Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Mikroekonomie Autor: Ing. Iveta Kubistová Téma: Opakovací test AA 1.pololetí 2.roč. Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EK_19_ opakovaci test Datum tvorby: 30.01.2013 Klíčová slova: směnná hodnota, oligopol, statky Anotace: prezentace určena k celkovému opakovaní učiva 2.roč.

2 Ekonomie - AA opakování

3 o Jaké jsou 2 základní druhy statků ? Uveďte příklad. 1) Volné statky Př. vzduch, voda v potoce… 2) Vzácné statky Př. svetr, židle…

4 o Jak zní definice služeb? Užitečné činnosti, které jedni lidé poskytují druhým. Služby jsou vzácné, jsou výsledkem použití vzácných zdrojů.

5 o Co znamená, že je ekonomie interdisciplinární? Je to vědní disciplína, která využívá poznatků a metod z jiných vědních oborů.

6 o Co znamená nejednotné chování oligopolu? Jedna z firem sníží cenu výrobků a ostatní reagují tak, že také jdou s cenou dolů. Prospěch z toho má zákazník.

7 o Představitelem firmy může být? Majitel- živnost, OSVČ Ředitel- s.r.o.

8 o Co je to selhání trhu? Pokud trh neplní své funkce, do ekonomiky musí zasáhnout stát.

9 o Jak zní definice užitečnosti? Vhodnost předmětu k uspokojení určité potřeby.

10 o Jak zní definice směnné hodnoty? Je to kvantitativní poměr, ve kterém se zboží směňuje. Vyjádříme-li směnnou hodnotu penězi dostaneme cenu zboží.

11 o Jaké rozlišujeme struktury trhu? Monopol Oligopol Monopolistická soutěž Trh dokonalé konkurence

12 o Jaké jsou 4 typy zdrojů ve výrobních procesech? Materiální zdroje Finanční zdroje Lidské zdroje Informační zdroje

13 o Jak rozdělíme potřeby? *Hmotné Nehmotné *Biologické Kulturní *Individuální Společenské *Současné Budoucí *Zbytné Nezbytné

14 o Vysvětlete pojem transferové platby. Platby státu, za které stát nedostává žádnou protihodnotu (výplaty sociálních dávek, podpor v nezaměstnanosti, výdaje na infrastrukturu…)

15 o Co nám znázorňuje křivka produkčních možností? Křivka nám znázorňuje kolik, lze z existujících vzácných zdrojů a s pomocí známé technologie vyrábět různých kombinací statků.

16 o Vyjmenujte faktory ovlivňující poptávku. 1) Důchodový efekt 2) Substituční efekt 3) Cena komplementu 4) Změna v preferencích lidí 5) Reklama

17 o Jaké typy dělby práce znáte? *Přirozená dělba práce *Společenská dělba práce *Dělba práce v oblasti pracovních operací *Mezinárodní dělba práce

18 o Ve kterém ekonomickém systému převažuje státní vlastnictví? Plánovaná ekonomika

19 Zdroje: Vlastní zápisky autorky Sojka, Pudlák. Ekonomie pro střední školy. 5.upr. vydání. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-013-0


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google