné cizí činnosti, které svým průběhem uspokojují naše potřeby.

Základní ekonomické pojmy Charakterizujte věcné služby, uveďte 3 příklady. Vrací věcem jejich užitnou hodnotu – např. oprava automatické pračky, vyčištění obleku, doprava matriálu do podniku. Co jsou služby osobní? Týkají se přímo naší osoby – např. preventivní prohlídky u zubního lékaře, doprava vlakem do zaměstnání, úprava účesu.

Základní ekonomické pojmy Rozhodněte, zda jde o statek nebo službu a/ výuka cizího jazyka/ výuka cizího jazyka b/ oprava automobilu/ oprava automobilu c/ kuchyňský nůž d/ vyčištění koberce e/ zprávy na seznamu.cz f/ půjčení knihy v městské knihovně a/ služba b/ služba c/ statek d/ služba e/ služba f/ služba